Určení pohlaví z výsledků krevních genetických testů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31427
16.4.13 12:08

To je pravda, ale rozhodně to nestačí pro kultivaci, aby bylo možno chromozomy nabarvit a přečíst kompletní karyotyp, což z výsledku 46,XX jednoznačně plyne, že jde o celý karyotyp, kdy někdo hodnotil chromozomy i strukturně, nejen o vyloučení základních trizomií. Takže @figurka6 určitě se jedná o Tvůj výsledek, může se samozřejmě shodovat s tím, který má Tvé mimčo uvnitř (pokud čekáš zdravou holku), ale nemusí.

aby bylo možno buňky plodu nakultivovat, musí jich být dost a proto se získávají odběrem choria nebo plodové vody (ev. pupečníkové krve). Prenascan, který pracuje s fetálními cirkulujícími buňkami v krvi matky, je konstruován pouze na zhodnocení nejčastějších trizomií, protože pracuje s fetální DNA, která se i z pár buněk snadno získá.
@Alepoudaki píše:
I z periferni krve matky uz jdou ziskat fetalni bunky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1439
16.4.13 12:36
@figurka6 píše:
Ahoj, mám takový dotaz. Absolvovala jsem v rámci screeningu I. trimestru krevní genetické testy a UTZ. Přišly mi výsledky a je tam napsáno: cytogenetické vyšetření periferní krve - karyotyp: 46, XX. Vím, že je to hloupý dotaz, ale zajímá mě, jestli to je můj výsledek - jako že mám 46 chromozomů a jsem ženská (to jim snad bylo jasný, když mě viděli) a nebo se to vztahuje k chromozomální výbavě dítěte a čekáme tedy holčičku? Četla jsem, že takové testy se dají na specializovaných pracovištích z krve udělat, ale nejsem si jistá, že by je dělali v rámci každého genetického vyšetření? Pokud je tu někdo, kdo se vyzná, budu ráda za odpověď. :D děkuju

jde o standardní vyšetření na genetickém oddělení, výsledek je tvůj karyotyp - ženská sice jsi, ale karyotyp můžeš mít všelijaký (můžeš být nosička nějaké chromozomální přestavby, můžeš být mozaika více buněčných linií, atd), takže za 46,XX buď ráda, není to samozřejmost :) Akorát mě udivuje, že nevíš důvod, proč se ti karyotyp dělal - to se rozhodně nedělá plošně všem lidem na světě nebo těhotným… lékař k té žádance o udělání karyotypu musel mít nějaký důvod a měl by ti ho sdělit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.4.13 12:53

Zakladatelko, tohle je tvůj výsledek, nejedná se o pohlaví mimča. NT je vyloženě zaměřené na některé ty vývojové vady plodu. Taky jsme to absolvovali a teď podruhé se mi do ruky dostal asi pětistránkový elaborát s výsledky a vším možným. Svůj karyotyp jsem tam měla pochopitelně takto taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
16.4.13 14:29

Všem vám moc děkuju za vysvětlení..

:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
16.4.13 14:32
@Abijoše píše:
jde o standardní vyšetření na genetickém oddělení, výsledek je tvůj karyotyp - ženská sice jsi, ale karyotyp můžeš mít všelijaký (můžeš být nosička nějaké chromozomální přestavby, můžeš být mozaika více buněčných linií, atd), takže za 46,XX buď ráda, není to samozřejmost :) Akorát mě udivuje, že nevíš důvod, proč se ti karyotyp dělal - to se rozhodně nedělá plošně všem lidem na světě nebo těhotným… lékař k té žádance o udělání karyotypu musel mít nějaký důvod a měl by ti ho sdělit

to, proč mi testy dělali, mi předem řekli. prošla jsem si v minulosti chemoterapií a doktorka na genetice mi to všechno hezky vysvětlila. jen teď koukám na tu zprávu, co mi přišla poštou a tohle mě tam zaujalo. Myslela jsem si, že to bude spíš info o mě než o dítěti, ale chtěla jsem se jen ujistit. :) takže vám všem ještě jednou díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
16.4.13 14:53
@elanaa píše:
To je pravda, ale rozhodně to nestačí pro kultivaci, aby bylo možno chromozomy nabarvit a přečíst kompletní karyotyp, což z výsledku 46,XX jednoznačně plyne, že jde o celý karyotyp, kdy někdo hodnotil chromozomy i strukturně, nejen o vyloučení základních trizomií. Takže @figurka6 určitě se jedná o Tvůj výsledek, může se samozřejmě shodovat s tím, který má Tvé mimčo uvnitř (pokud čekáš zdravou holku), ale nemusí.aby bylo možno buňky plodu nakultivovat, musí jich být dost a proto se získávají odběrem choria nebo plodové vody (ev. pupečníkové krve). Prenascan, který pracuje s fetálními cirkulujícími buňkami v krvi matky, je konstruován pouze na zhodnocení nejčastějších trizomií, protože pracuje s fetální DNA, která se i z pár buněk snadno získá.

Prenascan právě nepracuje s buňkami v krvi matky, jen s fragmenty. Protože prý buňky tam mohou kolovat i ze všech minulých těhotenství, kdežto fragmenty tam vydrží jen chvíli. Ale jinak souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1439
16.4.13 15:31

@figurka6 tak to joooo, to je jasná indikace :) gratuluju k léčbě i miminku :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí