Uražený dědeček a vztek 4 letého

Anonymní
1.10.16 21:26

Uražený dědeček a vztek 4 letého

Dobrý večer všem, dnes jsem úplně vyřízená z celé situace a nevím, zda se na věc dívám objektivně, pokusím se Vám situaci krátce popsat a doufám, že mi poradíte, i přesto, že to bude nejspíš zmatené z toho mého momentalního rozpoložení.
Podobná situace s uraženým dědečkem již nastala, tenkrát syn nechtěl uklízet kostky. :zed:
Bydlíme u mých rodičů v domku, dnes jsme si hráli s dětmi na zahradě a když jsem odběhla pro něco domů, slyšela jsem křičet dědečka - můj otec na 4 letého syna a pak synův hysterický pláč. Řekla jsem si, že asi něco provedl, tak dostal od dědy na zadek…proč ne, když si zasloužil, i když děda jej normálně spíše jen rozmazluje.
Syn za mnou přiběhl s brekem a řekl mi, že hodil písek na bratrance a děda se na něj zlobí. Byl z toho špatný, tak jsem mu řekla, že se to nedělá a že se musí jít omluvit bratranci i dědovi, že se na něj zlobí. Už jsem ho tedy netrestala. Pak jsem ho vyprovodila zpátky na zahradu a řekla jsem dědovi, že nevím co přesně mu provedl, ale že se chce syn omluvit jemu i pětiletému bratranci, a tak taky hned udělal, omluvil se, pohladil bratrance a řekl, že už to neudělá, že nebude házet písek a děda dodal uraženě, že se na něj nebude ohánět.

Po mém naléhání mi bylo později vysvětleno to, u čeho jsem nebyla, hodil pískem na bratrance, za to dostal od dědy a ohnal se vztekle na něj zpátky. Byl za to potrestán, litoval toho a omluvil se, jenže děda tu omluvu nepřijal a celý den už byl na něj vysazený, odměřený, uražený a jednal s ním jako se spra.kem puberťákem - chápete, jako s dospělým a když jsem se s ním snažila promluvit, aby mu to odpustil, tak po mě vyjel, že se s ním nebude bavit klidně týden…ignoroval ho a nebo byl na něj takový odměřený, nechci říct přímo sprostý, ale nevhodně se o něm vyjadřoval a synovi to bylo moc líto.
Večer po návratu rodičů z hospůdky…Chtěla jsem to s dědou urovnat, pomoci synovi získat zpátky jeho důvěru, aby se mu líp usínalo…ale bylo mi vyčteno oběma rodiči - (matka u toho incidentu nebyla stejně jako já), že nezvládám jeho výchovu a že mě syn v 10 letech bude mlátit, že z něj vyroste ha.zl a že se ho nemám zastávat, nemám ho teď hladit, utěšovat, bavit se s ním…že nezvládám dvě děti a čekám třetí…že by měl syn chodit k psychologovi, když bije dědu. :(
Chápu, že se syn neměl zpátky na dědu ohánět, myslím, že to taky dostatečně pochopil, proto si myslím, že takové dlouhodobé citové vydírání nebo urážení se z kterékoliv strany, je dalším nevhodným trestem za něco za co už byl potrestán…není to tak? :,( já tak krutá rozhodně nebudu :hug:
Syn je jinak pohodové dítě, respektuje mojí autoritu, nikdy se na mě neohnal, i když někdy dostal…občas je drzý, když si přinese něco ze školky, ale to jsou jen takové ojedinělé věci, které hned s manželem vysvětlíme a odbouráme, s tím se setkal asi každý.
Prarodiče jej normálně spíše rozmazlují, pořád sladkosti atd. Moje nervy, ale při společném bydlení jsem se snažila vždy vše řešit v klidu a nehrotím to. Dokonce mě matka i před dětmi jednou seřvala za to, že jsem dětem dala na dupku…
Podle mě máme úplně normální 4 leté dítě, oproti jiným dětem si říkám, že nějak hodné…jsme na něj docela přísní. Má právo děda a babička na takové chování vůči vnukovi a na takové řeči? :,( Vyslechla jsem si to (řekla jsem si v duchu že asi víc pili) a odešla, i s dětmi, jsem těhotná a hádat se s nimi nebudu, ale dost mě to ranilo. :,( Jsem opravdu na dně a zvažuji, že se brzy odstěhujeme, asi bude už jen hůř :(.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
49159
1.10.16 21:33

Myslím si, že děda přehání..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.10.16 21:33

Myslím si, že tahle situace je jen vyvrcholení něčeho.
Nelíbí se jim celkove vaše výchova, nejsou srovnání, že v domě bude další dítě a odnesl to kluk.
Bydlení s rodiči je ve většině rodinách nevyhovující a časem prostě nějaký problém nastane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
1.10.16 21:35

Tohle je asi vec, kterou prestehovani nevyresi. Chapu ze je ti syna lito, ale taky to nebyla uplna prkotina, tak bych odmerene chovani dedecka par dni chapala. Ja mam take tendenci synovi rychle odpoustet /mam stejne stareho/, ale ono je nekdy dobre, kdyz vidi ze toho druheho opravdu hodne nastvali a daji si priste vetsi pozor. Brala bych to tak, ze deda proste durazne nastavil hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
1.10.16 21:36
@Kelsey píše:
Nelíbí se jim celkove vaše výchova, nejsou srovnání, že v domě bude další dítě a odnesl to kluk.
Bydlení s rodiči je ve většině rodinách nevyhovující a časem prostě nějaký problém nastane.

taky bych řekla - ponorka.. rozhodně bych uvažovala o vlastním bydlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
1.10.16 21:38

Mně se nelíbí, když děti mlátí svoje rodiče. Vidim to často kolem sebe, ale pokud je to výjimečná situace, tak mi přijde divný to takhle resit ze strany dedy. Víte ono pokud děda přikročil k fyzickému trestu, stejně jako vy už dříve, tak se není čemu divit, že to syn oplácí. Jste pro něj vzor. Přejal jen toto chování/jednání. Očima starší generace, která vychovávala děti způsobem nadřízený/podřízený se nemůžete divit, že jim to přijde šíleně. I já jako dítě, pokud bych si něco takového dovolila, týden minimálně bych si nesedla na zadek. Já s tímhle typem výchovy naprosto nesouhlasím. S tím stěhováním…pokud zůstanete tam kde jste, budete se muset smířit s tím, že se na výchově vašeho syna budou podílet i Vaši rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.10.16 21:39

Děda přehání. Je to malé dítě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
1.10.16 21:40
@open mind píše:
Tohle je asi vec, kterou prestehovani nevyresi. Chapu ze je ti syna lito, ale taky to nebyla uplna prkotina, tak bych odmerene chovani dedecka par dni chapala. Ja mam take tendenci synovi rychle odpoustet /mam stejne stareho/, ale ono je nekdy dobre, kdyz vidi ze toho druheho opravdu hodne nastvali a daji si priste vetsi pozor. Brala bych to tak, ze deda proste durazne nastavil hranice.

trucovat a nebavit se se čtyřletým mi přijde nepřiěřené.. děda hranice nastavil - naplácal mu( otázka - proč se diví že se syn ohnal - děda bít může a on ne? ) - a přidává další trest - celý den je na něj nepříjemný mluví na něj podrážděně, vyčítá mu.. neřekla bych že to čtyřletý rozoumek pobere a myslím, že trest má být úměrný vině - což tady - za mě není viz řeči - nebudu se s ním bavit klidně několik dní atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
1.10.16 21:46
@jdukolem píše:
trucovat a nebavit se se čtyřletým mi přijde nepřiěřené.. děda hranice nastavil - naplácal mu( otázka - proč se diví že se syn ohnal - děda bít může a on ne? ) - a přidává další trest - celý den je na něj nepříjemný mluví na něj podrážděně, vyčítá mu.. neřekla bych že to čtyřletý rozoumek pobere a myslím, že trest má být úměrný vině - což tady - za mě není viz řeči - nebudu se s ním bavit klidně několik dní atd..

Ja bych i dovedla pochopit, ze se to dedy dotklo a proto je tedy trest vyraznejsi. Velikost prohresku i trest je relativni, co jeden prejde s usmevem, druhy naprosto nesnese. :nevim: Ja bych proste dedovi dala prostor se s vnukem den dva opravdu moc nebavit, pokud to tak citi. Synovi bych to vysvetlila a dala dedovi sanci to nejak zpracovat. Dala ale bych pozor, aby mu deda nerekl neco vyslovene zleho, to zase ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
1.10.16 21:51

Můžete-li se odstěhovat, odstěhujte se. Tví rodiče tě mají tendenci pořád ještě vychovávat. Vztahy se osamostatněním hodně lepší.
Pokud prarodiče syna spíše rozmazlují, nemůžou se divit, že jejich autorita je narušená. Projev chlapečka byl u čtyřletého dítěte úplně běžný :nevim: citové vydírání tak malého dítěte je opravdu přes čáru :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
1.10.16 21:51
@Kelsey píše:

Vidím to stejně.

Příspěvek upraven 23.03.19 v 20:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
1.10.16 21:53

@open mind děda by měl mít rozum a vědět, že čtyřleté dítě tohle nemůže pochopit a bude jen nešťastné. Navíc ho tím učí urážet se. Děda má asi velké ego.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
1.10.16 22:11

Deda se sam chova, jak trucovity dite. Kdyz vidim, ze se kluk omluvil a je mu to opravdu lito, nenecham ho rachat se v tom :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
1.10.16 22:16

Právo neprávo - chovají se tak. To že je to reakce na první pohled dětinská je jedna věc, ale nejspíš to byl katalyzátor nějakých dlouhodobější (nevyřčených?) neprozuměné/rozdílných postojů/představ/whatever mezi vámi.

Vícegenerační soužití je sice tradiční, ale náročné, no.

Nejjednoduší je se smířit s tím, že se to stalo a že vaši rodiče z toho nevyšli zrovna z vavřínovým věncem a zapomenout na to.

Rozumné je osamostatnit se. Jenže to jistě má mnoho praktických ale, kvůli kterým žijete pohromadě.

Ideální by bylo někdy za pár dní, až to vyprchá, zkusit společně rozkrýt, kde jsou ty pod hladinou ukryté třecí plochy, které se snažíte přecházet a přitom to někde vespod doutná.

Jenže je nějakým zázrakem potřeba zajistit, aby to všechny čtyři strany - vy, váš muž, vaše matka a váš otec udrželi na dospělé, racionální rovině, chtěli se dohodnout, ani je nenapadlo snažit se vyhrát, natož podpásově a nebral rozmluvu jako útok na svou osobu. Šlo by o takovou hromadnou habilitaci z komunikace a rodinných vztahů.

No, upřímně - myslím si že takové řešení je spíše fantasmagorie, než že by to někdo vážně dokázal, byť to asi jde.

Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.16 22:32

Děkuji za Vaše názory, moc si jich vážím a jsem ráda, že jsou více méně jednotné, to mi dává důvěru v sebe sama a v to, že nejsem špatná matka. Manžela jsem tím původně nechtěla vůbec zatěžovat, byl v práci, ale asi budeme muset najít řešení náhradního bydlení, jinak se tu zblázním :,(.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML