Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, dokončila jsem Sou a mám výuční list, tento rok jsem nastoupila na nástavbu a vůbec mě to nebaví, nemůžu se dokopat k učení, prostě mám období kdy nevím co vlastně chci. Uvažuji, že ukončím studium, protože to psychicky nezvládám některé situace, jsem introvert. Nezvládám být v tom kolektivu, necítím se mezi spolužáky dobře. Často mám špatnou náladu, trápí mě to. Uvažuji, že studium ukončim. Chci zkusit něco jiného, najít si brigádu, nebo udělat si nějakou rekvalifikaci. Chci si dát pauzu a maturitu dodělat za rok dálkově, třeba mě to bude víc bavit, nebo si uvědomím kam vlastně směřuji, chci být zas v pohodě.
Prosím o vaše rady, co si o tom myslíte děkuji:)
Dálkově to bude těžší.
A proč nechceš pracovat v oboru co máš ucnak?
@Eliss871 píše:
Zdravím, dokončila jsem Sou a mám výuční list, tento rok jsem nastoupila na nástavbu a vůbec mě to nebaví, nemůžu se dokopat k učení, prostě mám období kdy nevím co vlastně chci. Uvažuji, že ukončím studium, protože to psychicky nezvládám některé situace, jsem introvert. Nezvládám být v tom kolektivu, necítím se mezi spolužáky dobře. Často mám špatnou náladu, trápí mě to. Uvažuji, že studium ukončim. Chci zkusit něco jiného, najít si brigádu, nebo udělat si nějakou rekvalifikaci. Chci si dát pauzu a maturitu dodělat za rok dálkově, třeba mě to bude víc bavit, nebo si uvědomím kam vlastně směřuji, chci být zas v pohodě.
No to je fajn, že si chceš dát pauzu a kdo tě bude živit a platit ti zdravotní pojištění? Když se ti nechce učit ted, tak po pauze se ti nebude chtít už vůbec.
Co dálkově nebo nějaký individuální plán?
@Eliss871 píše:
to se zeptej rodičů, jestli tě budou živit rok zadarmo, i když se nepřipravuješ na budoucí povolání a jestli za tebe budou platit zdravotní a sociální pojištění
@Cenarius jsem vyučena servírka, měla jsem praxi v hotelu a moc mě toho nenaučili. Jen jsem zbírala talíře. Takže neumím nic.
Nejjednodušší by bylo jít pracovat v oboru, na který máš výučňák, tuhle možnost vůbec nezvažuješ? proč?
Tak jestli jsi introvert, tak zrovna práce servírky asi nic moc.. školu bych dodělala, předpokládám je to podnikaní ![]()
@JancaS84 Chci si najít brigádu a pomoc rodičům, popřípadě si udělat rekvalifikaci. Individuální plán nevím jestli škola poskytuje ale určitě se zeptám.
Takhle se zahrabeš. Dodělej si aspoň maturitu. Třeba nadejde čas, kdy nebudeš moct fyzicky pracovat a budeš ten papír potřebovat.
@ameriellle To ano, vím že máte pravdu, ale vím že to tak bude pro mě lepší, v prváku jsem si taky dala pauzu a nelituji toho, měla jsme pak větší motivací, atd..
Studovaných je dost. Učňák máš, takže tě vezmou kdekoliv, hlavně se práce nebát 🙂
Tak skonči a začni pracovat. Kde je problém? A nehledej si brigádu, ale jako každý dospělý člověk plný úvazek na PP, aby jsi měla nárok na neschopenku apod. Školu si můžeš dodělat dálkově. Rekvalifikace ti moc nedají.
@Eliss871 píše:
@ameriellle To ano, vím že máte pravdu, ale vím že to tak bude pro mě lepší, v prváku jsem si taky dala pauzu a nelituji toho, měla jsme pak větší motivací, atd..
taková dcera je sen všech rodičů, ve dvaceti se možná dokope k výučáku, pak si dá rok pauzu, a možná do třiceti nějak dá i maturitu
Dělala jsem servírku brigádně při vysoké a nejsem si jistá, jestli je to práce pro introverta. Jinak být tebou, tak bych se na to vykašlala a šla někam pracovat. Očividně nejsi studijní typ. Takových lidí je spousta a nevím, proč by ses měla zbytečně trápit studiem.
Píšu to z pozice pedagoga na SŠ.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.