Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Berousik píše:
no, tak hlavně, že máte klidbože tohle takt nepochopím, nepochopím, nepochopím
tři dny plakala a ty si libuješ, že máš klid. Víš jak se musela cítit?
Ale ona tam nikde nepsala, že to dítě tam brečelo samo… a ani nepsala jak dlouho, taky to mohlo být každý den 2 - 5 minut a ty to komentuješ jak národní tragedii.
@kvitk1 píše:
Mám to podobně. Já jsem nikdy neuspávala. Dám do postýlky, pohladím a řeknu dobrou miláčku a jdu.
A jezdit kočárkem jinak se vzbudí? To sis prcka takhle na to naučila? Já jsem malou v létě dala do kočárku a spinkala bez ježdění.
Bude těžké ho to odnaučit.
u nas to stejne…musela jsem maleho houpat, usinani u kojeni atd. taky jsem si ho takto nucila, ze se jde koupat, napapa se, pomazlime se, sup do postylky, zapnu zelvicku a odchazim a on si povida a usne, je to k nezaplaceni…
@Berousik
vidis to a ja zase nepochopim tebe…dala bych ti na zkousku meho maleho, kdyz mel mesic, dva, jak by jsi uspela s drzenim za ruku…ja se nesmela ani pohnou, ani dychat, jinak rval, jak tur…ve dne spal, cele noci vzhuru…opravdu je to bezva po celem dni, kdy se mu venuju na 150% nachvilicku vypnout a byt hodinku nebo dve osamote s manzelem a sdelit si zazitky, pokecat atd. a uz vidim, jak by bude v 15 vycitat, ze jsem ho nechala 3 dny plakat pred usnutim ![]()
Když byla dcera takto malá, tak jsem ji uspávala skákáním na baloně o poté přenesla do postýlky. Cca v 6ti měsících usínala ve svojí postýlce a já seděla vedle ní na židli. Ani jedno z toho mě nikdy nijak neobtěžovalo, těšilo mě, že se semnou cítí v bezpečí. Teď jí je 16 měsíců, už má svoji velkou postel, lehnu si tam sní, ona se přitulí a do 10 minut je tuhá. Miluji ty chvíle, kdy ji můžu uspávat. Nebude to vyžadovat věčně. Nikdy jsem nezkoušela ji nechat vybrečet, nejsem toho zastánce. Nemám na to srdce..
@j.a.n.i1 píše:
Ale ona tam nikde nepsala, že to dítě tam brečelo samo… a ani nepsala jak dlouho, taky to mohlo být každý den 2 - 5 minut a ty to komentuješ jak národní tragedii.
presne tak…ja za malym chodila, pohladila jsem ho vzdy, dala pusinku, rekla, ze se bude spinkat a porad dokola, dokud neusnul…nikdy bych ho samotneho uplne nenechala…za 3 dny pochopil a od te doby nemame problem…spat jde, jako vesele mimco ![]()
@Labuť19
Ahoj,
u nás to bylo se spaním taky složité. Ale cca před měsícem jsme problém vyřešili - koupila jsem CD s dětskými písničkami z večerníčků, které mu pouštím, když ho ukládám do postýlky. On si vezme do ruky svého oblíbeného plyšáka, občas se pere s polštářem, ale výsledek je, že dokáže zaspat sám do 15 min. Nestává se, že by plakal. S puštěným CD má asi pocit, že tam není sám, tak je v pohodě.
Musíte asi prostě vyzkoušet víc metod, na každé mimi platí něco jiného. ![]()
@MonikaN.89 píše:
u nas to stejne…musela jsem maleho houpat, usinani u kojeni atd. taky jsem si ho takto nucila, ze se jde koupat, napapa se, pomazlime se, sup do postylky, zapnu zelvicku a odchazim a on si povida a usne, je to k nezaplaceni…@Berousik
vidis to a ja zase nepochopim tebe…dala bych ti na zkousku meho maleho, kdyz mel mesic, dva, jak by jsi uspela s drzenim za ruku…ja se nesmela ani pohnou, ani dychat, jinak rval, jak tur…ve dne spal, cele noci vzhuru…opravdu je to bezva po celem dni, kdy se mu venuju na 150% nachvilicku vypnout a byt hodinku nebo dve osamote s manzelem a sdelit si zazitky, pokecat atd. a uz vidim, jak by bude v 15 vycitat, ze jsem ho nechala 3 dny plakat pred usnutim
trochu si protiřečíš. Jak se věnuješ dítěti, které ve dne spí na 150%? Je to prostě výmluva, nechuť. Miminko načinčané, ale jak je problém, ruce pryč a razantní metoda. Hlavně ať je klid. Co jsi dělala celý den když spal? Mohla sis odpočinout a večer být s ním, když tě potřeboval. Vztekat se můžeš, ale fakt je ten, že jsi metodou vyřvání dokázala svému dítěti, že to zvládne sám, když mu nic jiného nezbyde. Super ![]()
Tak u nás zabíral skvěle bílý šum, pouštěli jsme ho klukovi skoro do roka a vždy to pomohlo, i klidně hodně nahlas, když byl rozjetý. Do těch půl roku zabíralo i zavinutí.
Vyřvávací metodu neodsuzuju, ale je třeba se obrnit, já na to bohužel nemám, sice jsme praktikovali u staršího a účinky to mělo, ale u druhýho jsem jaksi měkčí ![]()
@Labuť19 jinak šátek je super věc, ale mému je půl roku a o spaní v šátku můžu mluvit tak po víc jak hodině intenzivní chůze
protože opice zvědavá a musí vše vidět.. ale vyzkoušej, rozhodně to stojí za to ![]()
Co se týče vyřvání - u nás se nepraktikuje, už jen z toho titulu, že máme malého v obýváku a nechci nechat půlročáka řvát.. někdy, když nemůže zabrat, tak si ho chlap vezme do postele a hraje si s nim, pak mu šupne dudlík, drží ho za ruku - to zabírá taky ![]()
@Labuť19 ja naseho uspavala vecer v naruci asi do 8m. Ale jehi stacilo ani ne pet minutek pohoupat a spal
pak jsem ho dala jen do postylky a chrnel… a pres den mi taky nikdy moc nespal ani v kocaru. V tech 5m uz stim byl hodne velkej problem
@MonikaN.89 píše:
presne tak…ja za malym chodila, pohladila jsem ho vzdy, dala pusinku, rekla, ze se bude spinkat a porad dokola, dokud neusnul…nikdy bych ho samotneho uplne nenechala…za 3 dny pochopil a od te doby nemame problem…spat jde, jako vesele mimco
Presne tak Moni. Prijde mi, ze ma ten spanek mnohem kvalitnejsi, nebudi se v noci na kojeni jako predtim (nejdriv po 9 hodinach spanku!), neleká se, kde je maminka… Chodili jsme za ni s tatkou na stridacku, pohladit, povidat, ze tedko bude spinkat. Horsi mi prislo, kdyz usinala u kojeni 3 hodiny, kazdy den v jinou dobu. Nedelali jsme to preci pro nas, ale pro ni. Zkouseli jsme to i driv, ale nebyla na to pripravena, ted to slo krasne samo.
@Berousik píše:
trochu si protiřečíš. Jak se věnuješ dítěti, které ve dne spí na 150%? Je to prostě výmluva, nechuť. Miminko načinčané, ale jak je problém, ruce pryč a razantní metoda. Hlavně ať je klid. Co jsi dělala celý den když spal? Mohla sis odpočinout a večer být s ním, když tě potřeboval. Vztekat se můžeš, ale fakt je ten, že jsi metodou vyřvání dokázala svému dítěti, že to zvládne sám, když mu nic jiného nezbyde. Super
Ano, jde o to dokazat diteti, ze dokaze samo usinat! Spanek ma kvalitnejsi, delsí, nebudí se strachy, kde je máma, ví, ze ráno tam zase pro nej bude a bude se mu venovat. Usíná s usmevem na tvari, únavou, v klidu beze strachu, kde je dudlík, mámina ruka, flaska, plysak apod… Máma potrebuje fungovat pro ostatní cleny rodiny a mit cas pro sebe.
@Pet83 třídenním pláčem? To fakt ne, to jsem si radši počkala, až si na to přijde sama, že může usínat sama
@Berousik píše:
@Pet83 třídenním pláčem? To fakt ne, to jsem si radši počkala, až si na to přijde sama, že může usínat sama
To jsem rada, ze ses dockala. Aspon se muzes ted pochlubit.