Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
pořád mi nejde do hlavy ten princip zdražování úroků u hypoték.
Chápu nové hypotéky, kdy si banka zajišťiuje peníze na mezibankovním trhu pro novou hypotéku za aktuální vysoké úroky ČNB + si něco přirazí jako svou marži.
Ale ty existující hypotéky už několik let (desítek let)? Banka si zajistila peníze při poskytnutí hypotéky zájemci dávno v minulosti a nyní při změnách sazeb si žádné peníze už shánět nemusí.
Připadá mi to takový lehký podvod, kdy si někdo mastí kapsu bez nějakého konkrétního odůvodnění.
Důvod navýšení sazeb je zkrocení počtu nově poskytnutých hypoték, ne sedřít z kůže ty plátce již existujících.
Jestli se mýlím, rád bych, když mi to někdo objasní.
Zajímavý dotaz. Zkusím hodit svou myšlenku.
Zatím úroky nových hypoték jsou pod hranicí úroků ČNB. Takže podle mě by to mohlo být tak, že ti stávající klienti vyššími úroky dotují nižší sazby pro nové klienty.
Plus spousta lidí si brala peníze za vyšší úrok a pak refinancovala za nižší, takže tam taky banka prodělala.
My jsme na tomto hýbání se sazbami naopak vydělali. Brali jsme si hypo při úroku přes 4% a nyní máme už druhé období zafixované kolem 2%. Ono to není, že banka získala peníze a ty jí je nyní musíš splatit, ona s nimi obchoduje a dle trhu je nabízí.
@draxxx Tak u tech existujících hypotek si banka zajistuje penize na dobu fixace, ze. Neb po konci fixace klient muze jit jinam, od toho se ta fixace sjednava.
@j.a.n.i1 píše:
@draxxx Tak u tech existujících hypotek si banka zajistuje penize na dobu fixace, ze. Neb po konci fixace klient muze jit jinam, od toho se ta fixace sjednava.
No to by bylo rozumné vysvětlení. Otázkou je jestli tomu tak opravdu je…
@j.a.n.i1 píše:
@draxxx píše:
Banka s nimi obchoduje. Nezajistuje peníze na konkrétně tvou hypotéku. Prostě má nějaký plán, který se odvíjí od dosavad poskytnutých hypoték, nějakého výhledu do budoucna, podle toho zajistí určitý objem peněz, některé dlouhodobě, některé krátkodobé. A teď se peníze prostě zdrazuji i pro ni, logicky tedy zdražuje banka pro maloobchod
@Lama Lama píše:
Banka si půjčuje peníze jinde. Nikoli však na celou dobu, co máš hypotéku. Nemyslím, že ta doba nutné odpovídá době fixace. Podle mě má některý peníze zajištěné v horizontu dlouhodobém, jiné krátkodobém a prostě s nimi obchoduje.
Tak jasně, ze to nemusi presne odpovídat, ale prostě se jednou s klientem dohodla na uroku na konkrétní dobu.
@draxxx píše:
Ano, je. Ne sice ze 100 procent, část bere i ze sporicich účtů ATP. Ale rozhodně nenakupuje peníze na celou dobu trvání hypo dopředu. Jen řádově na dobu fixace. Vstupuje do toho samozřejmě modelace rizik, není to tedy celá částka na přesně dobu fixace, protože zdroje financování může mít i krátkodobé, ale rozhodně si nezajišťuje zdroje po celou dobu trvání hypo.
Ve smlouvě o úvěru je sjednána úroková sazba a také doba, na kterou je tato úroková sazba sjednána. Typicky je hypotéka na 20 - 30 let a úroková sazba se sjedná (fixuje) na 3 - 10 let. Po uplynutí doby fixace má banka právo změnit úrokovou sazbu a klient to buď přijme, nebo změní banku (tj. vezme si úvěr u jiné banky a tne původní splatí).
Banka si tedy zajistí peníze nikoli na celou dobu splatnosti úvěru, alejen na sjednanou dobu fixace. Obvykle (i když ne vždy) platí, že čím je delší doba fixace, tím je sazba vyšší.
Když tedy dnes někomu skončí doba fixace, banka si zjistí, za kolik může sehnat peníze na další období a podle toho nabídne sazbu novou. Proto se změna úrokových sazeb promítne i do úvěrů sjednaných v minulosti.