Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dceru, dnes již velkou, jsme taky v tomto období uspávali. Hodně plakala, nechtěla být sama.
Byla ve své postlýlce a my ji zpočátku drželi za ruku a pak sem tam hladili po čele. Trvalo to několik týdnů a jak rostla, tak ty děsy pominuly.
Každá děláme to, co považujeme za nejlepší. A to je pro každou něco jiného. Taky necháváme plakat, ale do jisté míry. Pokud to dítě vyžaduje, jsem pro uspávání. Sice je to vyčerpávající, ale věčně to trvat nebude.
Syna jsem zhruba do roka uspávala - uhoupáváním v náruči - pak jsme to postupně odbourávali a zhruba od 14-15 měsíců usíná přes den i večer sám.
Dceru jsem uspávala taky zhruba do toho roka, držením za ruku - pak to začala vyžadovat třeba čtyřikrát za noc, takže jsme zavedli Estivilla, během tří večerů byl klid a od té doby také bez problémů.
ahoj..taky uspavam,ale pouze vecer.v poledne je vetsinou tak vyrizeny,ze usne hned po prikryti a otoceni se na bok
vecer mame ritual,vykoupat,mliko,spat.mliko pije v nasi posteli,lezim u nej,pak mi poda flasku,nemluvim,jsem proste ticho a on taky
sice se po mě válí cca 5 minut a pak odpadne.v polospanku davam do jeho postylky kde spí celou noc.obcas se stane ze se kolem 3.00 hod vzbudi a stoji v postylce a chce k nam.tak ho beru k nam a to usne opet do 5ti minut.takže u nás pohoda ![]()
I u nás doma se uspává.
Většinou se syn vyvalí s tátou na gauči, kde si povídají, oba dva pak vytuhnou.
Jindy chce být se mnou, v poslední době máme novinku, ležíme vedle sebe, on mě objímá kolem krku a říká mi, že mě má „jád“
tohle si klidně nechám líbit ![]()
Po usnutí od něj odcházím.
když nezlobí a v klídnu usíná tak tyhle chvilky taky miluju
pokud zlobí, odcházím a vracím se po chvilc epláče, aby věděl že zlobit se nesmí.....
A co ten esteville? Nevím jestli to syn pochopí…má down.syndrom… I když píšou tam, že to funguje v každém věku. A syn je ment. na 11měsíců. Tak snad by to mohl pochopit…ale nevím jestli do toho jít…On nemá nějaké plyšáčky usínáčky,to na něj nefunguje… ![]()
Uspávali jsme odjakživa, ale různě.
Tedka uz dlouhou dobu uspává tatínek stylem, že já malýho vykoupu, dám dudlík a do spacího pytle do postýlky a odejdu. Nastoupí tatínek, který zhasne a potmě mu zpívá tak třikrát za sebou nějakou písničku, kterou malej chce (ted jedeme na Pec nám spadla
). Pak přestane zpívat, chvíli stojí a pak tiše odejde. Celé to trvá tak deset minut. Malej pak už usne sám. Za pár dnů mu budou dva roky.
U Tobika je to tak, že ho dám do postýlky ale lehnu si do své postele a dělám, že spím, a on do 15 minut usne, pak kolem půlnoci vyžaduje jít k nám do postele a tam s náma spí až do rána
zatím si to užívám, ty chvíle kdy se ke mě přitulí
a pro vyřvávací metodu též nejsem
Mám tři děti. Jen to první nepotřebovalo uspávat, položila jsem do postýlky a odešla.
Druhé a třetí dítko - uspávám dodnes - prostě si lehnu s oběma a za chvílí spí. Někdy chtějí chytit za ruku, pohladit, jsou oba dva hodně kontaktní a musím říct, že mně to nevadí. Uspává poslední dobou i manžel, ty dětičky máme vlastně „půjčené“ jen na chvíli, pak už budou velcí a nebudou nás potřebovat a pak nám to bude líto, že čas tak rychle běží…
Alinka píše:
Mám tři děti. Jen to první nepotřebovalo uspávat, položila jsem do postýlky a odešla.
Druhé a třetí dítko - uspávám dodnes - prostě si lehnu s oběma a za chvílí spí. Někdy chtějí chytit za ruku, pohladit, jsou oba dva hodně kontaktní a musím říct, že mně to nevadí. Uspává poslední dobou i manžel, ty dětičky máme vlastně „půjčené“ jen na chvíli, pak už budou velcí a nebudou nás potřebovat a pak nám to bude líto, že čas tak rychle běží…
Tak mi dítětem zůstane celý život-a teď těžko říct jaký smajlík za to dát
? Já proti uspávání jako takovému nic nemám,právě že bych ráda uspávala,ale jen tak do těch deseti minut. To je ještě takové hezké tulení,ale u nás je to spíš boj kdo z koho…Jak už je to dýl než půl hodiny,tak začínám být trochu naštvaná (v hlavě se mi honí co pak musím ještě vše udělat a že si zas za celý den ani na chvíli od něj neodpočinu) a jak je to už hodinu a víc,tak jsem rudá vzteky!!! ![]()
Manželovi se esteville líbí,mi jen tak z poloviny. Asi si vytvořím Broki-esteville verzi ![]()
kamiŠ píše:
Ahoj BohuJsem tě čoveče neviděla ani nepamatuju
![]()
Ahoj Kami
![]()
Poslední SZ pořád platí, vymysli to nějak ![]()
Brokianaa píše:
A co ten esteville? Nevím jestli to syn pochopí…má down.syndrom… I když píšou tam, že to funguje v každém věku. A syn je ment. na 11měsíců. Tak snad by to mohl pochopit…ale nevím jestli do toho jít…On nemá nějaké plyšáčky usínáčky,to na něj nefunguje…
Já bych s Estivillem začala, až opravdu není jiná možnost (u nás to třeba už opravdu jinak nešlo, začalo nám to uspávání přerůstat přes hlavu). A ve Tvém případě bych se asi předtím poradila s odborníkem… Osobně si v tomhle netroufám poradit, s dítětem s DS jsem se ještě blíž nesetkala, spousta věcí bude určitě hodně specifických.
Máš Estivila knížku doma? Myslím, že tam o případu dítěte s DS píšou, ale nejsem si jistá. Také bych se poradila s odborníkem, ale co odborník, to názor.
Knížku nemám…zkusím ještě něco vygooglit. On je malý jinak celkem hodný. Jen je prostě asi hyperaktivní…