Úspěšnost žáků ZŠ v přijímačkách

3811
2.6.23 06:51

Úspěšnost žáků ZŠ v přijímačkách

Nevíte, zda se dá někde na webu zjistit, kolik žáků z té které základní školy v Praze se dostalo na střední školu v prvním termínu. Resp., z které základní školy v Praze získali žáci z deváté třídy v přijímačkách nejvíc bodů. Ptám se kvůli tomu, že známky na vysvědčení nejsou vůbec vypovídající, protože jsem třeba zjistila, že v jedné deváté třídě mělo 16 dětí samé jedničky a na první termín se na střední školu nedostal ani jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16279
2.6.23 08:35

Pražské školy nevím, ale já když jsem vybírala ZŠ pro děti (spádové jsme měli 3 školy), tak jsem pročítala ročenky školy a hledala jsem informaci o úspěšnosti přijímaček na víceletá gymnázia. Jedna škola měla otevřeně dostupné informace, druhá mi na dotaz odpověděla, třetí mlžila ve smyslu „jsme škola s tak skvělým přístupem, že žáci od nás odcházet nechtějí a nehlásí se tam, umíme pracovat i s mimořádně nadanými dětmi“ (tak jsem se pak ptala, na jaké školy a s jakou úspěšností se tedy ty nadané děti hlásí z deváté třídy a opět jsem nedostala statistická data, ale jen kecy).
Takže moje zkušenost je taková, že když se má škola čím chlubit, tak si to do těch ročníkových zpráv dá. Ale netuším, jestli pro to jsou nějaká pravidla a sledovala jsem výhradně ta víceletá gymnázia.
Jinak teď už středočeský kraj chce omezit vliv známek v přijímačkách na max. 10-15% z celkového výsledku, právě kvůli velkým rozdílům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
2.6.23 12:34
@zrcadlo píše:
Pražské školy nevím, ale já když jsem vybírala ZŠ pro děti (spádové jsme měli 3 školy), tak jsem pročítala ročenky školy a hledala jsem informaci o úspěšnosti přijímaček na víceletá gymnázia. Jedna škola měla otevřeně dostupné informace, druhá mi na dotaz odpověděla, třetí mlžila ve smyslu „jsme škola s tak skvělým přístupem, že žáci od nás odcházet nechtějí a nehlásí se tam, umíme pracovat i s mimořádně nadanými dětmi“ (tak jsem se pak ptala, na jaké školy a s jakou úspěšností se tedy ty nadané děti hlásí z deváté třídy a opět jsem nedostala statistická data, ale jen kecy).
Takže moje zkušenost je taková, že když se má škola čím chlubit, tak si to do těch ročníkových zpráv dá. Ale netuším, jestli pro to jsou nějaká pravidla a sledovala jsem výhradně ta víceletá gymnázia.
Jinak teď už středočeský kraj chce omezit vliv známek v přijímačkách na max. 10-15% z celkového výsledku, právě kvůli velkým rozdílům.

kéž by to zrušil úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.6.23 15:57

@zrcadlo No jo, ale to nemusi absolutne vypodvidat nic o skole. Moje dite i jeho kamarad se napr. dostali na prestizni vicelete gymnazium, ale rozhodne na tom nemela zadny podil skola, ale poctiva domaci priprava. Skola jasne dala najevo, ze potrebna latka nebude do prijimacek probrana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
2.6.23 16:01
@Malina001 píše:
@zrcadlo No jo, ale to nemusi absolutne vypodvidat nic o skole. Moje dite i jeho kamarad se napr. dostali na prestizni vicelete gymnazium, ale rozhodne na tom nemela zadny podil skola, ale poctiva domaci priprava. Skola jasne dala najevo, ze potrebna latka nebude do prijimacek probrana.

Souhlas, ono to bude hodně o spádu. Jinak na tom bude škola se spádem z dětského domova, jinak vilová čtvrť se smetánkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16279
2.6.23 16:14
@Malina001 píše:

Ale když u nás z té jedné školy jde na víceletý gympl 2-6 dětí z každé třídy z ročníku, a ze školy, které je o tři ulice dál nikdo, tak už to trochu svědčí o tom, kteří rodiče si jakou školu vybírají. Já až později zjistila, že má tato škola auru té náročné a po dětech dupající, což některé rodiče odradí, a dost to odradí rodiče problémových dětí, takže se tam přirozeně setkávají děti, na které si učitelé mohou dovolit být náročnější, a logicky jich pak i víc odchází na ten gympl. Ta druhá škola se to snaží kompenzovat zase tím, že mají velmi kamarádský přístup, prvňáčci jsou pořád na výletech a učí se venku atd., kdybych měla dítě podprůměrné inteligencí, tak určitě zvolím tuto, ale pravdou je, že toho obsáhnou fakt mnohem míň, takže moje děti by se tam fakt moc nerozvíjely co se učiva týče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.6.23 16:48

@zrcadlo Tak ono dost zalezi na tom, zda ma clovek vubec na vyber, u nas je jedina skola siroko daleko pro cele velke okoli ;)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin