Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Někde ani žádná adaptace není, rozloucis se v šatně a strčíš dítě do třídy.
U nás zítra dítě 2,5 poprvé státní školka, druhé dítě 5 let státní školka, třetí dítě 8 let třetí třída. Já do práce, manžel do práce. Jo taky teď mám nervy, hlavně z toho nejmenšího…ale mám fajn práci 5 minut od školky na šest hodin…Budu moct kluky brát po obědě domů… Ber to pozitivně ![]()
@Anonymní píše: Více
tak to ber tak, že máš možnost dobré práce na poloviční úvazek, což do budoucna je daleko lepší, než kdybys šla do práce třeba o měsíc později, ale musela na plný úvazek, protože poloviční bys nesehnala. A pokud je na tebe dítě hodně fixované, tak adaptace s tatínkem bude možná i lepší.
U prvorozené dcery, jsem byla ještě při nástupu do školky doma. Tak jsem zkoušela po hodinách, vynechávali jsme dny ať si zvykne, no myslím, že to bylo ještě horší. Vlastně tam celý první rok nespala, byla jsem 3 celé dny v práci a 3 doma, pomáhala tchýně. Potom se narodil syn a když šel do školky od prvního dne tam musel spát. Dělala jsem denní. Tchýně už nebyla. A zvládl to mnohem lépe.
Já ti teda rozumím, jdeš poprvé po rodičovské do práce a dítě poprvé do školky, tak máš z toho blbý pocit, to dělají hormony, jsi na dítě a na to tříleté volno zvyklá, možná až citlivá, to dítě to bere líp, o nic mu nejde, pohraje si tam a jde s taťkou domů. Spíš mi přijde, že máš ty obavy z práce a z toho, že prostě už to nebude jako bylo a že prcek už není prcek no
Utíká to rychle, já se třeba taky hůř smiřuji s tím, jak děti rostou a i s tím, jak já rychle stárnu. Navíc je už znát podzim, léto v čudu, už je znát, že se krátí den… Je to normální pocit, který máš. To přejde a bude zase ok ![]()
@JancaS84 píše: Více
To mi treba prijde dost drsny a z vicero duvodu se mi to nelibi.
Moje nemá ani celého 2,5 roku a ve školce bude minimálně tři, možná čtyři dny v týdnu do půl čtvrté. A výčitky fakt nemám, zvykali jsme jí postupně a v tomhle věku kolektiv a specifický školkový řád potřebuje. Od tří pošupajdí na klasický celý týden, abych si mohla navýšit úvazek.
Pokud bereš ohled na potřeby dítěte a jdete na to postupně (což jdete, má adaptaci a začíná jen s docházku do o), tak dítěti v tomhle věku kolektiv jen prospěje a budete se na sebe i víc těšit.
@Dahlia0409 píše: Více
U nas vodi i vyzvedava od zacatku tatinek, ja jdu do skolky jednou za mesic a musim si teda vzit pokazde tasku, abych tam posbirala nahromadene veci, vetsinou mikiny, obcas to je na dve tasky
jinak funguje vse bez problemu, syn sel uz ve 2 letech, ja v te dobe uz pracovala a zacinam o hodinu driv nez manzel. On ma po ceste z prace skolku a ja skolu.
@Anonymní píše: Více
Hlavně, že máš práci. Kdybys byla doma těch 14 dní, ale bez práce, bylo by to lepší? Vždyť se neděje nic strašného, kvůli čemu mít výčitky. Bude tam mít tatínka, zvládnou to. My teda měli adaptaci jen dva dny na dvě hodiny, 14 dní je dost. Nejde spíš o to, že jsi u toho chtěla být ty, než že to dcera nezvládne?
První šel do mš když jsem byla na MD s druhým chodil domů po obědě. Druhý nastupoval v době kdy jsem byla se třetím doma chodili spolu po obědě. Třetí nastupovala ve dvou a čtvrt protože jsem byla od jejího roku a půl v práci a byla jsem ráda, že může zvýšit úvazek.
Někdy chodili po obědě někdy až v 15h. Žádná adaptace ani jedoho neprobíhala.
@syslomil píše: Více
Ano, jde mi o to, že u toho nebudu, ne, že by to nezvládla.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@1Pears1 taky mi těch 14 dní přijde moc
manžel si to nějak vyšetřil v práci, ale ne všichni to možnost mají a děkuji za odpověď.