Určení pohlaví z výsledků krevních genetických testů?

64
16.4.13 11:06

Určení pohlaví z výsledků krevních genetických testů?

Ahoj, mám takový dotaz. Absolvovala jsem v rámci screeningu I. trimestru krevní genetické testy a UTZ. Přišly mi výsledky a je tam napsáno: cytogenetické vyšetření periferní krve - karyotyp: 46, XX. Vím, že je to hloupý dotaz, ale zajímá mě, jestli to je můj výsledek - jako že mám 46 chromozomů a jsem ženská (to jim snad bylo jasný, když mě viděli) a nebo se to vztahuje k chromozomální výbavě dítěte a čekáme tedy holčičku? Četla jsem, že takové testy se dají na specializovaných pracovištích z krve udělat, ale nejsem si jistá, že by je dělali v rámci každého genetického vyšetření? Pokud je tu někdo, kdo se vyzná, budu ráda za odpověď. :D děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35995
16.4.13 11:08

Z krve se pohlavi nezjisti, leda z plodove vody, teda myslim..
U me tonpoznal na utz a zatim to porad plati, uz od toho 13tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
16.4.13 11:10

Pohlaví se pozná jen z plodové vody, nebo z UTZ :think: nebo že by to byla nějaká novinka? :nevim: je fakt že věda jde dopředu.

• Citovat
  • Upravit
6885
16.4.13 11:11

Pokud se jedna o NT screening, tak ten neni genetickym vysetrenim. Stanivuji se tam hodnoty hormonu. Brali ti krev a delali ti karyotyp?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6885
16.4.13 11:12

I z periferni krve matky uz jdou ziskat fetalni bunky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
16.4.13 11:13

@Alepoudaki jako že z krve matky se zjistí pohlaví dítěte?

• Citovat
  • Upravit
6885
16.4.13 11:15

Nejak v krvi matky plavou i bunky plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6885
16.4.13 11:16

Z toho vychazi i vysetreni prenascan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
16.4.13 11:31

@K.Black jj…to je novinka..že to jde zjistit už i z krve… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
16.4.13 11:34
@K.Black píše:
@Alepoudaki jako že z krve matky se zjistí pohlaví dítěte?

jj jde to ale je to velmi drahé a pojišťovna to pochopitelně neproplácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
16.4.13 11:35

Mě na genetice brali krev kvůli tomu, aby zjistili, jestli mám správný počet karyotypů, to samé i příteli, tak jestli to není ono? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
16.4.13 11:37

Tak aspoň že je to drahé, mě tyhle věci děsí, protože by si to každý nechal zjistit a pak by přibylo akorát potratů, protože chtějí holčičku/chlapečka atd.

• Citovat
  • Upravit
12743
16.4.13 11:39

@K.Black já myslím, že ono to nejde hned, ale snad nějak po 12tt dříve se ty fetální buňky nevyplavují :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
16.4.13 12:02

To bude asi tvůj karyotyp.
Jinak, jak už některé přispěvatelky psaly, dnes už lze z periferní krve matky zjistit pohlaví dítěte, protože se dají skenovat fragmenty DNA plodu, které se v matčině krvi nacházejí. (Pozor, ne celé buňky, ty totiž mohou pocházet i z předchozích těhotenství). Ale toto vyšetření se provádí jen v případě určitých genetických vad vázaných na pohlaví miminka. A je velmi drahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
16.4.13 12:03
@K.Black píše:
Tak aspoň že je to drahé, mě tyhle věci děsí, protože by si to každý nechal zjistit a pak by přibylo akorát potratů, protože chtějí holčičku/chlapečka atd.

Jo, přesně tak, proto se toto vyšetření neprovádí rutinně, pouze v případě závažných genetických vad vázaných na pohlaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí