Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mari1912 píše:
@Petra Pavlickova
To miminko bylo zvyklé se devět měsíců noosit v bříšku. Metodu vyřvávání bych postavila mimo zákon a ty kdo ji praktikují, bych zavřela do sklepa a jen bych tam sem tam přišla je ukonejšit. Mohu tě ujistit, že za nějakou dobu by si taky zvykli
souhlas, to, ze dite rodice casem vokat prestane, je pravdepodobne… ono v kojenacich je to samy „hodny“ miminko, pac se naucila, ze na zavolani nikdo neprijde… pak jsou takove fajn studie o opozdenem vyvoji a spatnych socialnich dovednostech deti bez rodicu, nejak jsem ale nenarazila na studii o pozdejsich dopadech estevilla, ale vzhledem ktomu, ze ty okamzite maji stejny efekt, da se ten vysledek odhadnout… ne hapu, ze je mezi lidma tak male povedomi o tom, ze se o deti musi starat, ze to neni hracka s miznosti vypnuti…
Pozdější dopady estvilla? Neprožíváte to moc? Moji mámu nechali vyrvat natvrdo, žádný chození po pár minutach, řvala 45 minut, pak usínala sama… Žádný následky to fakt nenechalo… Moje dítě nervalo nijak extra, chodila jsem často, pokazdy pohladila, dala pusu… Spinká mnohem klidněji, přes den má víc energie, lepší náladu… Ale vy si klidně děti uhoupavejte až do aleluja a skakejte si s nima na míčích…
Nevím, zda je to povahou, nebo v tom má prsty kontaktní rodičovství, které je mi blízké, ale všichni nás chválí, jaké máme hodné miminko, malej opravdu skoro nepláče, jen pokud má hlad nebo nějakou nepohodu. Od malinka jsem ho nechávala u prsa jak chtěl on, doteď u prsa uspávám, v postatě už nepoužíváme kočárek a převážně nosíme. I když se vzbudí a nikde mě nevidí a začne mrčet, sotva příjdu pláč ustane. Jednou jsem zkoušela ho večer nechat vyplakat, po pár minutách mi ten pláč tak rval srdce, že jsem to vzdala, ale prcek nešel dlouhou dobu utišit, zatímco jinak se hned přisaje k prsu a hezky usne! Ale to je jen můj poznatek, nechci vyvolávat rozepře, každý ať si uspává nebo vychovává dítě dle svého nejlepšího vědomí a svědomí
![]()
@Petra Pavlickova píše:
Pozdější dopady estvilla? Neprožíváte to moc? Moji mámu nechali vyrvat natvrdo, žádný chození po pár minutach, řvala 45 minut, pak usínala sama… Žádný následky to fakt nenechalo… Moje dítě nervalo nijak extra, chodila jsem často, pokazdy pohladila, dala pusu… Spinká mnohem klidněji, přes den má víc energie, lepší náladu… Ale vy si klidně děti uhoupavejte až do aleluja a skakejte si s nima na míčích…
no jistě, jí nechali vyřvat, tebe taky nechali vyřvat a generační omyl se dědí koukám a studený odchov kvete.
Dříve to bylo tak, že se mámy snažily dítě uklidnit za každou cenu, páč by jim ho predátor sežral. Tudíž vyřvávání je absolutně proti přírodě
Holky, neblaznete a nebudte tak drsne k sobe samym. Rekli byste si nektery veci tak tvrde do oci nebo jen diky tomu, ze pisete do pocitace mate najednou velky ramena? Vzdy si rikam, ze chi byt pro svoje dite vzorem v jakykoliv situaci. Byla bych hrda, kdyby neco takoveho cetli, ze jsem napsala?
Kazdy ma na vychovu jiny nazor.
Nekdo estevila pouziva, nekdo ne. Vsichni mame nejaka presvedceni o vychove. Jen si sahnete do svedomi, kdo uz mate vetsi dite…urcite jste si rikali, ze NIKDY nebudete na dite kricet, nikdy ho neplacnete pres zadek…a povedlo se vam to pokazde?…na to uz si odpovezte sami.
Nesudte tak tvrde jedna druhou a snazte respektovat jine nazory. Pro nekoho je Estevil tvrdy, nekdo na nej neda dopustit…
@mari1912 mě nechali vyrvat? To jsem někde napsala? Ne, nenechali, nebylo třeba. My nechali, protože mi par minut pláče a potom spokojený spánek přijde lepší než uspávat totálně zpocené miminko, které se stejně několikrát budí, celou noc sebou mele… Jasné, že děti v kojenacich rezignují, nikdo nepřijde… Já přišla pokaždé, pohladila, dala pusu… Nakonec se prcek zavrtal do plínky cumackem u usnul… Pochopil, že máma přijde, ale z postýlky nevynda…
@Petra Pavlickova píše:nikde nepíšu o uhoupávání a skákání, píšu jen o tom, že se má o dítě starat, a jo, některé děti potřebují k usnutí jen položit do postýlky, některé potřebují zavinout a některé potřebují cítit rodiče… ale žádný nepotřebuje pocit, že na něj matka kašle…
@Zuxu píše:
Holky, neblaznete a nebudte tak drsne k sobe samym. Rekli byste si nektery veci tak tvrde do oci nebo jen diky tomu, ze pisete do pocitace mate najednou velky ramena? Vzdy si rikam, ze chi byt pro svoje dite vzorem v jakykoliv situaci. Byla bych hrda, kdyby neco takoveho cetli, ze jsem napsala?
Kazdy ma na vychovu jiny nazor.
Nekdo estevila pouziva, nekdo ne. Vsichni mame nejaka presvedceni o vychove. Jen si sahnete do svedomi, kdo uz mate vetsi dite…urcite jste si rikali, ze NIKDY nebudete na dite kricet, nikdy ho neplacnete pres zadek…a povedlo se vam to pokazde?…na to uz si odpovezte sami.
Nesudte tak tvrde jedna druhou a snazte respektovat jine nazory. Pro nekoho je Estevil tvrdy, nekdo na nej neda dopustit…
tak ono je něco jinýho plácnutí, nebo zvýšený hlas v afektu a něco jinýho je vědomé a pravidelné týrání… tohle není výchova a stejně jako by mi vadilo, kdyby se někdo veřejně prezentoval(nedejbože přede mnou praktikovat) pohlavkování, nebo fackování dítěte, nebo ho posílal klečet na hrách, tak i tohle je dost za hranou výchovy… a doufám, že moje dítě taky nebude mít kladný vztah k ubližování slabším, tak nevím, proč by mělo bejt z mýho příspěvku neštastné… ![]()
Dobře, řekněte mi o způsobu, jak uspat dítě, při kterém by ten náš mrnous stejně nebrecel… Neexistuje… Jediné, co zabralo, je buď manduca nebo pevné zavinuti… U obojeho usne, šle chvíli po prendani do postýlky se stejně probudí… A je z obojeho v tomhle počasí zpocený jak myš.. To je podle vás v pořádku? Jak se usíná vám, když jste celá propocena?
@cucik14 ano, my máme také hodné miminko, pláče jen když má hlad a nebo když chce spát…
@Petra Pavlickova píše:
Dobře, řekněte mi o způsobu, jak uspat dítě, při kterém by ten náš mrnous stejně nebrecel… Neexistuje… Jediné, co zabralo, je buď manduca nebo pevné zavinuti… U obojeho usne, šle chvíli po prendani do postýlky se stejně probudí… A je z obojeho v tomhle počasí zpocený jak myš.. To je podle vás v pořádku? Jak se usíná vám, když jste celá propocena?
jsou letní zavinovačky, nebo látkové pleny a nevím jestli mám extra nepotící dítě, ale nikdy se nepotilo a zavinuté leželo vedle mě v posteli, později v postýlce, do jsem měla přidělanou z boku a jak usíná(vlastně do teď) tak jsme byly přitulené a pak se nikam nepřendávala ani nebudila… poblíž měla něco co se jí dotýkalo, kojící, nebo polohovací polštář, nebo hromádku peřiny…
@Petra Pavlickova píše:
@mari1912 mě nechali vyrvat? To jsem někde napsala? Ne, nenechali, nebylo třeba. My nechali, protože mi par minut pláče a potom spokojený spánek přijde lepší než uspávat totálně zpocené miminko, které se stejně několikrát budí, celou noc sebou mele… Jasné, že děti v kojenacich rezignují, nikdo nepřijde… Já přišla pokaždé, pohladila, dala pusu… Nakonec se prcek zavrtal do plínky cumackem u usnul… Pochopil, že máma přijde, ale z postýlky nevynda…
a je rozdíl mezi pár minut povídání/poplakání miminka(některý si tu pohádku říkaj sami) a přivolávacím řevu, na který nikdo nereaguje…
Ano, zavinovali jsme do látkové plenky, stejně se potil… A kdo říká, že na přivolávací řev nikdo nereagoval? Já vždycky přišla, intervaly jsme neprodlužovali, max pět minut… Neusínal s řevem, jenom si tam zbrblal… Dokud plakal, chodila jsem… Každopádně řval mnohem min, než když jsme se ho pokoušeli jakkoli uspat my…
@Petra Pavlickova
Peti, držím s tím estevillem pěsti. Děj vědět, jak to pokračuje. My začneme příští týden. Manžel je velky zastánce nebiti, nekřičení, kontaktního rodičovství a i přesto se mu estevillka líbila. Hlavně díky tomu, že náš maličkej nebude už jen závislý na prsu. Jsem zvědavá, zda to vydržíme. Hlavně kvůli tomu, že už brzy jdu do práce…ach jo. Je mi ztoho úplně smutno.
@Zuxu dnes od položení do postýlky do usnutí 7 minut, když jsem přišla naposledy, pohladila jsem, dala pusu, zavrtal si čumáček do plínky a usnul… Takze zatím to jde… Upřímně se přiznám, že intervaly každý den nenatahuju, chodím po minutě, pak po třech a pak po pěti… A klidně chvilku hladím, dam pár pusinek… Důležité je, že Péťa pochopil, že z postýlky ho nevyndám a že má spinkat… V noci to zatím nepraktikuju, jak se vzbudí, vezmu si ho k sobě a dam jíst jak chce… Většinou dvakrát, dneska v noci třikrát… Nic strašného… Asi bych ho neměla zvykat spát se mnou, ale je tak klidnější… Kdyby tak usnul večer, tak ho ani plakat nenechám, ale to neusnul… Takže estevill, ale upravenej.. Snad i u vás to půjde v pohodě a maličký to rychle pochopí…