Upéct první potažený dort (tvarohovo-ovocný krém s marcipánem)

417
10.1.14 13:09

upéct první potažený dort

Syn bude mít brzy první narozeniny a mě pořád vrtá hlavou jestli objednat domácí dort nebo jej upéct sama. Už dlouho je mým snem péct dorty, ale nějak mi chybí nakopnutí a odvaha se do toho konečně pustit. Mám představu upéct piškotové těsto v kulaté formě, rozříznout - naplnit tvarohovo-ovocným krémem. A koupit potahovku a marcipán na http://eshop.timidekor.cz/ a potáhnout to potahovkou a udělat postavičky z marcipánu a ozdobit to. Nejpíš budu i tu potahovku obarvovat takže koupím ještě nějaké potravinářské barvy a postavičky budu dělat asi nějaké tučnáky případně iglů. Přemýšlím jak náročné to bude a jak to vyjde finančně. Pokud to nechám upéct u cukrářky tak to výjde na 700,–. Když nakoupím suroviny tak to výjde nejspíš levněji. Ale nevím jestli to vůbec zvládnu. Uvítám jakékoliv povzbuzení, radu a zkušenosti. Jestli jste pekli něco podobného a jak se to podařilo, jestli je to fakt tak těžké jak to vypadá. Případně kde koupit dobrou potahovku a marcipán - případně udělat domácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
10.1.14 13:13

@tapinka123 udělej ho toma.. není to zase tak těžké. Návodů na netu je spousta, i na potahovku a marcipán. Můj první pokus byl klukovi k narozkám a dopadl výjimečně dobře :mrgreen: myslela jsem, že to bude hrozná makačka, ale v pohodě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
10.1.14 13:14

Myslím, že na tvarohovém krému se ti potahovka rozteče.
Chce to máslový. Nebo tvaroh „dovnitř“ dortu a pak ho celý pořádně opatlat máslovým krémem. Ten korpus se před potahováním celý pomaže krémem a dá vychladit.

Potahovku dělám doma - gůgluj „mléčná potahovací hmota“.

Nejtěžší je nějak pěkně potáhnout ten dort, no… Ale při vhodném výběru dekoru se dá spoousta chyb schovat - dělala jsem třeba zelený dort a na něm plno lístečků a kytiček (jen vykrojené, žádné modelování, stejně se to hned sežere) - tam tím jsem zakryla nerovnosti/podivně vypadající místa).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
10.1.14 13:16

Já myslím, že to zvládneš sama, fakt na tom nic není, nemusí být načančaný jako ze žurnálu, fakt je to pohoda. Jen se vyvaruj experimentů alá tvaroh a začni s ověřenou klasikou, máslovopudinkový krém, s tím se dobře pracuje, dobře se to potahuje.
Takový dort tě doma musí vyjít do tří stovek a to jsem to dost nadhodnotila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
10.1.14 13:18

Jinak jak psaly holky, ten krém máslový.. protože to na to dobře chytne a nehrozí, že by se to rozteklo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
10.1.14 13:19

Klidně ho udělej doma, není to žádná věda ;)
Pod potahovku ale jen máslovej krém, takže tvarohovej dovnitř a z máslovýho udělej mantinely a pomaž ho tím. I potahovku si můžeš udělat sama doma, vyjde to levněji ;) Marcipán prodává Dr. Oetker, barvičky mám obyč práškový od Kovandů a taky bohatě stačí.
Jen neválet hmotu moc natenko, cca 4-5mm, jinak se ti rozteče i na máslovym krému ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
10.1.14 13:19

@tapinka123 Zkusila bych to sama, zvlášť pokud je Tvým snem péct dorty. Já si na to taky troufla a katastrofa to nebyla. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
10.1.14 13:21

Já když dělala malý dort k prvním narozeninám, tak jsem dělala též tvarohový krém kvůli ní, a povedl se. Mě třeba osobně máslové krémy nechutnají :lol: Postavičky jsem koupila pač jsem na ně neměla čas a ani náladu, potahovala jsem to marcipánem ze salka. dokonalý nebyl a já byla spokojená a malá taky.

No je trocha hrbolatý ale je to louka a né golfový hřiště že :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
10.1.14 13:23

@tapinka123 není to tak těžké, jak to vypadá. Zkus pohledat i tady v diskusích, našla jsem tu super recept na potahovací hmotu a jinou už nepoužívám. Marcipán od Otkera je moc měkký, mě se s ním dělá dost špatně.

Tady je odkaz http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
10.1.14 13:31

Ja se zeptam takhle, jsi manualne nadana? dokazes vymodelovat z modeliny hezkou figurku?
Uz jsi pekla?

no a take jak moc ti zalezi na vysledku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11219
10.1.14 13:36

Já jsem taky prvně dělala potahovaný dort malému k prvním narozeninám. Hodně inspirace a receptů jsem našla zde http://forum.dortomanie.cz/.Potahovku jsem dělala ze sušeného mléka, světlý korpus, mantinely z máslového krému a dovnitř krém ze šlehačky a jogurtu.Na postavičky jsem si hned netroufla, tak jsem jen něco vykrájela. Nejtěžší je vychytat tu potahovku, aby se s ní dobře pracovalo a netrhala se, určitě jí vyválej né méně než na 4 mm a pod ní je dobré dát alespoň centimetrovou vrstvu krému a pořádně uhladit, na to jsou fajn ty plastové žehličky na marcipán. Barvy mám gelové, dlouho vydrží a dobře se s nimi pracuje.
Přikládám fotky mého prvního a druhého dortu. Takže možná si dopředu něco vyzkoušej, figurky na ozdobu si taky můžeš klidně udělat dopředu, hodně dlouho vydrží pěkné, jen tvrdnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11219
10.1.14 13:38

@konilka také dělám tuto hmotu a jsem s ní maximálně spokojená. Když s ní potahuju dort, tak přidám malinko víc oleje, aby se byla měkčí a netrhala se.Na figurky je zase lepší tužší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
10.1.14 13:39

@tapinka123 Klidne muzes udelat tvarohovy krem, ale povrch a strany popatlej maslem, aby se ti neroztekla potahovka. Ja takhle delam misa dort a je to mnamka ;) A neboj, zvladnes to, fakt to.neni takova veda, jak to vypada a ten pocit, ze jsi to udelala ty sama a s laskou… :srdce: A jeste par kacek usetris :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
10.1.14 13:44

@IvčaL krasny dortiky a ten druh je primo luxusni :potlesk: Ten 1cm vrstvy pod potah-neni to nejak moc? Teda ne ze bych to nekdy merila-u svych dortu i jinych, ale mazu docela slabe a cm to urco nebude :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
10.1.14 13:46

@tapinka123 ahoj, dopracovala jsem se ktomu, že ti doporučím tento marcipán, a i jako potahovku, perfektně se s tím dělá, není to pracné, já jen igredience naházím do pekárny :) http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/…hotovy-za-10
jestli jsi šikovná na modelování, klidně se pust do figurek, ale skoro bych se na to na první pokus vykašlala, prvně všechno trvá dýl a s modelováním figurky tě to odradí, bo to modelování je náročnější na čas., být tebou potáhnu dort celý a nahoru vytiskám tvary z jakýchkoli formiček které máš doma (i těch co maj děcka na modelínu :) )

jedna rada: nenech dort potažený přes noc pokud budeš mít potažený něčím mléčným (tvaroh, máslo) - tvary či figurky si klidně připrav a nech je na talíři - nemusí být v lednici, placku vyválíš rychle, tu doporučuju plácnout na dort max. pár hodin před podáváním.

a prosímtě, jaký to děláš tvarohový krém dovnitř? dík

@Pipet - dorty dělám už dýl, a jsem úplné nemehlo, díky za radu, s tím vychlazením už pomazaného dortu

Příspěvek upraven 10.01.14 v 14:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport