Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@acimedaca náš taky u láhve nikdy neusnul, ale naučila jsem ho to, nejsem na to hrdá, ale místo 3 hodin scén a cirkusu, kdy jsme několikrát museli vyjet autem, ho dám do postýlky, kde je tma, zapnu ukolébavky a dám UM, učila jsem ho to tak, že jsem seděla vedle něj a hladila jsem ho, pak jsem na něm jen měla ruku a nakonec jsem jen dala mlíko a papa. Má uspávacího plyšáka, kterého šmudlá. Je to vlastně i režim, píšeš, že žádný nemáte, protože to je boj. Naprosto chápu, u nás to bylo stejné.
Díky tomuto systému se to opravdu hodně zlepšilo a dokonce jednu dobu nebylo už ani potřeba UM, pak se nám to zase zkazilo (dodnes nevím proč, ale hodně poskočil vývojově, tak to svádím na to).
@verulicek píše:
@acimedaca proč sedět tam? dám dítě do postýlky, pohladím, pomuchlám, zazpívám, odcházím…dělám to tak od sedmi měsíců…pokud jsi chtěla jít jinou cestou (cestou uspávání a společného usínání) pak musíš nést i následky
o tom není diskuze - bez urážky. u první to tak šlo, u téhle to prostě nejde, věř miž e bych chtěla, ale malá má ze spaní nějaký blok nebo něco, jak jsem psala, od mala u usínání strašně řve a věř, že z too nemám dobré spaní - tkaže když jsem se konečně dopracovala k tomu, že u toho neřve, tak jsem štastná za to, že to tak je.
Vidím problém v tom její neklidu, že nedokáže vypnout a zklidnit se, aby mohla uložit se a zavřít očička - pořád máchá rukama, kope nohama, šustí a šťourá a tím se ruší
@acimedaca a zkoušela jsi bílý šum? nevim jak u starších dětí, ale v určitém období mi to na malou taky pomáhalo (když byla plná dojmů)..a jak reaguje když odejdeš? brečí hodně? nebo se jen vzteká? třeba by potřebovala mít na usínání klid..
Příspěvek upraven 04.09.15 v 08:29
@Billi tak ona má plínku na spaní a pouštím jí písničku - jenže s plínkou se pere a písnička mi přijde že je jí šumák ![]()
@verulicek píše:
@acimedaca proč sedět tam? dám dítě do postýlky, pohladím, pomuchlám, zazpívám, odcházím…dělám to tak od sedmi měsíců…pokud jsi chtěla jít jinou cestou (cestou uspávání a společného usínání) pak musíš nést i následky
To je v dítěti, některé dítě se to s citem naučit nedá, jedině vyřvat nebo nějakou berličku. Mám to doma. První v pohodě, druhý problémový. Prakticky od narození se snažím naučit na neuspávání, se starším v tomto ohledu nebyl problém, asi 2× vystrčil růžky, tak jsem si upravila Estivilla a další den v pohodě. Malý je jiná liga týden třeba dobrý a po týdnu hodinová scéna jak z hororu. Už u nás byla i sousedka, jestli je všechno dobrý a to bydlíme v domě
To jsou prostě hodně citlivé děti, ke kterým se musí najít cesta, aby to fungovalo. A věř tomu, že jsem nikdy uspávat nechtěla ![]()
@verulicek píše:
@acimedaca a zkoušela jsi bílý šum? nevim jak u starších dětí, ale v určitém období mi to na malou taky pomáhalo (když byla plná dojmů)
jo, to jsem zkoušela, ale nezabíralo to - nebo spíš možná to pomáhalo, když se vyřvala, tak pak usnula, ale to mohlo být i vyčerpáním - a ted už mi na to přijde velká, nějak má zafixovano, že se to používá spíš u miminek
@Billi věřím, a doufám, že mě to nepotká..taky jsem si poupravila estevilla tehdá..a na dceru fungoval parádně, usíná už víc rok sama..občas si jen před spaním chvilku povídá. mě spíš zajímá, jak to sladím pak s druhým a jestli si nebudou v pokoji vadit a budit se.. ![]()
@Billi píše:
To je v dítěti, některé dítě se to s citem naučit nedá, jedině vyřvat nebo nějakou berličku. Mám to doma. První v pohodě, druhý problémový. Prakticky od narození se snažím naučit na neuspávání, se starším v tomto ohledu nebyl problém, asi 2× vystrčil růžky, tak jsem si upravila Estivilla a další den v pohodě. Malý je jiná liga týden třeba dobrý a po týdnu hodinová scéna jak z hororu. Už u nás byla i sousedka, jestli je všechno dobrý a to bydlíme v doměTo jsou prostě hodně citlivé děti, ke kterým se musí najít cesta, aby to fungovalo. A věř tomu, že jsem nikdy uspávat nechtěla
jo přesně
@acimedaca já bych toho estevilla zkusila…nučí ji to jednak rituálům (to, že vždy přijdeš, uděláš určité věci a odejdeš s tím, že má zkrátka spát..) naše malá za tři noci aplikace usínala prakticky hned. chce to vytrvalost a důslednost. zkusila bych to…protože jinak se zhroutíte ![]()
@acimedaca tak zkusit něco jiného, ale opakovat a opakovat. Náš měl taky plínu a nechtěl, zkoušeli jsme asi 5 plyšáků a nechtěl, nakonec si sám vybral vlka, kterého jsem ještě za svobodna dostala od současného manžela a dobrý. Chce to trpělivost. Stejně jako písničky na usínání. První měl jiné písničky, na malého zabírají ukolébavky z you tube, které jsou podbarvené bílým šumem s tlukotem srdce.
Není to hned, chce to pár dní, kdy si dítě musí zvyknout na nový systém a režim, ale ono samo je pak spokojenější, protože se může připravit a ví, co ho čeká.
Ono je to ještě komplikované tím, že od 6m odmítá manžela, má separačku, takže jak padne 17h, kdy se on vrací z práce, tak ona se mě drží u nohy a jak se pohnu, tak pláče a pláče - koupat jí musím já a uspávat taky ![]()
Ale upřímně, už toho začínám mít plný kecky, ted se to během 14 dní trošku zlepšilo, už se od něj 2× nechala vykoupat, tak plánuju, že mu jí dám i na spaní a třeba pak zkusím i nějaké to řvaní překousnout.
@verulicek ted už se spíš vzteká, když jí tam nechám samotnou, pláče a řve jako tur - jenže já mám s ní blok, kvůli tomu jak moc brečela, když byla malá, tak jí nechci stresovat, když konečně má způsob, jak usnout bez pláče
@verulicek a to je právě ono, na mladšího Estivill nezabírá, popravdě nezabírá nic, je to systém pokus omyl, z mého pohledu je to nevyzrálou NS, protože něco se naučí - problém, moc podnětů - problém, očkování - problém… a jako bonus, aby si matka nemyslela, že je to moc snadné, tak úplněk = megaproblém
a to jsem na to nevěřila ![]()
@verulicek píše:
@acimedaca já bych toho estevilla zkusila…nučí ji to jednak rituálům (to, že vždy přijdeš, uděláš určité věci a odejdeš s tím, že má zkrátka spát..) naše malá za tři noci aplikace usínala prakticky hned. chce to vytrvalost a důslednost. zkusila bych to…protože jinak se zhroutíte
no já už jsem zhroucnená dávno - ale ženská vydrží víc než kůn, že ![]()
jinak když jsem měla první dítě, tak jsem si taky myslela, že všechno s ním jde ovlivnit tak, jak já chci - protože ona byla klidná,, všechno si nechala vysvětlit, cokoliv jsem zkusila tak na ní fungovalo, takže to byla „pohoda“ - ovšem druhá, to je jiný level, jako bych tu první neměla ![]()
@Billi píše:
@verulicek a to je právě ono, na mladšího Estivill nezabírá, popravdě nezabírá nic, je to systém pokus omyl, z mého pohledu je to nevyzrálou NS, protože něco se naučí - problém, moc podnětů - problém, očkování - problém… a jako bonus, aby si matka nemyslela, že je to moc snadné, tak úplněk = megaprobléma to jsem na to nevěřila
@acimedaca jinak mě malá v roce chodila spát v půl sedmé..vychytávala jsem to taky tak aby nebyla úplně unavená při ukládání…a vyšlo to na půl sedmou. přes zimu chodila v šest
nevim co bych s ní dělala kdyby mi tu čumákovala do devíti..pozná každý posun..třeba když jsme byli jednou na svatbě a ukládala jsem ji po osmé hodině, tak měla blbou noc a ještě k tomu vstávala paradoxně dřív než obvykle.