Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nedočetla jsem zatím celou diskuzi, ale za určitě bych byla pro. Byla jsem au pair v Anglii a bylo to velmi praktické, nemusela jsem řešit co dětem obléknout. Odpoledne, když jsme někam šly tak to bylo horší. Naštěstí mě nechávala vybrat a netrávily jsme tím mnoho času, ale dělat to denně ráno ![]()
Dětem to moc sluší. Když si vezmu jak chodí dnešní děti do školy (neříkám všechny, ale často potkávám děti v teplákách?
)
@topazio píše: Úpadek jsi ty. Lobuješ tu za uniformy a nakonec tu urážíš děti a lidi ze sociálně vyloučených lokalit.
Nikoho neurážím. Jen holt poznamenávám, že se prostředí, ve kterém člověk vyrůstá, projeví. Protože bych chtěla vidět, jak by mu v jiném prostředí prošlo jeho tričko. A jak by to rodiče v jiném prostředí nijak neřešili, dané tričko mu pořídili. A ta uniforma by se v této situaci velmi hodila. Protože tričko s vulgárním obrázkem nemá ve škole, co dělat. Pořád nějak nedokážu pochopit, kolika rodičům přijde naprosto normální, aby takhle oblékané dítě chodilo na základní školu.
@kaja00 píše:
Nedočetla jsem zatím celou diskuzi, ale za určitě bych byla pro. Byla jsem au pair v Anglii a bylo to velmi praktické, nemusela jsem řešit co dětem obléknout. Odpoledne, když jsme někam šly tak to bylo horší. Naštěstí mě nechávala vybrat a netrávily jsme tím mnoho času, ale dělat to denně ráno
Dětem to moc sluší. Když si vezmu jak chodí dnešní děti do školy (neříkám všechny, ale často potkávám děti v teplákách?)
Tady se teď obhajuje tričko s fakacem u dítěte na základní škole. Prý mají právo vyjádřit svůj názor a školní uniforma by jim v tom bránila ![]()
@lucenka píše:
Soudím dle toho co píšeš. A dělají to všichni, jen ne všichni to otevřeně řeknou/napíšou.
A právě tím, že se ti to tričko líbilo, nosil jsi ho do školy, jsi něco vyjadřoval, prezentoval jsi tak sám sebe. Ale chápu, že v některých lokalitách to ti učitelé neřeší.
Já bych synovi tričko s prostředníčkem nedala a kvůli tričku nebudu urážet druhé.
A některé dívky na středních školách i gymplech se oblékají jak lehké děvy. Taky řekneš, že jejich rodiče jsou sociálové? Většina těch rodičů má VŠ.
@topazio píše:
Já bych synovi tričko s prostředníčkem nedala a kvůli tričku nebudu urážet druhé.
A některé dívky na středních školách i gymplech se oblékají jak lehké děvy. Taky řekneš, že jejich rodiče jsou sociálové? Většina těch rodičů má VŠ.
Popravdě beru to jako neúctu a jistou formu nezvládnuté výchovy.
A pokud se jako urážka bere to, že někomu napíšu, že rodiče selhali ve výchově, když dítěti umožní nosit vulgární tričko, tak je to s tou společností dost špatný.
@lucenka píše:
A pokud se jako urážka bere to, že někomu napíšu, že rodiče selhali ve výchově, když dítěti umožní nosit vulgární tričko, tak je to s tou společností dost špatný.
O jakém nezvládnutí výchovy prosím tebe mluvíš. Kdyby se puberta projevovala u všech pouze tím, že si puboš vezme do školy tričko s fakáčem, tak mají rodiče co oslavovat. Nevím jak máš staré děti, ale možná se budeš jednou divit.
@Ja-rekk píše:
O jakém nezvládnutí výchovy prosím tebe mluvíš. Kdyby se puberta projevovala u všech pouze tím, že si puboš vezme do školy tričko s fakáčem, tak mají rodiče co oslavovat. Nevím jak máš staré děti, ale možná se budeš jednou divit.
Možná se budu divit. Ale jedno vím jistě, takové tričko si do školy rozhodně nevezme.
A ano přijde mi jako nezvládnutá výchova, když dítě nosí na základní škole vulgární tričko a holky chodí do školy oblečené jako lehké děvy. Ono je totiž potřeba ty děti vést k nějakému slušnému chování a úctě už od malička ![]()
@lucenka píše:Špatný je to s tebou, že si vůbec dovolíš takový soudy, když nás vůbec neznáš. Jsme úplně normální, slušní lidi, to co se furt mi tady snažíš namluvit není žádná pravda. Mamka má vš a když vyprávěla, co za odznaky zdobily její školní batoh na základce, tak to by ti asi praskla cévka
@Matt 02 píše: Špatný je to s tebou, že si vůbec dovolíš takový soudy, když nás vůbec neznáš. Jsme úplně normální, slušní lidi, to co se furt mi tady snažíš namluvit není žádná pravda. Mamka má vš a když vyprávěla, co za odznaky zdobily její školní batoh na základce, tak to by ti asi praskla cévka. To i ona uznala, že moje trička nebo chceš li ségry barevná hlava je hodně slabý kafe. No jo no, halt má tolik rozumu, že chápe, že každý má nějaký styl a nikdy nechtěla mít že svých dětí ovečky. Navíc ví, že to je jen období. Sám už momentálně žádné triko s fakáčem nemám. A o mojí pracovní kariéru se taky bát nemusíš, samozřejmě vím, kam si co můžu dovolit vzít. Na pracovní pohovor, do divadla atd se samozřejmě hodí něco jiného. To se i ta košile musí pro takovou příležitost občas strpět.
A chápeš, že tě znát nemusím? Na to, abych si udělala obrázek, mi stačí tvé příspěvky ve zdejších diskuzích.
Dodnes jsem vděčná rodičům, že mě nechali do školy chodit tak, jak jsem se oblékla. Přežili období černých věcí, roztrhaných věcí, obrázkových triček, červených vlasů… Představa, že se nevyblbnu jako dítě a tahle puberta na mě padne později, je děsivá. A vidím to často…jako dítě vzorňáček a jakmile se vymaní z vlivu rodičů, tak už to jede ![]()
Doufám, že jednou můj syn bude podobný Matymu. Čert vem fakáče na triku v kontextu s tím, jak zachraňoval psa.
A o tom to je. Řešit podstatné věci. Oblečení z nás dobré lidi nedělá.
@inkakřivák píše:
A ty věříš programům stran? Tak to jo, doufám že vás není moc. Já se raději dívám, co za sebou nechávají. A pokud si vybavují, tak v minulém programu taky nebylo nic o zvyšování daní z druhé a dalších nemovitostí - a příští o tom vedou diskuze. Jak dlouho to může trvat, než je napadne jiné zvěrstvo?
Mám teď fakt dost práce, takže už nechci ztrácet čas diskutováním o tom, co kde letělo a co kdo slyšel a co je pravda a co ne. Co za sebou strany nechávají, se nejlépe vidí z hlasování ve sněmovně, v obci, obvodě, návrzích zákonů atd. To sledujete? Já tedy v oblasti, která mne zajímá (pouze vybraná), docela ano. Jak jsem již psala, absolutně mne míjí nějaké povídaní na sociálních sítích nebo přeposílání „zaručených informací“. Jsem racionální. Nevím odkud berete informace Vy. Co se týče bytů a nemovitostí, tak situace, kdy některé projekty v Praze jsou ihned třeba ze 70 ( i více) procent skoupeny investory (případně Rusy) je dost alarmující a vyvolává to problémy. Mj. nejen v Praze, ale i v řadě jiných velkých měst v Evropě. Určitě by se o tom dalo povídat dlouho. Ale já teď musím pracovat.
@Kakika píše:
Dodnes jsem vděčná rodičům, že mě nechali do školy chodit tak, jak jsem se oblékla. Přežili období černých věcí, roztrhaných věcí, obrázkových triček, červených vlasů… Představa, že se nevyblbnu jako dítě a tahle puberta na mě padne později, je děsivá. A vidím to často…jako dítě vzorňáček a jakmile se vymaní z vlivu rodičů, tak už to jede![]()
Doufám, že jednou můj syn bude podobný Matymu. Čert vem fakáče na triku v kontextu s tím, jak zachraňoval psa.
A o tom to je. Řešit podstatné věci. Oblečení z nás dobré lidi nedělá.
Takže ono se dá vyblbnout pouze tím, že dítě nosí do školy oblečení s vulgárními obrázky?
naštěstí jsou lidi, kteří chápou, že takové věci do školy nepatří a dokážu to vysvětlit i tomu puberťákávi, když mu to nedojde samotnému. A asi tě to překvapí, ale když jsou pak bez dohledu rodičů, tak se chovají a oblékají slušně.
@lucenka píše:
Takže ono se dá vyblbnout pouze tím, že dítě nosí do školy oblečení s vulgárními obrázky?naštěstí jsou lidi, kteří chápou, že takové věci do školy nepatří a dokážu to vysvětlit i tomu puberťákávi, když mu to nedojde samotnému. A asi tě to překvapí, ale když jsou pak bez dohledu rodičů, tak se chovají a oblékají slušně.
Každý blbne nějak jinak, nikdo netvrdí, že všichni musí nosit tričko s fakáčem. My se ti tady snažíme vysvětlit, že je mnohem lepší, jak pro dítě, tak rodiče, nechat puboše vyblbnout v tom pubertálním věku a nijak příliš nezasahovat do jeho pubertálních nápadů, stylu apod. Samozřejmě v mezích normy. Tričko s fakáčem je více než v normě. Není nic horšího, když někdo pubertu dohání v dospělosti. To je to grò, co se ti tady snaží všichni vysvětlit. Ale koukám, že tobě je marné cokoli vysvětlovat.
@Ja-rekk a to je ten rozdíl. Mně takové tričko do školy v normě nepřijde.
@lucenka píše:
Takže ono se dá vyblbnout pouze tím, že dítě nosí do školy oblečení s vulgárními obrázky?naštěstí jsou lidi, kteří chápou, že takové věci do školy nepatří a dokážu to vysvětlit i tomu puberťákávi, když mu to nedojde samotnému. A asi tě to překvapí, ale když jsou pak bez dohledu rodičů, tak se chovají a oblékají slušně.
Ne, samozřejmě se dá vyblbnout i jinak, než oblečením. Taky můžou začít kouřit, fetovat, krást, podvádět, ubližovat jiným, řídit bez oprávnění, utíkat z domu…zlaté triko s prostředníčkem.
Já pochopitelně vím, že tohle se tobě NIKDY stát nemůže a tvoje dítě bude až do smrti sekat latinu. V tvém vlastním zájmu si přeji, aby to tak bylo. On ten pád na pusu dost bolí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.