Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Stased hele, prave ze se to proste nejak naucila, myslim, ze hraje roli trochu instinkt, vi ze na jedne strane uz nema oporu, tak tam podvedome neleze ani ve spanku.
nebylo to hned, jak jsem psala, nasla jsem ji treba viset hlavou dolu, nebo spala oprena nozickama o zem, ale vetsinou spi na jednu stranu na polstari.
kdyz spi nekdy mezi nama, tak rotuje jak hodiny, pac citi, ze tam jeden z nas furt je a ze se ma o co oprit.
dospelej pak taky necestuje, nejak k tomu musi dojit
@Stased píše:
Naše malá má ted 16 měsíců a nedovedu si představit že bych ji vyndala šprušle. Ne, že by neusínala, ale ona po postýlce během spaní cestuje tak, že bych se bála že vypadne tou mezerou (už vůbec na velké posteli). Vám se děti takhle nestěhují? Ona je i kolikrát hlavou opačně…
To víš, že rotuje a cestuje.
Zatím spí s náma v posteli a je schopná v posteli 2×2m dorotovat až na kraj.
Koupili jsme jí teď už její postel 140cmx200cm. Ze dvou stran má zeď, z jedné delší má zábranu a má tedy šanci vypadnout jen „u nohou“. Pokud by fakt padala, tak jí tam přišoupnu skřín, ale myslím, že to bude OK.
Kdysi jsem někde četla, že mozek i ve spánku zaznamenává polohu těla a jeho umístnění a pružně na tyhle informace reaguje, proto z postele nespadneme. U malých dětí, ale tohle prý ještě není zcela vyvinuté a proto z postele spadnou. Ale jestli je to pravda, to netuším. ![]()
My jsme to měli taky tak, ale vyřešilo se to tím, když jsme její matraci dali do cestovní postýlky a pak v ní normálně začla v pohodě sama spát bez řevu. Nejdříve jsme jí tam zazipli a když pak už byla v pohodě, tak začla spát v rozepnuté boční straně a spí tak do dneška. Ale už jí budou tři roky, takže nejpozději k Vánocům plánujeme koupit klasickou postel. ![]()