Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebuju srovnání ostatních… Napiště prosím kdo uspáváte, kdo neuspáváte a jak dlouho své děti? Cca rok až dva staré. Syn do roka usínal sám,pak ale začal v postýlce plakat a musím uspávat. Uspávám třeba hodinu,musím s malým ležet v posteli a držet ho (jinak si sedá) dokud neusne,pak ho přenesu do postýlky. V noci se nebudí (zatím). Manžel říká,že jsem blázen. Já si zas myslím,že to sice není zrovna nejlepší,ale nevím jak jinak dosáhnout toho ať tam nemusím celý večer chodit a utišovat a nakonec to po dvou hodinách stejně skončí uspáváním…Moc děkuji za odpovědi!
Já uspávám. Myslím si, že na tom není nic špatného. Blázen určitě nejsi. Je to malé dítě, které chce být s maminkou. Pro mě jsou tyhle uspávací chvilky nejhezčí z celého dne. Vyprávíme si, mazlíme se a malej usne. Je ale pravda, že je ko většinou do 20min.
Ahoj,
já od malička děti položím do postýlky a odcházím. Podle potřeby se pak vracím, ale jen zakryju, dám napít nebo co vyžadujou a zase odcházím. Nikdy s tím nebyl výraznější problém, protože jsem jim nikdy neukázala, že by si mohli vyřvat nějaké uspávání (Vzhledem k tomu že mám dvě, tak bych se těžko rozpůlila
)
Od cca 10 měsíců spí každé ve svém pokojíčku. Svoje postýlky milují a oba dva se v nich ráno rádi válí, mnohdy když je voláme ať jdou za náma do ložnice tak řeknou že budou ještě ve svojí postýlce a přijdou až později ![]()
Usínání jim teda taky trvá klidně i hodinu (staršímu mnohdy i dýl), ale nemusím u toho výrazněji asistovat, sedím ve vedlejší místnosti na PC - jako třeba teď
Starší šel kakat a s mladší na sebe pokřikujou ![]()
Malý právě do roku usínal taky takto - položila jsem do postýlky a odešla,on si chvíli hrál a pak usnul. Ale pak se něco zlomilo…myslím,že asi po dovolené
Mě to uspávání moc nebaví vzhledem k tomu jak je to na dlouho…taky bych se toho ráda zbavila,ale netuším jak…
já uspávám.Asi do 17měsíců usínala při kojení,teď uspávám tak,že ji dám do postýlky,chytnu za ruku(to musí být-bez ruky neusne)a čtu pohádku.Usne maximálně do 10minut.Jo malá má 22měsíců.
ahoj, tak naše aktuální usínání: v půl 8 jdeme do ložnice na naší posteli malé hraju divadýlko se zvířátkama (asi tak deset minut) a pak dáme zvířátkům dobrou noc, malá si hajne já zhasnu, lehnu si k ní, pomazlím, pošeptám a pak jí už jen hladím a malá při tichu usíná. samotné její usínání trvá 5-10min. až usne přendám ji do její postýlky.
Malé je 13 měsíců
ale taky jsem si s ní užila své, né vždy to bylo takto ideální ![]()
Neuspávám. Ale chodím, jakmile zakřičí. Oba. Starší si mě zavolá někdy 10×, někdy vůbec. Dcera také různě. Někdy křičí ihned po mém odchodu, tak pak s ní zůstávám do usnutí.
Asi od půl roku dávám do postýlky, mlíko, pusu, pohladit, doboru noc, zhasnu a jdu. Do pár minut je kaput ![]()
Jsou mu skoro 2roky
jsem uspávací přebornice ![]()
Staršího syna jsme uspávali do 3,5 roku, teď už usíná sám. Nejdřív to byly prdíky, nemohl sám usnout, takže houpání na rukách, pak na balonu, pak vožení ve starém kočáru, ale vše trvalo jen chvilku,než usnul, tak to nevadilo. V 19 měsícíh přesun do postýlky, ale seděli jsme u něj, pak přesun do velké postele, to jsme s ním leželi. A to trvalo tak od půl h až hodina, rekord byl dvouhodinový. Někdy to byl opruz, střídali jsme se s manželem, ale teď jsem ráda, že jsme to zvládli bez těch vyřvávacích metod, je mi to proti srsti, i když v zoufalství bych to použila.
Mladší dcera usínala od malička buď sama nebo u kojení, ale od té doby, co má od 10 měsíců ekzém, tak hodně špatně a jedině při kojení. Takže je na mě závislá a ještě to tak asi chvíli bude.
Takže bezproblémově samousínací dítě mi dopřáno nebylo a vyřvat je nenechám,tak uspávám. Ono to netrvá věčně a budou spát sami…
uspávám od malinka, malé je teď 16 měsíců a usíná se mnou na gauči - musím být po ruce, protože když usíná, tak mě „šmrdlá“ ručičkama nebo se mě drží za tričko a když usne stěhuje se do postýlky.
V poledne hned po obědě přebalím, položím do postýlky, pohladím, odcházím.
Večer vypije v postýlce kaši, vrazíme dudlíka a nesmíme odejít, než usne. Stačí mu, že tam někdo je. Trvá to max 10 minut. A když je jo nejhůř (tak 2× za měsíc), tak usíná u fénu ![]()
Hodina je dlouho, divná nejsi, máš ale můj obdiv, že to vydržíš. Já kolikrát usínám za těch 10 minut a když uspává manžel, tak už tam kolikrát zůstal ![]()
Edit. - je ve své postýlce. Jsem psycho, 2× s náma spal k ránu a já pak týden skákala v noci z postele a chytala padajícího Adama ![]()
Příspěvek upraven 20.10.11 v 20:55
uspávám podle potřeby, většinou není problém, obejmu, dám pusu, položím do postýlky a odcházím, občas trochu kňourá ale většinou si jen brouká a za chvíli usne, když začne řvát hodně tak zabírá poplácávání po zadku (spí na břiše) a hlazení po vláskách a nekonečné šššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššš...............
a za chvíli je tuhý ![]()
Já uspávám oba ![]()
Všichni ležíme v jedné posteli, mladšího kojím,pak usne. Mezitím čtu pohádku a pak se se starším tulíme až usne.
Užívám si to, přijde doba,kdy se se mnou už nebou chtít mazlit před spaním ![]()
mám to na etapy:
ze začátku jsem s ním byla v ložnici
potom usínal u prsa
pak jsem nechala vyplakat - usínal sám
po nemoci ho nemám sílu nechat vyplakat tak usíná na naší posteli a já jsem vedle něho, vše max do 15 minut - pokud by to trvalo déle, asi bych volila razantnější uspávání ![]()