Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám takový dotaz. Absolvovala jsem v rámci screeningu I. trimestru krevní genetické testy a UTZ. Přišly mi výsledky a je tam napsáno: cytogenetické vyšetření periferní krve - karyotyp: 46, XX. Vím, že je to hloupý dotaz, ale zajímá mě, jestli to je můj výsledek - jako že mám 46 chromozomů a jsem ženská (to jim snad bylo jasný, když mě viděli) a nebo se to vztahuje k chromozomální výbavě dítěte a čekáme tedy holčičku? Četla jsem, že takové testy se dají na specializovaných pracovištích z krve udělat, ale nejsem si jistá, že by je dělali v rámci každého genetického vyšetření? Pokud je tu někdo, kdo se vyzná, budu ráda za odpověď.
děkuju
Z krve se pohlavi nezjisti, leda z plodove vody, teda myslim..
U me tonpoznal na utz a zatim to porad plati, uz od toho 13tt.
Pohlaví se pozná jen z plodové vody, nebo z UTZ
nebo že by to byla nějaká novinka?
je fakt že věda jde dopředu.
Pokud se jedna o NT screening, tak ten neni genetickym vysetrenim. Stanivuji se tam hodnoty hormonu. Brali ti krev a delali ti karyotyp?
@K.Black píše:
@Alepoudaki jako že z krve matky se zjistí pohlaví dítěte?
jj jde to ale je to velmi drahé a pojišťovna to pochopitelně neproplácí.
Mě na genetice brali krev kvůli tomu, aby zjistili, jestli mám správný počet karyotypů, to samé i příteli, tak jestli to není ono? ![]()
Tak aspoň že je to drahé, mě tyhle věci děsí, protože by si to každý nechal zjistit a pak by přibylo akorát potratů, protože chtějí holčičku/chlapečka atd.
@K.Black já myslím, že ono to nejde hned, ale snad nějak po 12tt dříve se ty fetální buňky nevyplavují ![]()
To bude asi tvůj karyotyp.
Jinak, jak už některé přispěvatelky psaly, dnes už lze z periferní krve matky zjistit pohlaví dítěte, protože se dají skenovat fragmenty DNA plodu, které se v matčině krvi nacházejí. (Pozor, ne celé buňky, ty totiž mohou pocházet i z předchozích těhotenství). Ale toto vyšetření se provádí jen v případě určitých genetických vad vázaných na pohlaví miminka. A je velmi drahé.
@K.Black píše:
Tak aspoň že je to drahé, mě tyhle věci děsí, protože by si to každý nechal zjistit a pak by přibylo akorát potratů, protože chtějí holčičku/chlapečka atd.
Jo, přesně tak, proto se toto vyšetření neprovádí rutinně, pouze v případě závažných genetických vad vázaných na pohlaví.