Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dukisekk píše:
Ahoj maminky, mám doma skoro 13-ti měsíčního syna a posledních 14 dní nastal hrozný problém s usínáním. Do té doby chodil spát nejpozději v 7 hodin kdy jsem ho položila do postýlky a on bez breku jen s vlastním povídáním ulehl… Teď chodí spát v půl 8 min. půl hodiny mu čtu pohádky poté odejdu a on usíná až když se uřve (pro mě je to vyčerpávající a strašně mi trápí, že jsem taková krkavčí matka)
. Jaké jsou vaše zkušenosti a rady co s ním mám dělat a jak ho to naučit? A další věc je noční buzení za noc vstávám tak 5× kdy stačí, abych na něj sáhla nebo jen promluvila a on spí dál…Jste pro metodu nechat ho pár nocí a on si zvykne, že bude spát až do rána?
Ahojky, my to meli uplne stejne, usinal a spinkal od narozeni krasne, pomalu jsme nevedeli, ze mame miminko…polozili jsme ho do postylky, usnul a spal, kolem 13teho mesice pri polozeni do postylky hrozny rev, posadil se a plakal…i v noci se obcas probouzel…ted uz to zase ustalo (je nam 14mesicu)a asi to bylo stolickama, ma jednu venku uz nahore i dole nalevo…ted uz spi zase jak dudek
takze cekam kdy se budou prorezavat dalsi
Jinak my taky spime uz jen po obede hodinu a pul +/-…ty deti maji holt takovy obdobi a jeste ty zuby k tomu…
![]()
Jo a v noci taky kdyz plakal jsem ho skrz spryncle chytla za ruku, uklidnil se a spali jsme dal… ![]()
@Hanka79 Takže je pořád ještě možnost, že se to zlepší…to jsem ráda a docela bych to ocenila jsem ráda, že by to mohlo mít ještě dobrý konec
![]()
@katule9 Já se nedám
znám hodně maminek co si vzali své dítko do postele a pak byl boj ho naučit zpět na svou já raději budu trápit nás oba při usínáné než pak při přeučování..
@Dukisekk no to je uplně nejhorší ho vytáhnout když pláče, to je pak konečná..
Právě mám za sebou druhé uspávání v postýlce a tentokrát bez pláče a vztekání, hladila mi ruku a během chvíle usnula a spinká, tak jsem jen zvědavá kolikrát se zase probudí ![]()
Tak já malého večer uspavam u sebe v posteli, opru si ho o sebe a čtu mu pohádky, trvá tak půl hodinky a vytuhne, pak ho prendam do postýlky a chrupe. Taky se v noci budí často, donedávna jsem mu v noci dávala napít šťávu, poslední 2 noci jen vodu, nebudí se tak často, ale pořád tak 3× za noc se vzbudí
nevim co s ním mám dělat, cekam až se rozchodi a maže do pokojíčku do velké postele, v červnu se má narodit další. Nemám nervy na to nechávat ho rvát
![]()
To je úžasný téma, malej taky nespí, až budu moct, tak si to tu všechno přečtu
@Dukisekk píše:
@Hanka79 Takže je pořád ještě možnost, že se to zlepší…to jsem ráda a docela bych to ocenila jsem ráda, že by to mohlo mít ještě dobrý konec![]()
Ja myslim, ze se to urcite zlepsi, ty zuby delaji neplechu a dite rozste, vyviji se a ma ruzne nalady
ja mu treba pred spanim davam jeste trochu mleka, u toho bud usne, nebo mu pak dam caj, on si to zuzla a usne u toho a je klid
hlavne si tu savicku kouse a to mu taky dela dobre a uklidnuje ho to
Ja ho k sobe do postele taky neberu…sice mi moje mamka rikala, ze si me taky brali do postele, ale bojim se toho, aby to pak nevyzadoval porad az treba bude cas i na to, aby spal ve svem pokojicku…ja treba pak delala salta z postylky a rano se nasi probudili a ja spala u nich ![]()
Téma přesně pro mě. Díky vyřvávací metodě - stačilo 1× 20 minut, spí krásně přes den - do tý doby katastrofa. Položím, jdu a spí. Večer usínala vždycky celkem dobře, ale teď… katastrofa, jak kdyby se začala bát tmy nebo co. Ležím s ní i 45 minut, než usne… Tak jsem zvědavá, co je to za období a jak dlouho to potrvá.
A to jsem si libovala, že už mi spí celou noc bez kojení.
Starsi kluk s nama vubec nespal, ale klasickou postylku nesnesl, tak jsme mu poridili u cstovni, do ni matraci z normalni postylky a spal dobre..rano si vylezl a sel nas budit..mladsi bude ted rok a usina jedine u prsa (je kojena, syn nebyl),za noc tak 2-3krat cucne mlika a spi dal, ale ve svy postylce nechce byt ani pres den, s tim mame problem od narozeni, takze uvazuju, ze si nekde pujcim na tyden cestovni postylku, zda to taky nezabere a kdyz ne, tak jedine trpelivost, trpelivost a trpelivost..jinak obe deti placou ve tme, asi se boji, tak jsem poridila takovy ty detsky lampicky co maji stelovatelnost silu svetla..kazdy tyden neco uberu a postupn zvykame na tmu..je to mnohem lepsi..
@Mauzik2 malej má kolotoč fisher price se světlem, ale poslední týden z ničeho nic začal dělat večer brajgl, tak jsem mu začala číst pohadky ![]()
My jsme zacli uspavat bez kojeni nedavno, ctem pohadky tak dlouho, dokud oba neusnou
ja bych nemela na to nechat je se urvat
Oba prospi celou noc od cca 9 vecer do 8 - 9 rano. Mladsi (cca rocni) ma k tomu jeste tak hodinu az dve spani pres den (to usina u kojeni)
Tak nic, tu machruju, dítě se mi vzbudilo vysmáté v osm a bylo vzhůru do jedenácti. Asi abych si nemyslela, že ji převezu
Tak jako nevím, co s ní
Taky má naběhlé zuby - horní trojky a čtverky. Ležet s ní nepomáhá, to neleží, ale budí bráchu, číst nepomáhá, to chce „číst“ ona a listovat (a budí bráchu). Tak ji nosím v Ergu, což taky nepomáhá
Pak ji věšinou vypustím a až se unaví, tak usne ![]()
@Angua To je mi tě líto mě malej aspoň nevstává tak, že by ještě třeba dvě hoďky byl vzhůru, ale za to se dostkrát budí a už z toho začínám bejt docela hotová
@Mauzik2 my máme taky zapnutou lampičku kde se do kola točí zvířátka dycky na ní koukal a pak usnul, ale teď je jedno i to jestli svítím nebo ne účinek to má stejnej a to žádnej.. ![]()
Roční dcera má hrozně neklidné usínání. Do 10m při každém usínání řvala, at přes den nebo večer. Pak se to zlomilo, měsíc usínala v náručí, kdy jsem jí pevně držela aby se mohla zklidnit. Poslední měsíc v náručí být nechce. Takže usíná v postýlce - ale je hrozně neklidná, už je unavená, zívá, ale pořád bouchá ručičkou, nebo kope nohou do šprušlí, hrabe prstíčkem do matrace, vstává, povídá si - hrozně se tím vyrušuje, takže jí trvá třeba hodinu, než se uklidní tak, aby zvládla zavřít oči a usnout. Zase začala plakat. Přes den spí cca 2,5h - vstává v 8h, spát chodí 21h.
Nemáte nějakou radu, jak jí uklidnit před spaním?