Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, mám dotaz. Odpoledne jsem kojila a najednou jsem si všimla, že se malý tlačí hlavou o hranu stolu- je zaoblená. Tak jsem se s ním rychle odtáhla, ale v oblasti fontanely jí měl jakoby propadlou. Začal plakat, ale jen na cca 10 vteřin a pak to bylo dobré. Propadlinka už mu zmizela, chová se normálně, má chuť k jídlu- kojim, celé odpo spinká. Jsou mu 4 týdny. Mám se nějak znepokojovat???
Nestresovala bych se. pokud se na tu hranu nějak nenarazil, tak se nic neděje, podle mě. A propadlá fontanelka mohla být spíš žízní…
Propadlá fontanelka většinou znamená málo tekutin. Úrazu bych se nebála. Zvlášť, když de mu to po nabumbání srovnalo.
Je kojený co 2h..tak je divné, že by měl žízeň..spíš je divné, že spí celé odpo.. Normálně spát nechce. Dnes se budí jen na kojení
Tak fontanela tepe - nahoru a dolu, bývá také propadlá, když je méně tekutin. Fontanela snese běžný tlak a zacházení.
To je to, že nevím, jak velký tlak to byl. Jak se pozná, kdyby byl nejaky problém?
Ptala jsem se na to měsíc zpátky pediatry - dítě by řvalo jako prorvané, alespoň tak mě informovala.
Dobrý den, pane docente, při neopatrné manipulaci s dítětem se naše šestinedělní miminko kleplo do hlavy o hranu umělohmotné vaničky, bohužel navíc v místě fontanelky, obávám se. Miminko ani nezaplakalo a vše se zdá v pořádku, jen místě nárazu je červený flíček. Myslíte, že jsem mohla dítěti ublížit? Jak moc odolná nebo neodolná je vůbec fontanella? Můžete mi, prosím poradit, co sledovat a kdy bych měla vyhledat lékaře? Za Vaši odpověď Vám předem moc děkuji.
Myslím, že bude vše v pořádku. Případný problém (krvácení) by se projevil zprvu nápadným neklidem dítěte a později naopak spavostí a apatií s odmítáním pití. Velká fontanela by byla napjatá a nad úrovní. Pak by bylo indikované okamžité sonografické vyšetření. Vše by se odehrálo poměrně rychle. Po 48 hodinách bych to již neočekával.
To je z www.porodnice.cz - zkus si tam pohledat
.
V případě, že by došlo k nějakému úrazu hlavičky, nebo poškození v oblasti fontanelky, tak vystupuje směrem z hlavičky, né dovnitř.., taky jsem kolikrát stresovala, ale švagrovka je zdrav. sestra u dětské, tak mě vždy uklidnila… ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat, včera večer nám na malou spadl talíř (malá 6týdnů stará) a talíř ji spadl na hlavičku cca z 30cm ale jen na bok hlavy, vzal ji šikmo dozadu nad uchem. Má tam bouli a trochu modřinu. Malá hned začala brečet ale ani ne do minuty byla klidná a začala baštit.. vnoci se taky vzbudila na kojení ale dneska je až moc klidná a párkrát si ublinkla. Cokoliv udělá mi příjde jiné divné.. nejrači bych jela došpitálu ale minulý týden jsme tam byli se zánětem spojivek a ztrávili 2hodiny čekáním než jsme přišli na řadu.. Nedokážu si představit co tak malé dítě vydrží a kvůli čemu bych měla být nervózní.. nemáte podobnou zkušenost moc děkuji..
My nakonec nikam nejeli a malý je snad v pohodě. Včera byl taky hodně spavý, v noci 6 h v kuse a včera celý den..
Dobrý večer maminky,
Mám hrozny strach, koupala jsem dceru (4 týdny), a na vane jsem měla položeny sprchovy gel, který mi sklouzl dcerce do vanicky a malý na hlavičku..ani neplakala spis se lekla…mám ted obavy jestli se ji nemohlo něco stát..mám hrozny strach..mám ject na pohotovost nebo čekat? Děkuji ![]()