Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Teri212 u nas to byl zezacatku taky boj, jak jsem psala vyse, byly dny, kdy jsme mu sli podat dudel klidne 20× behem 15 minut, stridali jsme se s manzelem. Nekdy zacal brecet, tak jsme ho zvedli, chvili pochovali, nez se uklidnil, pak ulozit do postylky a zase odejit. A ted uz sklizime ovoce, ze maly usina sam a my mame s manzelem klid na sebe. Jinak na to vyhazovani dudliku pomaha i zavinovani, to praktikuju obcas pres den, kdyz je neklidny pri usinani.
@Ernais píše:
@Teri212 u nas to byl zezacatku taky boj, jak jsem psala vyse, byly dny, kdy jsme mu sli podat dudel klidne 20× behem 15 minut, stridali jsme se s manzelem. Nekdy zacal brecet, tak jsme ho zvedli, chvili pochovali, nez se uklidnil, pak ulozit do postylky a zase odejit. A ted uz sklizime ovoce, ze maly usina sam a my mame s manzelem klid na sebe. Jinak na to vyhazovani dudliku pomaha i zavinovani, to praktikuju obcas pres den, kdyz je neklidny pri usinani.
Chvili pochovali, nez se uklidnil. Zavidim
Nektere deti se neuklidni ani za hodinu a vic.
@Janča6 píše:
Chvili pochovali, nez se uklidnil. ZavidimNektere deti se neuklidni ani za hodinu a vic.
U nás je rekord 38 hodin v kuse…jak jsem položila, byl do pěti minut řev ![]()
A jinak denně večer dvě tři hodiny, to je normálka a v podstatě „dobrá noc“ ![]()
@Liberalissima píše:
U nás je rekord 38 hodin v kuse…jak jsem položila, byl do pěti minut řevA jinak denně večer dvě tři hodiny, to je normálka a v podstatě „dobrá noc“
Jooo, presne, 3 hodky patrily k tem lepsim. Ale 38 hodin
To u nas bylo jen pri covidu. Jinak na zuby nase holky nastesti nikdy netrpely a horecky zvladaly dobre.
@Janča6 píše:
Jooo, presne, 3 hodky patrily k tem lepsim. Ale 38 hodinTo u nas bylo jen pri covidu. Jinak na zuby nase holky nastesti nikdy netrpely a horecky zvladaly dobre.
Já nevím čím to bylo, byl to přesně ten JEDEN den, kdy muž nebyl na HO ale musel přes půl republiky do kanceláře, takže se i noc předtím potřeboval pořádně vyspat na řízení…jinak by mě na chvíli vystřídal. Takto jsem to táhla sama od pondělí od rána do úterý do večera v kuse ![]()
Můj obdiv samoživitelkám vzrostl tak stonásobně ![]()
Teplotu jsem jí měřila několikrát, ale neměla, ani jiné známky nemoci…jinak ona spala, ale nesměla jsem jít prostě položit. Od té doby mám hrůzu, že se to bude opakovat ![]()
@Janča6 @Liberalissima tyjo holky to vas teda lituju. Si vubec nedokazu predstavit, ze bych den co den uspavala 2-3 hodky, kamoska uspava hodku-hodku a pul a uz to mi prislo sileny.
@Liberalissima píše:
U nás je rekord 38 hodin v kuse…jak jsem položila, byl do pěti minut řevA jinak denně večer dvě tři hodiny, to je normálka a v podstatě „dobrá noc“
A kolik je miminku? A jak dlouho před koupáním/ukládáním ke spánku je miminko vzhůru? A nespí přes den moc, že je pak večer čilé? Já si neumím představit večer co večer 3 hodiny uspávat, asi bych mimčo vzala normálně do obýváku nebo tam, kde trávíte čas běžně přes den, a zkusila ho dát spát třeba za hodinu. Když už předem víš, že “uspávání” trvá 3 hodiny, tak se tomu podle mě ani nedá uspávání říkat. Prostě je mimčo čilé a bdělé, když neusíná
![]()
@Ernais píše:
@Janča6 @Liberalissima tyjo holky to vas teda lituju. Si vubec nedokazu predstavit, ze bych den co den uspavala 2-3 hodky, kamoska uspava hodku-hodku a pul a uz to mi prislo sileny.
No a to ty 3 hodiny jsou jeste v ty lepsi dny. Teda byvavalo u nejstarsi dcery. Nejmladsi ted uspavam treba hodinu a pul, ale to vedle ni lezim a kojim.
@Ernais píše:
Se mi líbí, jak si všechny matky s nekomplikovanými dětmi myslí, že to, že jsou ty děti od nátury nekomplikované, je jen a jen jejich zásluha
A ne, nutnost podat dudlík dvacetkrát během patnácti minut nebo párkrát pochovat fakt nic není oproti tomu, čeho jsou jiné děti schopny. Kdyby ti dítě dudlíka zcela odmítalo/řvalo samo v postýlce děsy/prostě chtělo bejt v tvé či manželově blízkosti, tak by ses mohla potentočkovat a nějaké „nechci být otrokem“ by ti bylo k ničemu. Měla bys jen dvě možnosti, buď ho nechat vyřvat do pozvracení a čekat, až ze svých potřeb rezignuje a bude zticha, nebo je naplnit.
@Thomassss píše:
A kolik je miminku? A jak dlouho před koupáním/ukládáním ke spánku je miminko vzhůru? A nespí přes den moc, že je pak večer čilé? Já si neumím představit večer co večer 3 hodiny uspávat, asi bych mimčo vzala normálně do obýváku nebo tam, kde trávíte čas běžně přes den, a zkusila ho dát spát třeba za hodinu. Když už předem víš, že “uspávání” trvá 3 hodiny, tak se tomu podle mě ani nedá uspávání říkat. Prostě je mimčo čilé a bdělé, když neusíná![]()
Ja uz to mam za sebou, dceri uz brzo bude 8 let. To silene uspavani mela cca do 2 let. Jako malicke miminko naspala za den tak maximalne 5 hodin, a to byly ty lepsi dny. Od cca 1,5 roku nespala pres den vubec. Kojila jsem ji do 20 mesicu. Jako miminko jsem ji ty 3 - 5 hodin nosila, u toho kojila, ona jinak vriskala. Pozdeji, cca od 1 roku se mnou lezela v posteli a usinala kojenim, ale take miminalne 2 hodiny. Od tech 20 mesicu do 2 let jsem s ni proste lezela v posteli, cetla pohadky, zpivala. Ona do 6 mesicu neskutecne trpela na brisko. Pak se to zlepsilo, resp. zcela ustalo, takze se zmirnily vriskoty. Ale usinani porad peklo.
@Janča6 jasně, tak každé mimčo je jiné, moje prvorozená taky trpěla na koliky, fakt hodně, na tu teda nezabíralo nic, ani kojení, ani chování, nošení - to bylo snad ještě horší. Ale měla to vždy navečer, pak večer už padla. Každopádně, já pokud by dítě se mnou v posteli bylo klidné a beze mě ne a trvalo by mu usnout ty 3 hodiny, tak bych ho zkrátka 3 hodiny neuspávala a vzala ho z ložnice do obýváku. A zkusila to za hodinu.
Stejně jako když někde čtu, že maminka přes den uspává 18měsíční dítě hodinu a půl, tak si říkám proč? Chce spát a je unavené - usne rychle, nechce spát, byt´ je třeba unavené, tak max.po půl hodině se snahou končím a spát zkrátka nebude ![]()
@Thomassss jako miminko jsem ji nosila ruzne po byte, v obyvaku, v loznici, v chodbe. A to fakt potrebovala ty hodiny noseni, jinak by neusnula. Od cca 6 mesicu, kdyz zacala lezt a stavet se k nabytku (a nezavisle na tom jsem konecne vyresila jeji bolesti briska), stale v noci potrebovala ty 2 - 3 hodky kojeni, aby usnula. A bylo jedno, jestli jsem ji zacala uspavat v 21 (driv to vazne nemelo smysl) nebo jsem ji nechala treba do 22 nebo 23 hodin hrat si v obyvaku.
A ona na to brisko trpela celodenne. Od cca 2 tydnu do 6 mesicu provriskala 16 hodin denne.
@Janča6 já tě fakt obdivuju, že zvládáš 4 děti
a že po takových zkušenostech jsi byla schopná mít další a další děti
já opravdu teď s druhou, která má 7 měsíců, odpočítávám každý den a těším se, až jí bude alespoň rok a bude už větší ![]()
@Thomassss je pravda, ze jsem se desila, jestli druhe dite bude stejne narocne jako prvni. Prece jen, kdyz se nemusis starat o nikoho dalsiho, tak to je mnohem jednodussi. Ale druha dcera taky byla narocnejsi nez vetsina deti kamaradek, ale po zkusenostech s prvni jsem byla jak v raji. Treti byla jeste o trochu lepsi. A ctvrta je za odmenu
I kdyz stale existuji mene narocne deti. Ale my si ji uzivame, jak je pohodova oproti starsim ![]()
Te je ted 15 mesicu a je to poradny certik ![]()
@Ernais no takhle to máme podobně, ale většinou je buď problém, že neudrží dudlík dyl jak půl minuty nebo když odejděte rve..a rada bych se třeba i věnovala přítelovi..
Jako režim takhle už máme..vykoupat, nakrmit, dat do postýlky, dudlík, pohladit (nejdéle v 20:30 je v postýlce)ale pak většinou nastane jedna nebo druhá situace