Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
U nás je fakt to samý co u tebe. Když zruším 3. spánek (kolem 18. hodiny) a udržím ho „až do večera“, celý večer prořve a usne v 8 na 20 minut a pak je přetažený, probuzený králíček duracell do půlnoci. A to chceš!Nějak se nedokáže přenést přes to, že to není jeho předvečerní spánek, ale už má spát na noc. Odhodlávám se k té vyřvávací metodě, protože stejně řve i když ho „uspvávám“ - držím v posteli. Jeho ideální uspávání by vypadalo tak, že by si od 8 do půl 11 pocumlával prso a u toho skotačil po posteli a tahal mě za vlasy.
Bohužel ho nezajímají žádné dudlíky, lahvičky, usínáčky apod. Takže nevím jak jinak ho „ududlat“ aby aspoň sebou aspoň pořád tak neházel.
Tvůj má aspoň dudlík?
Tak podvecerni spani v 18 bych uz zrusila. To se nedivim, ze usina tak pozde. Posunout ty dva spanky, aby vstaval nejpozdeji ve 4 a pak az vecer. Ted je svetlo, tak si s nim lehnout o pul devate a pockat az vytuhne. Syn se raky tak budil, po pul hodine jsem si k nemu musela lehnout. Dcera to ma nekdy stejne. Ma rok a uz ma jen spanek po obede.
Prosim jen ho nenech vyrvat, to je blbost nejvetsi. je to mimino, malicky. Potrebuje te, pomoci usnout. Zkousis treba nosit, houpat? Co ji pres den? Nema vecer hlad.?
@Anonymní píše:Dudlik nemame, jediny co muzu je mu dat lahev. To vidim jak se mu klizi oci, jakmile ma dopito, uz se hrabe do sedu
U nás je fakt to samý co u tebe. Když zruším 3. spánek (kolem 18. hodiny) a udržím ho „až do večera“, celý večer prořve a usne v 8 na 20 minut a pak je přetažený, probuzený králíček duracell do půlnoci. A to chceš!Nějak se nedokáže přenést přes to, že to není jeho předvečerní spánek, ale už má spát na noc. Odhodlávám se k té vyřvávací metodě, protože stejně řve i když ho „uspvávám“ - držím v posteli. Jeho ideální uspávání by vypadalo tak, že by si od 8 do půl 11 pocumlával prso a u toho skotačil po posteli a tahal mě za vlasy.
Bohužel ho nezajímají žádné dudlíky, lahvičky, usínáčky apod. Takže nevím jak jinak ho „ududlat“ aby aspoň sebou aspoň pořád tak neházel.
Tvůj má aspoň dudlík?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jak jsou na tom vase ratolesti s usinanim? Mam 9mes kralicka duracela, ale doslova. Ze pres den je jak nerizena strela, ok. Ale ty vecery, uz me to nici. V 7 vana, pyzamko, beru ho do nasi velke postele a davam mliko. Mluvim potichu, hraju mu jeho hudbu co ma rad. On mi ale doslova 2h skace po hlave. A to ikdyz si mne oci jak blazen od 6. Lezim u nej a on se na me sape, skrabe me jak se snazi postavit, leze, houpe se na vsech 4, poskakuje, proste doslova kouka co by vyvedl. Kdyz uz usina treba na zadech, tak vidim jak se mu klizi oci a najedou skub - a uz zase sedi - asi aby mu neco neuteklo. Ja uz nevimjako mit vecer pro sebe? Neexistuje. Vcera usnul v pul 10 kdyz ja uz sem byla uplne kaput. Nejaka rada? Pres den spi 2-3×, jak se zadari.
No jo, má mít svou postýlku…
@pannda A podle ceho soudis, ze svoji postylku nema? Prekvapive ma a spi v ni. Nebo si opravdu myslis ze se ve 3 mackams v manzelske posteli?
Spánek je zcela v režii dítěte, obvykle po 2 hodinách vzhůru na hodinu někdy na dvě usne. Dávám dudlík a plenku. Když je návštěva, třeba vynechá, o to dřív odpadne po dalším jídle a opět neřeším. Večer usíná kolem deváté, trochu se to teď natahlo. Po koupání ho teď znova dáme na deku na zem a normálně si hraje a my si děláme svoje, hlavně jsme už oba rodiče doma, takže luxus. Nejlépe se mu usíná naopak vedle mě, v naší posteli, to měl prostě už jako miminko. Ale standardně uspavam v jeho postýlce v obýváku, pak s ní zajedu do pokoje. Nebo nejvíc pohodlný je položit si ho vedle sebe na gauč, nacpat mu plinku, pustit si seriál nebo koukat do mobilu a to taky spí za chvilku. Když náhodou ne, jde zpět na deku a třeba za dvacet minut zkusím znova. Ja prostě jedu režim, ale ten si přirozeně určilo dítko… Nebo jsem prostě měla štěstí ![]()
@Bubla Bůčková ted koukam ze mu zase roste zub, uz jich ma 6, on to spatne snasi, takze i to ma vliv. Snad jedinkrat pamatuju ze exnul lahev a usnul, nebo nepotreboval nosit, chovat nebo drncat v kocare
@pannda píše:
Z textu vyznělo, že s po tobe sápe a lozi.. nechala bych ho sama usínat
@pannda Ne, snazim se ho uspat ve velke posteli, pak prenasim do jeho postylky. Taky pisu, ze uz jsem ho sama usinat nechala, ale rve az se zalyka atd a dal to opakovat nebudu, vse uz je tu psane, ale asi jsi necetla, vcetne toho usinani o samote
jinak “ nechala bych ho sama usinat” se lehce rekne, ze…
@pannda píše:
A to rika kdo? Na to je nejaky zakon? At si to kazdy dela, jak mu vyhovuje, ale prirozena potreba u mimin je byt u nekoho ![]()
U nás je fakt to samý co u tebe. Když zruším 3. spánek (kolem 18. hodiny) a udržím ho „až do večera“, celý večer prořve a usne v 8 na 20 minut a pak je přetažený, probuzený králíček duracell do půlnoci. A to chceš!
Nějak se nedokáže přenést přes to, že to není jeho předvečerní spánek, ale už má spát na noc. Odhodlávám se k té vyřvávací metodě, protože stejně řve i když ho „uspvávám“ - držím v posteli. Jeho ideální uspávání by vypadalo tak, že by si od 8 do půl 11 pocumlával prso a u toho skotačil po posteli a tahal mě za vlasy.
Tvůj má aspoň dudlík?