Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky chtěla bych se vás zeptat jestli některá nemá s tímto zkušenosti. Mám syna 2roky a 2měsíce, když se jen malinko bouchne nebo se vzteká tak se zajíkne a nemůže dýchat, modrá. doktorka nám řekla fouknout do pusiny nebo otočit hlavou dolů a rychle nahoru. Začalo se mu to stávat kolem18měsíců. Bývalo to občas ale teď je to třeba několikrát za týden a ty intervaly v tom, že nemůže dýchat jsou čím dál delší. Včera už to trvalo tak dlouho, že mu povolily svěrače a počůral se i pokakal. chtěla už sem volat záchranku a v tom ho přítel rozdýchal. Už se mi to zdá moc a doktorka mi jen řekne, že u dětí co se vztekaj se to může stávat. Mě to teda normální nepřipadá, co když ho jednou nerozdýchám a zkolabuje. Nemáte s tím některá zkušenost, chtěla sem aby nás poslala někam na vyšetření ale prej by to mělo časem zmizet. Každej den se bojím aby se nerozplakal, protože mám strach s ním být sama.
Ja s timhle nemam zkusenost, ale uplne normalni mi to neprijde, hlavne ten posledni pripad. Docela chapu ze se bojis, ja bych si asi vyzadala konzultaci jineho lekare a nechala se doporucit na nejaka vysetreni…neco se v tom placi asi stane a on to nemuze ovlivnit.
dcera se umi taky paradne vztekat, kolikrat ma silene dlouhy tichy nadech (rikame tomu minuta ticha), zrudne, ale vse je schopna udejchat.
@VěrkaB píše:
Ahoj holky chtěla bych se vás zeptat jestli některá nemá s tímto zkušenosti. Mám syna 2roky a 2měsíce, když se jen malinko bouchne nebo se vzteká tak se zajíkne a nemůže dýchat, modrá. doktorka nám řekla fouknout do pusiny nebo otočit hlavou dolů a rychle nahoru. Začalo se mu to stávat kolem18měsíců. Bývalo to občas ale teď je to třeba několikrát za týden a ty intervaly v tom, že nemůže dýchat jsou čím dál delší. Včera už to trvalo tak dlouho, že mu povolily svěrače a počůral se i pokakal. chtěla už sem volat záchranku a v tom ho přítel rozdýchal. Už se mi to zdá moc a doktorka mi jen řekne, že u dětí co se vztekaj se to může stávat. Mě to teda normální nepřipadá, co když ho jednou nerozdýchám a zkolabuje. Nemáte s tím některá zkušenost, chtěla sem aby nás poslala někam na vyšetření ale prej by to mělo časem zmizet. Každej den se bojím aby se nerozplakal, protože mám strach s ním být sama.
Mně to také normální nepřijde
To moje bebíčko také pláče, když se byť jen trochu bouchne a jelikož se učí chodit, je to celkem často. Takže bych měla strach a nenechala se odbít.. ![]()
Poznam, mame to niekolkokrat denne uz od synovych 7.mesiacov.
Vola sa to afektivne zachvaty.
Ale urcite sa pytajte k neurologovi na vysetrenie a EEG. Ak by sa objavili aj krce-zasklby koncatin, moze byt potrebne aj tzv. spankove video EEG.
Konkretne u nas to bolo tak ze syncek ma aj klasicke afektivne alw bohuzial aj epilepticke zachvaty, nikdy neviem kedy aky bude…
Potvrdilo nam to az spominane video EEG po hospitalizacii;v ambulancii mal opakovane cisty zaznam EEG.
Urcite dajte synceka vysetrit-nemusi to byt nic zavazne ale nesmie sa to podcenovat.
Mne pomohlo natocit si par tych zachvatov na mobil-az potom mi lekarka uverila ze je to vazne.
Vela stastia prajem
Když jsem byla se synem v porodnici, tak malý syn mojí spolubydlící při pláči a vztekání taky modral a přestával dýchat. Doktorka jí poradila, aby ho vždycky šoupla pod studenou sprchu. Zapamatovala jsem si to a doma to praktikujeme, když syn (3,5 roku)dostane hysterický záchvat a pomůže to 100%. Ale určitě bych se nenechala odbýt doktorkou, že je to o. k.
@Gabčulinda píše:
Když jsem byla se synem v porodnici, tak malý syn mojí spolubydlící při pláči a vztekání taky modral a přestával dýchat. Doktorka jí poradila, aby ho vždycky šoupla pod studenou sprchu. Zapamatovala jsem si to a doma to praktikujeme, když syn (3,5 roku)dostane hysterický záchvat a pomůže to 100%. Ale určitě bych se nenechala odbýt doktorkou, že je to o. k.
Pod studenou sprchu? To mi přijde drastický ![]()
Studenou sprchu bych teda taky nedelala.
Radsi bych ho nechala poradne vysetrit doktorama, protoze normalni mi to neprijde.
Drastický možná, ale perfektně to funguje..Navíc to radila dětská doktorka z novorozeneckého oddělení, že to praktikují i s novorozeňaty. Samozřejmě, že to chce to mrně pak teple obléknout, ale je to pořád lepší, než se věčně děsit, co se děje.. A my jsme příklad toho, že to vážně zabírá i se staršíma dětma. Moje kamarádka měla syna hysterku, co modral při pláči a už taky sprchují a mají klid. Ono se nemá sprchovat dlouho, stačí opláchnout a HLAVNĚ hlavu, ono je to donutí se zhluboka nadechnout a hned je to lepší..
Příspěvek upraven 09.07.12 v 13:44
Máme to samé. Co jsem o tom četla, tak to normální je, ale je také normální nejdřív jít na vyšetření na neurologii, aby se vyloučilo, že je to něco vážnějšího než jen ze vzteku. Nám na to vyšetření vypsala žádanku dětská doktorka. Takže já bych trvala na tom, že to vyšetření chci. Případně zkus zavolat na neurologii, jestli bys mohla přijít i bez žádanky ![]()
u nás spíš než fouknutí pomáhá hodně hlasitě tlesknout před obličejem. Lekne se a nadechne. Nebo taky pocákat studenou vodou do obličeje…
malej měl párkrát i křeče do celýho těla, ale naštěstí to odeznělo a teď už „jen“ nedýchá ![]()
@Gabčulinda píše:
Drastický možná, ale perfektně to funguje..Navíc to radila dětská doktorka z novorozeneckého oddělení, že to praktikují i s novorozeňaty. Samozřejmě, že to chce to mrně pak teple obléknout, ale je to pořád lepší, než se věčně děsit, co se děje.. A my jsme příklad toho, že to vážně zabírá i se staršíma dětma. Moje kamarádka měla syna hysterku, co modral při pláči a už taky sprchují a mají klid. Ono se nemá sprchovat dlouho, stačí opláchnout a HLAVNĚ hlavu, ono je to donutí se zhluboka nadechnout a hned je to lepší..Příspěvek upraven 09.07.12 v 13:44
tohle se ale bohužel dá praktikovat jen doma ![]()
@Jarka K Právě, bohužel… Ale určitě bych se taky nenechala vyhodit s tím, že je to v pořádku..Rozhodně bych šla s dítětem na vyšetření..My byli na neurologii, pak na EEG a navštěvujeme psycholožku. Prý je emočně labilní a vztekloun a doktorka na neuro mi to sprchování schválila. Naštěstí je syn venku v pohodě, takže se vzteká JEN doma a tam ho můžu sprchnout kdykoliv..
@Gabčulinda píše:
Drastický možná, ale perfektně to funguje..Navíc to radila dětská doktorka z novorozeneckého oddělení, že to praktikují i s novorozeňaty. Samozřejmě, že to chce to mrně pak teple obléknout, ale je to pořád lepší, než se věčně děsit, co se děje.. A my jsme příklad toho, že to vážně zabírá i se staršíma dětma. Moje kamarádka měla syna hysterku, co modral při pláči a už taky sprchují a mají klid. Ono se nemá sprchovat dlouho, stačí opláchnout a HLAVNĚ hlavu, ono je to donutí se zhluboka nadechnout a hned je to lepší..
Každá jsme jiná, no. Mně praktikování studené sprchy přijde jako týrání. S novorozeňaty? No, tak to by mi mohla strčit dítě pod studenou vodu. Zaplať pánbůh, že jsem na takové doktorky nenarazila.. Navíc zakladatelka píše, že její prcek se při tom nemůže nadechnout a dokonce mu povolují svěrače. To by ho ještě měla dát pod studenou sprchu? To snad ne…
Příspěvek upraven 24.04.13 v 10:35
@Jarka K píše:
Nebo taky pocákat studenou vodou do obličeje…
To ještě chápu, ale strčit ho pod studenou sprchu celého i s hlavičkou, to je dobré možná tak na šok..
@Petttulis právě ta studená voda je donutí se nadechnout. Jen jsem chtěla zakladatelce poradit
.
@Petttulis píše:
Každá jsme jiná, no. Mně praktikování studené sprchy přijde jako ŠIKANA. S novorozeňaty? No, tak to by mi mohla strčit dítě pod studenou vodu. Zaplať pánbůh, že jsem na takové doktorky nenarazila.. Navíc zakladatelka píše, že její prcek se při tom nemůže nadechnout a dokonce mu povolují svěrače. To by ho ještě měla dát pod studenou sprchu? To snad ne…
S timhle souhlasim. Predstavuju si, jak by bylo mne, kdyby me nekdo strcil pod studenou sprchu.
A oni to delaji novorozenatum??? ![]()