Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, dcera žije s otcem skoro čtyři roky. S otcem dítěte jsme se domluvily na měsíční částce 2000 na výživné. Soudem není nic určeno. Otec přišel nyní s tím že bude Zadat soud o zpětné zaplacení výživného na dceru. Jak u soudu může uspět či neuspěl? K čemu v tomhle soud přihlíží? Má ex právo na doplacení alimentů které byly zaplaceny? Je možné že by chtěl soud určit nejdříve péči dítěte výživné a pak by řešil zpětně doplacení alimentů. Děkuji
Pokud soud určí vyšší částku než ty 2 tisíce tak ano, rozdíl musíš doplatit až tři roky zpětně.
Doufám že ty dva tisíce máš nějak doložené že si platila. Bez důkazů to může být u soudu velký problém pokud to otec popře.
Pokud máš o placení důkaz, tak na to soud může přihlídnout. Jinak nikoli a budeš to muset zpětně vše doplatit ![]()
@Daniela1992 píše: S otcem dítěte jsme se domluvily na měsíční částce 2000 na výživné. … Otec přišel nyní s tím že bude Zadat soud o zpětné zaplacení výživného na dceru. Jak u soudu může uspět či neuspěl?
Nemusí uspět, ale může uspět. Protože po celé ty 4 roky od Tebe přijímal dohodnutou částku a nic proti tomu nenamítal. Nikdy nepožádal o více peněz. Nikdy Ti nenapsal výzvu ke zýšení výživného, ani Tě nevyzval ke změně vaší dohody.
Na druhou stranu: Soud bude přihlížet pouze k zájmům nezletilého dítěte, a bude poměřovat majetkové poměry obou rodičů. Nemusí se spokojit s tím, že rodiče se kdysi nějak dohodli. Soud může dospět k závěru, že výživné sice bylo placeno v dohodnuté výši, ale ta dohoda poškozovala nezletilé dítě. Výživné možná dostačovalo na běžnou péči. Otec ale nemohl odkládat dceři nějaké peníze na její spoření, protože mu žádné nezbyly.
Soud tedy může porovnávat příjmy obou rodičů a pokud je zde nepoměr, může přistoupit i k úpravě výše výživného se zpetnou účiností.
Píšeš málo informací. Nepíšeš jaký je tvůj příjem, jak žiješ, jak žije otec dcery, kolik je dceři (to je zásadní informace), zda někde mezi sebou máte písemnou dohodu o placení alimentů (Pokud ne, je to problém) a další zásadní věc je ta, zda li můžeš dokázat, že platis ty 2 tisíce každý měsíc.
Zažila jsem případ, kdy otec platil alimenty jak měl, ale dával je ex na ruku. A ta jednoho hezkého dne dala k soudu, že ji ex neplatí a musel vše hezky doplatit. ![]()
@mamule42 píše:
A proč není dcera s tebou.
Jsem si říkala kdo se zeptá jako první, samozřejmě úplně mimo téma diskuze, že? ![]()
Však je dcera s druhým rodičem, který není něco míň v jejím životě ![]()
@kruel píše:
Jsem si říkala kdo se zeptá jako první, samozřejmě úplně mimo téma diskuze, že?
Však je dcera s druhým rodičem, který není něco míň v jejím životě
Děkuji za komentář…samozřejmě že to není otázka k tématu.
@Ťarbík01 píše:
Píšeš málo informací. Nepíšeš jaký je tvůj příjem, jak žiješ, jak žije otec dcery, kolik je dceři (to je zásadní informace), zda někde mezi sebou máte písemnou dohodu o placení alimentů (Pokud ne, je to problém) a další zásadní věc je ta, zda li můžeš dokázat, že platis ty 2 tisíce každý měsíc.
Zažila jsem případ, kdy otec platil alimenty jak měl, ale dával je ex na ruku. A ta jednoho hezkého dne dala k soudu, že ji ex neplatí a musel vše hezky doplatit.
Příjem mám +-20000 o bydlení dcery s otcem se mi mluví těžce a nechci to moc rozvádět dále…písemnou dohodu nemáme pouze ústní. Všechna potvrzení mám schované. dceři je 10 let ano také jsem slyšela o takových případech kdy jeden z rodičů platil podstivě a ta druhá strana takhle potopila tu osobu řádně platici