Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky. Budu ráda, když poradíte, případně napíšete své zkušenosti a názory.
Lehké nastínění naší situace:
Gábině je 5 měsíců a týden. Je čiperná a ohromně aktivní, přes den spí vždycky zhruba od 7:30 do 8:30, pak od 10:30 do 11:30, v kočárku venku většinou od 13:00 do 15:00 a pak před koupáním od 17:00 do 18:00. Kolem čtvrt na 8 je koupání, pak krmení, v 8 nejpozději ji ukládáme do postýlky.
Nepraktikujeme žádný rituál, dříve jsem zpívala, ale poslední dobou se krásně naučila usínat sama - položím do postýlky a odejdu, sice chvíli pofňukává (ale to přičítám spíš tomu, že už je unavená), asi 2× se k ní vrátím, pohladím a dám dudlíka a pak usne. Žádný hrozný pláč nebo tak se nekoná.
Vydrží spát pěkně tvrdě tak 2 hodiny a kolem 10 večer, nejpozději o půlnoci to začne - fňukání ze spaní (méně často), většinou hrozný (ale fakt hrozný!!) silný pláč, ve tvářičce má výraz „šíleného neštěstí“, jakoby ji něco fakt mořilo a trápilo. Vždycky u toho spí. Toto se opakuje DENNĚ!!! nezávisle na tom, jaký byl den, jestli jsme byli doma nebo u doktora, nebo na návštěvě. S nějakým negativním zážitkem to asi souvislost nemá, dělá to, i když se jí (dle mého úsudku) ten den nic nepřihodilo (že by se třeba lekla nebo tak).
Vždycky chvíli čekám a když pláč nepřestává, jdu k ní, dám dudýlka, pohladím a je klid. Na chvíli. Za hodinu třeba zas. A tak to jde celou noc, jsem nevyspalá a při každém zvuku který jde z postýlky se modlím „neplakej, neplakej“. ![]()
Nejde mi o to, že se nevyspím, já mám o malinou strašný strach, nevím co jí je a je mi do pláče, že jí nejsem schopná pomoct. Napadly mě i zuby, ale nemá vůbec oteklé dásně a trvá to už dlouho (asi měsíc). Doktorka mi na to neřekla nic.
Jinak teda vždycky vyžadovala zavinování, tak jsem zavinovala a spala ok, teď se v zavince už několikrát vztekala a dlouho nemohla usnout, tak jsem ji rozbalila a to usla skoro okamitě, ale pak zas pláč a jak jsem ji znova zabalila, byl klid… jednou jí to vyhovuje tak, jindy jinak… připadám si jako šílená matka co nechápe a nepozná potřeby svého dítěte. Vůbec nevím, kde je problém.
Jak to vidíte vy? Díky za jakýkoliv názor. Modlím se, aby se to dalo nějak vyřešit. Jsem už zoufalá a čekám, kdy se zas z pokojíčku ozve ten srdceryvný pláč. ![]()
Ahoj,me tohle prcek taky dost casto delal a obcas to dela i ted,treba ted v tydnu to byly tri noci za sebou,kdy usnul v pohode,ale pak za tri hodiny hruza,porad rval,na chvili usnul a zase rev…s to uz mu je 21 mesicu ![]()
Jediny co bych mozna udelala je to,ze bych ji davala min spat,prijde mi,ze pres den ti spi docela dost ![]()
I kdyz na druhou stranu,ja uz si nepamatuju,jak v 6ti mesicich spal nas mrnous,ale rekla bych,ze jen dopolko a pak odpolko ![]()
No ona právě přes den usne sama anebo je na ní vyloženě vidět, že by spala, tak ji uložím (tře si očka, padá jí hlavička)… právěže nějak „násilím“ ji přes den neuspávám, ona se umí ozvat a bránit, když se jí náhodou nechce.
Když dopoledne nebo častěji odpoledne nenaspí tu svou obvyklou dávku, tak je plačtivá a mrzutá klidně celé odpo až do večera do koupání. Já už fakt nevím, spánek je u nás prostě děs běs.
Noo, tak tady si počkám na nějaké odpovědi. Protože u nás vždycky pomohlo jen „přečkat“. ![]()
Ahojky, mě taky přijde, že spí přes den hodně. Zkus to nějak nenásilně posunout, a věřím tomu, že se upraví i ta noc. Může být zoufalá z toho, že nemůže spát. Zkus vynechat treba to ranní spaní po sedmé hodině, hrát si s ní, zabavit, a pak ji dát dopoledne spát o trošku dřív, než je zvyklá. A stejně tak to postupně zkus udělat i odpoledne. A spánkové rituály rozhodně nejsou od věci. Pro děti je to jistota
Držím pěsti ![]()
A co ji dat napit? Treba se budi hlady… ![]()
Ja svou malou kolem pulnoci krmila i kdyz se sama nevzbudila na jidlo, vypila tak 200 ml UM a pak krasne az do rana chrupala.
Minime, vidíš, to mě úplně vypadlo. Já jsem v noci 2× kojila. Kolem 22 a kolem 2hodiny.
My to máme střídavě už nejmíň pů roku. Taky v noci fňuká a já se modlím, ať zas usne a nepřejde to do pláče. On teda brečí dost, ale do oblíčejíku mu moc nevidím, nevím, jak se tváří. Stačí na něj promluvit, pohladit, v krajním případě pochovat, dát dulík a uklidní se, ovšem leckdy neusne hned, ale tohle se opakuje co deset minut třeba dvě hodiny. Někdy pomůže dát napít. Pár dnů hrůza, pak zas chvíli „jen“ pofňukne, ale nebrečí, pak zas jo… v kuse celou noc spí tak jednou dvakrát do měsíce…
Já recept nevidím, leda přežít a doufat, že to přejde. Ale člověk už uléhá se strachem, co zas bude za noc a to je únavný jak sviňa ![]()
No taky me napadlo dat ji treba napit
Ja v tu dobu kojila jeste plne a v noci po 2-3 hodinach.Ale pak kdyz uz byl na UM a v noci mleko nevyzadoval,vzdycky kdyz rval,zkusila jsem mu dat napit.Obcas to pomohlo,obcas ne.
Mozna je fakt nervozni z toho,ze nemuze zabrat ![]()
Mary jojo,u nas je to stejne ale s tim rozdilem,ze za dobu co je na svete spal celou noc jen 2× ![]()
Ahoj. Znám. Pomohlo dát spát do pokojíčku ke starší dceři (tj pryč z ložnice) a v případě probuzení nabídnout k pití vodu. Ne, že by to pak přešlo úplně, ale hodně se to zlepšilo. I jsem ji párkrát nechala plakat - ona řvala jen chvilku, pak už jen pofňukávala, a to jsem ji nechala, dokud si nevzala dudlíka a neusnula.
Ona u toho brečení ale celou dobu spí, vůbec se neprobudí… kdyby byla vzhůru, tak jasně, že jí dám napít apod. Jenže ona prostě spí. ![]()
Zkusím omezit to spaní přes den, ale bojím se, že bude uplakaná a mrzutá, i teď, když třeba někde musíme jít a ona si nezdřímne, je s ní pak peklíčko.
Jinak od 2. týdne je na UM. Od 3 a půl měsíce spala naprosto klidně a bezproblémově celou noc, ale teď poslední dobou se stává toto.
Třeba se pletu, nemám zkušenosti, ale počítám, že kdyby měla hlad a vzbudila se úplně, tak to bude podle scénáře, jak se budí jindy (ráno a přes den) - začne se odkopávat, prdět
a pak „mluví“ dokud k ní nepřijdu, když se doopravdy budí, tak ne s pláčem…
Ale znova opakuju, ona u toho děsného pláče fakt spí.
Tak s dotazem ti neporadim,ale nas malej je stejne starej a spi stejne pres den,takze to bych ji nejak nenarusovala,pokud potrebuje spinkat tak at spinka.
Malej spi v noci celkem dobre,budi se na papani v 1h a pak v 5h.Davas ji v noci papat?
Preju ti at to brzy prejde,at mate klidne noci. ![]()
Maddlen píše:
Ona u toho brečení ale celou dobu spí, vůbec se neprobudí… kdyby byla vzhůru, tak jasně, že jí dám napít apod. Jenže ona prostě spí.![]()
Zkusím omezit to spaní přes den, ale bojím se, že bude uplakaná a mrzutá, i teď, když třeba někde musíme jít a ona si nezdřímne, je s ní pak peklíčko.
Jinak od 2. týdne je na UM. Od 3 a půl měsíce spala naprosto klidně a bezproblémově celou noc, ale teď poslední dobou se stává toto.
Třeba se pletu, nemám zkušenosti, ale počítám, že kdyby měla hlad a vzbudila se úplně, tak to bude podle scénáře, jak se budí jindy (ráno a přes den) - začne se odkopávat, prdět
Ale znova opakuju, ona u toho děsného pláče fakt spí.a pak „mluví“ dokud k ní nepřijdu, když se doopravdy budí, tak ne s pláčem…
Nech ji přes den spát, jak chce. Platí zlaté pravidlo - dobře se vyspí ve dne, líp spí v noci a obráceně. Když se přes den nevyspí, v noci to nedožene, to je blbost.
Můžou to být sny. Mimčo zpracovává dojmy ze dne, všechno je pro něj nový a v noci se to třídí, ukládá, spojuje. Tobě se to nemusí zdát, ale pro něj je všechno výjimečný
Zvlášť pokud u toho spí, tak se přikláním ke snům, nočním můrám, apod. Tohle náš prcek udělal asi 2× v životě, hysterák ve spaní, pomohlo vyloženě rozsvítít a násilně vzbudit a trvalo dlouho, než se uklidnil a uvědomil si, kde je. Pak zas usnul, ale u nás v posteli. Já si myslím, že to byly tehdy zlé sny.
Ale zase pokud to dělá každou noc, přece se jí furt nezdají horory… ![]()
MaryClementine píše:
Ale zase pokud to dělá každou noc, přece se jí furt nezdají horory…
No… to přesně mě napadá. Navíc ty noční děsy se objevují až u starších dětí. Nachystala jsem si flašku, vyčkám ještě tak do půlnoci a pokud začne brečet, zkusím to s mlíkem, ale zase nevím… když u toho spí, tak asi není dvakrát moudré ji z toho budit… ![]()