Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, je to tu sice už hodněkrát, tak snad to nebude vadit. Máme skoro 5 měsíčního prcka a nedokáže usnout sám, přes den ho dám do kočárku a musim jezdit, jinak se vzbudí. Večer vezmeme do náruče, houpeme a zpíváme a malej řve, řve, řve. Už je hodně ohebnej a v náruči se mu moc nelíbí. Nevim jakou metodu na něj použít, jestli chovat dál, když přitom má hysteráky, nechat vyřvat, koupit šátek nebo třeba nechat spát u sebe v posteli. Jak to děláte vy? Už jsme docela zoufalý a hlavně trpí naše záda.. ![]()
@Labuť19 ahoj, tak to je náhoda, zrovna uspávám našeho 10týdenního drákulu a řev na celý barák. Teď mě vystřídal přítel v nošení, tak můžu psát. Finální metoda je u nás tzv. zalehnutí, pokud se neuklidní ani při chování, přitisknu si ho v posteli silně k sobě, skoro ho „zalehnu“ a dávám mu pusinky do vlásků a dělám ššš. On řve, dokud neusne, ale víc jak 15 minut to netrvá.
Zajímavá metoda.
Já bych se teda chtěla tomu breku vyhnout úplně, dost mě to ničí. Náš má při houpání takový hysteráky, že se úplně zasekne, brečí přerušovaně a cuká sebou, takže musim uklidňovat jinak by se snad zadusil. ![]()
Ahojky, nam pomohla knizka Kazde dite muze dobre spat. Ale zacali jsme az od 9. mesice. Ale i mladsi mimco - myslim od 6. mesice - se muze naucit samo usinat. Zrusili jsme vsechny zlozvyky- usinani u kojeni - pripadne dudlik, lahev apod. a udelali vecerni ritualy- kase, koupani, kojeni a pak chvile mazleni a sup do postylky. Asi tri dny plakala, ale behem par dnu usinala sama s usmevem na tvari
a je to prima, mame vecer klid!!!
Mám šestiměsíční a sama dokáže usnout málokdy, přes den spí dopoledne 30minut usne u kojení, nebo tatínek pokud je doma uhoupe v náručí má na to grif, malá usne během minuty, odpoledne jezdíme 2-3h s kočárem, večer usne zase u kojení, nebo sama, ale musím s ní ležet. Já bych vyřvat samotné mimi nenechala, zkusila bych si s ním lehnout a nějak ho uklidnit, hladit, mluvit… ![]()
Když je malá (4,5měsíce) protivná i sama sobě a je na ní vidět, že chce spinkat a nemůže zabrat, tak jí pustím její oblíbený song z www. uspavac. cz a to během chvilky odpadne ![]()
@Labuť19 položim malého do postýlky, dám mu hračky a 2 polštáře - miluje je.. a jen sleduju - zhasnu. Většinou stačí 10 minut a je tuhej
ideálně si přikryje xichtík polštářem, k druhému se přitulí - ty pak jen odeberu.
Lehnu si s malou (8 týdnů) do postele, drzim ji dudlik. Nebo ji jeste drzim za ruku to ma rada. Spi behem chvile.
@Šarlota4 píše:
Lehnu si s malou (8 týdnů) do postele, drzim ji dudlik. Nebo ji jeste drzim za ruku to ma rada. Spi behem chvile.
Dělám to taky a občas si sednu na postel, malou mám v rozvázané zavinovačce v náručí. Usne během chvíle bez křiku.
@Ostružka píše:
@Labuť19 ahoj, tak to je náhoda, zrovna uspávám našeho 10týdenního drákulu a řev na celý barák. Teď mě vystřídal přítel v nošení, tak můžu psát. Finální metoda je u nás tzv. zalehnutí, pokud se neuklidní ani při chování, přitisknu si ho v posteli silně k sobě, skoro ho „zalehnu“ a dávám mu pusinky do vlásků a dělám ššš. On řve, dokud neusne, ale víc jak 15 minut to netrvá.
pokud mu vyhovuje jak píšeš zalehnutí, tzn. znehybnění, tak ho pevně zavinuj. Některá mimina to mají ráda
@martina.se píše:
@Labuť19 položim malého do postýlky, dám mu hračky a 2 polštáře - miluje je.. a jen sleduju - zhasnu. Většinou stačí 10 minut a je tuhejideálně si přikryje xichtík polštářem, k druhému se přitulí - ty pak jen odeberu.
Mám to podobně. Já jsem nikdy neuspávala. Dám do postýlky, pohladím a řeknu dobrou miláčku a jdu.
A jezdit kočárkem jinak se vzbudí? To sis prcka takhle na to naučila? Já jsem malou v létě dala do kočárku a spinkala bez ježdění. ![]()
Bude těžké ho to odnaučit.
@Pet83 píše:
Ahojky, nam pomohla knizka Kazde dite muze dobre spat. Ale zacali jsme az od 9. mesice. Ale i mladsi mimco - myslim od 6. mesice - se muze naucit samo usinat. Zrusili jsme vsechny zlozvyky- usinani u kojeni - pripadne dudlik, lahev apod. a udelali vecerni ritualy- kase, koupani, kojeni a pak chvile mazleni a sup do postylky. Asi tri dny plakala, ale behem par dnu usinala sama s usmevem na tvaria je to prima, mame vecer klid!!!
no, tak hlavně, že máte klid
bože tohle takt nepochopím, nepochopím, nepochopím
tři dny plakala a ty si libuješ, že máš klid. Víš jak se musela cítit?
@Labuť19 já jsem malou uspávala v posteli a pak přenášela. Ležela jsem s ní, držela ji za ruku a ona usnula. Když byla maličká, byla to rychlovka. Pak se to protahovalo jak začala dělat kraviny
ale stejně to byly super chvíle a neplakala, měla mě (nebo občas tatínka) u sebe. Byla klidná a spokojená. Až nedávno, když jí bylo asi 17 měsíců, tak začala brečet a vztekat se, tak jsem pochopila, že přišel můj čas (matko zmiz) a já jsem ji položila do postýlky a ona si usnula sama. A od té doby tak usíná, i po obědě. Prostě si k tomu dospěla a potřebuje už svůj prostor. Mně to chybí, bylo to krásný a nikdy se to nevrátí - trvá to tak krátce. Věnuj se mu, nenuť ho být samotného když nechce. Potřebuje Tě. Hlavně ho nenechávej vyřvat, to dítě toto nikdy nepochopí. Zvykne si, ale nepochopí.
Doporucuji hacku. Pohoupu s behem par minut je v limbu
A jsme v klidu vsichni ![]()