Úraz fontanely

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1329
25.12.12 20:36

Úraz fontanely

Ahoj, mám dotaz. Odpoledne jsem kojila a najednou jsem si všimla, že se malý tlačí hlavou o hranu stolu- je zaoblená. Tak jsem se s ním rychle odtáhla, ale v oblasti fontanely jí měl jakoby propadlou. Začal plakat, ale jen na cca 10 vteřin a pak to bylo dobré. Propadlinka už mu zmizela, chová se normálně, má chuť k jídlu- kojim, celé odpo spinká. Jsou mu 4 týdny. Mám se nějak znepokojovat???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31268
25.12.12 20:39

Nestresovala bych se. pokud se na tu hranu nějak nenarazil, tak se nic neděje, podle mě. A propadlá fontanelka mohla být spíš žízní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
25.12.12 20:47

Propadlá fontanelka většinou znamená málo tekutin. Úrazu bych se nebála. Zvlášť, když de mu to po nabumbání srovnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1329
25.12.12 20:50

Je kojený co 2h..tak je divné, že by měl žízeň..spíš je divné, že spí celé odpo.. Normálně spát nechce. Dnes se budí jen na kojení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
25.12.12 20:52

Tak fontanela tepe - nahoru a dolu, bývá také propadlá, když je méně tekutin. Fontanela snese běžný tlak a zacházení.

• Citovat
  • Upravit
1329
25.12.12 20:59

To je to, že nevím, jak velký tlak to byl. Jak se pozná, kdyby byl nejaky problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
25.12.12 21:06

Ptala jsem se na to měsíc zpátky pediatry - dítě by řvalo jako prorvané, alespoň tak mě informovala.

• Citovat
  • Upravit
1329
25.12.12 21:10

Tak to mě uklidnilo. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
25.12.12 21:19

Dobrý den, pane docente, při neopatrné manipulaci s dítětem se naše šestinedělní miminko kleplo do hlavy o hranu umělohmotné vaničky, bohužel navíc v místě fontanelky, obávám se. Miminko ani nezaplakalo a vše se zdá v pořádku, jen místě nárazu je červený flíček. Myslíte, že jsem mohla dítěti ublížit? Jak moc odolná nebo neodolná je vůbec fontanella? Můžete mi, prosím poradit, co sledovat a kdy bych měla vyhledat lékaře? Za Vaši odpověď Vám předem moc děkuji.
Myslím, že bude vše v pořádku. Případný problém (krvácení) by se projevil zprvu nápadným neklidem dítěte a později naopak spavostí a apatií s odmítáním pití. Velká fontanela by byla napjatá a nad úrovní. Pak by bylo indikované okamžité sonografické vyšetření. Vše by se odehrálo poměrně rychle. Po 48 hodinách bych to již neočekával.

To je z www.porodnice.cz - zkus si tam pohledat :).

• Citovat
  • Upravit
1329
25.12.12 21:33

Teď je to 9h a nic, tak snad to bude dobré

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5578
25.12.12 22:07

V případě, že by došlo k nějakému úrazu hlavičky, nebo poškození v oblasti fontanelky, tak vystupuje směrem z hlavičky, né dovnitř.., taky jsem kolikrát stresovala, ale švagrovka je zdrav. sestra u dětské, tak mě vždy uklidnila… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1329
26.12.12 08:55

Moc vám všem děkuju, pomohlo mi to se uklidnit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.12.12 11:57

uraz hlavicky

Ahoj, chtěla bych se zeptat, včera večer nám na malou spadl talíř (malá 6týdnů stará) a talíř ji spadl na hlavičku cca z 30cm ale jen na bok hlavy, vzal ji šikmo dozadu nad uchem. Má tam bouli a trochu modřinu. Malá hned začala brečet ale ani ne do minuty byla klidná a začala baštit.. vnoci se taky vzbudila na kojení ale dneska je až moc klidná a párkrát si ublinkla. Cokoliv udělá mi příjde jiné divné.. nejrači bych jela došpitálu ale minulý týden jsme tam byli se zánětem spojivek a ztrávili 2hodiny čekáním než jsme přišli na řadu.. Nedokážu si představit co tak malé dítě vydrží a kvůli čemu bych měla být nervózní.. nemáte podobnou zkušenost moc děkuji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1329
29.12.12 16:36

My nakonec nikam nejeli a malý je snad v pohodě. Včera byl taky hodně spavý, v noci 6 h v kuse a včera celý den..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.2.16 21:28

Dobrý večer maminky,
Mám hrozny strach, koupala jsem dceru (4 týdny), a na vane jsem měla položeny sprchovy gel, který mi sklouzl dcerce do vanicky a malý na hlavičku..ani neplakala spis se lekla…mám ted obavy jestli se ji nemohlo něco stát..mám hrozny strach..mám ject na pohotovost nebo čekat? Děkuji :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák