Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@verulicek píše:
@acimedaca zkus dávat spát dřív..někde jsem četla, že když dítě zývá a tře si oči, tak už je na ukládání „pozdě“…je důležité vychytat to před tím, než je dítě takto kantáre…řídím se podle toho a malá mi spává od sedmi do sedmi už skoro rok
to jsem zkoušela, je to stejné - ona spí v noci „dobře“, ale to usínání, to je stres
@verulicek u některých dětí nepomůže nic. Takový bezproblémový jako tvoje malá byl první, spával od 19:30 do 9:00 a přes den 3 hodiny a tak to fungovalo skoro do 2 let.
S druhým bojujeme, u něj je jedno, kdy jde spát, ale večer s usínáním bojujeme. @acimedaca náš usíná u láhve s UM a to i když tiše trpím
Uklidní se u toho a někdy u toho usne, někdy ještě musím jít dát dudlík. Plus režim, vypozorovala jsem, že musí mít od spaní ke spaní určitou dobu a večer už se více méně věujeme klidným činnostem.
Podle mě nemůže zpracovať zážitky z uplynulého dne. Zkusila bych minimálně 2 hodiny před plánovanym ukládáním do hajan odstranit všechny rušivé elementy-vypnout tv, pc. mluvit klidně-celá rodina, dělat jen klidné aktivity, třeba prohlížet knížky. Napada mě ještě masáž.
@verulicek píše:
@acimedaca třeba to bude jen takové období..máte nějaký rituál?
no jenže to období je už od narození - rituál vyloženě ne, donedávna to byl spíš boj kdo z koho
pak jsem myslela, že teda to půjde v té náruči a to už jí zase vadí, že jí pevně držím a vzteká se. jinak normálka, večeří, jde se koupat, pak má mléko a pak jde spát. ale máme ještě starší, takže je to všechno za asistence, takže klid není nikdy
@Billi u lahve mi neusne, dudlík nechce, neusínala ani při kojení
klidné aktivity, to se snadno řekne, ale to bych se s ní musela zavírat do pokoje mimo a to zase nedá ta straší a já to ani nechci, jsem ráda, že se večer vidíme všichni pohromadě
@brko píše:
Podle mě nemůže zpracovať zážitky z uplynulého dne. Zkusila bych minimálně 2 hodiny před plánovanym ukládánímdo hajan odstranit všechny rušivé elementy-vypnout tv, pc. mluvit klidně-celá rodina, dělat jen klidné aktivity, třeba prohlížet knížky. Napada mě ještě masáž.
to není proveditelný, to by¨chom se musely separovat v jiném pokoji a to je nereálné
@acimedaca mám taky skoro 4letého a často se večer jdeme jen tak projít s kočárem, díváme se na zvířátka, povídáme si, jdeme na písek, nebo si doma čteme knížky. Baví je to oba. Mně to fungovalo i na staršího, takže u nás to je normální. Jo a nesmí se dívat na TV, jak beží TV, tak je splašenější.
@Billi u nás zase běží TV hlavně navečer- ta straší kouká před spaním na pohádky
@acimedaca to u nás běžela taky, ale zjistila jsem, že to má souvislost, tak neběží. Starší chodí spát 30 minut po menším, tak stíháme i pohádku, nebo se zavře s počítačem do jiné místnosti.
@acimedaca píše:
to není proveditelný, to by¨chom se musely separovat v jiném pokoji a to je nereálné
Nemusíš se separovat, stačí vypnout rušivé spotřebiče.
@acimedaca promiň ale mám pocit, že tady na každou radu nacházíš jenom výmluvu, proč to nejde…
tady velmi vyjímečně souhlasím i s @brko, zdá se mi že ukládáš v době, kdy už je to pro dítě na hraně… a jak píše @Billi ta telka je taky mimo..tak starší něco přečti
taky nejsem dokonalá, u nás zas jede telka ráno u snídaně, ale pak už celý den ne… ![]()
@verulicek já vím, že to zní, jako výmluvy - ale starší žárlí, mladší na čtení není - pořád se „perou“ a jedinej klid je, když starší kouká na pohádku, protože jí to zajímá. čteme jí taky, ještě po pohádce v TV.
Jinak ráda bych tu malou uklídala dřív, ale je nespavec, nepotřebuje tolik spát - věř mi, že jsem to zkoušela jí dávat dřív, ale nemůžu si dovolit s ní hodinu sedět v pokoji a přemlouvat jí, aby usnula. Ale zkusím to posunout na 20h alespon ![]()
@acimedaca proč sedět tam? dám dítě do postýlky, pohladím, pomuchlám, zazpívám, odcházím…
dělám to tak od sedmi měsíců…pokud jsi chtěla jít jinou cestou (cestou uspávání a společného usínání) pak musíš nést i následky ![]()
@acimedaca zkus dávat spát dřív..někde jsem četla, že když dítě zývá a tře si oči, tak už je na ukládání „pozdě“…je důležité vychytat to před tím, než je dítě takto kantáre…řídím se podle toho a malá mi spává od sedmi do sedmi už skoro rok