Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, prosím o radu. Nášemu synovi je rok a půl a neumí usínat sám. Spát chodí kolem 8 hodiny, pustím mu pohádku, pak do dám do postýlky, odejdu a začne šíleně brečet a řvát. Když si lehnu s ním, tak občas usne hned, tak ho přendám a spí, ale do hodiny se probudí a je zle. Můžu u něj ležet i hodinu a nic, jen odejdu, tak se probudí a řve. Rostou mu zoubky, tak sem si furt říkala, že se to zlepší. Už nevíme co s tím, chtěli sme, aby si začal zvykat usínat sám, ale to nejde. Už si na něj přišla stěžovat naše milá sousedka, tak už nevíme co s ním.
![]()
@bublinkaaaa nechat ho spát u sebe, má trápení
. A usínání nechat na později.
@bublinkaaaa jsem zastáncem toho, aby děti spaly samy, ale v tomhle případě bych malého nechala spát u sebe. Myslím, že ho jinak budete dost trápit
Dcera spala s námi v posteli do 2 let…
@bublinkaaaa našemu budou v létě tři a sám neusne je ve svém pokojíčku, ale na usnutí potřebuje asistenci a vlastně proč ne
je to jediná půlhodinka kdy vydrží v klidu u knížky a mi si to poslední dobou víc užíváme přestala jsem řešit tak sám neusíná svět se nezboří do patnácti houspávat nebudeme.
Spala bych u dítěte v pokoji a v noci odcházela, ne po chvíli.
U nás je zase potřeba fyzický kontakt a taky to nehrotím, dítě je malé jen chvíli.
Synovi bude pet a usina jen v me pritomnosti a drzi me za ruku. Uzivam si to a on usina v klidu. Odchazim chvili po usnuti. A jak tu nekdo psal, do 15 let mu to urcite nevydrzi. ![]()
Já bych to nehrotila, kluci sami začali spát v pokoji, oba do 4 let.2,5leták spí se mnou a mimino vedle mě v postýlce. Ono to uteče a malí jsou jen jednou.
@bublinkaaaa, náš syn má 21měsíců a taky neumí usínat sám, popravdě, ani jsme ho to neučili. Každý večer si jdu lehnout p nim, chvilku mi povídá, pomazlime se, potom dostanu pusu, otočí se a chrní. Hrozně si ty chvilky uživám a říkám si, že tohle mu už nikdy nikdo nevezme. A přesně, do puberty ho uspávat nebudu
Asi tě potřebuje chtít blízko u sebe, je ještě maličký
@bublinkaaaa Co takhle mu tu pohádku přečíst, místo toho, abys mu ji pustila?
On spí s náma v ložnici i v posteli, tady jde o to, že ho každou půl hod musím chodit uspávat, když zjistí, že sem pryč a to celý večer nejde. Usne, pak se probudí po chvíli a je to tu znova. Tvrdě usíná až kolem půlnoci, to se neprobudí jen tak a spí až do rána. Chtěla sem ho normálně uspávat dál, ale je to horší, pak tam s ním můžu ležet i hodinu a on se zvedne, koukne jestli sem tam, lehne si úplně na mě a trvá mu třeba další půl hod než usne.
Pohádky z knížky ho nezajímají, kouká jen na autíčka co jsou v tv.
@bublinkaaaa píše:
Pohádky z knížky ho nezajímají, kouká jen na autíčka co jsou v tv.
Možná by ho knížky zajímaly, kdyby mu je někdo nabídl místo těch autíček v televizi.
V tomhle věku bych si s ním ty knížky prohlížela a vyprávěla podle obrázků ![]()
Dceři jsem tv/dvd pustila až po 2. roce a myslím, že o nic nepřišla.
Jo a u nás odmalička zabral bílý šum, taky špatně usínala.
Knížky sem zkoušela, nebaví ho to
100× raději bych mu četla, než tohle