Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Nic zvláštního. Já mám tedy bicorporeus - dvě těla děložní a jeden čípek. Předtím už jsem měla jedno přirozeně těhotenství aniž bych o te anomalii věděla.
Doktor si dělal srandu, že supne do každý dělohy jedno embryo, jestli budou ta mimina stejně hodná. Vyšel druhý transfer. Obě děti mám donosene, oba porody rychle, bez problémů.
Moc děkuji a gratuluji ♥️
Já mám i dva čípky, z toho jeden je prý maličký. Názory lékařů se hodně liší, tak uvidíme, co nám řeknou přímo v CARu.
Tak umelko má v tomhle výhodu, že jde vybrat stranu, kam to stoupnout. Mě to soupli tam, kde už jsem těhotná byla (teda spíš kde jsem si myslela, že jsem těhotná byla, soude dle tvaru mého sisateho břicha do určité fáze tehotenstvi
Jsem normálně měla bouli skoro na boku
Pak se to vycentrovalo)
Jeee ano, to už jsem někde četla, že paní se stejnou diagnózou měla těhotenské břicho našišato 😁 Děloha je prý krásně roztažitelný orgán, tak v to budu doufat ♥️
Ahoj,
V cca 16 letech zjištěno uterus duplex cum vagina septa (dvě dělohy, dva čípky, dvě pochvy díky přepážce v ní), v 17 letech odstraněná přepážka v pochvě, takže pochvu mám jen jednu (kvůli zavádění tamponů apod.), ale takovou nepravidelného tvaru
Práva děloha větší, levá menší. Při sexu se vše spíš dostane do té pravé, takže přirozené těhotenství se čeká spíš vpravo. Usazení děloh (jestli dvě samostatné nebo jedna s přepážkou) už nikdo laparoskopicky nekontroloval, mělo by to pouze diagnostický význam. Pomůcky jako kalíšek a/nebo 1 tampon fungují (dřív jsem musela mít dva tampony). Z antikoncepce pesar a tělísko už ale nejsou pro mě (jen kondom a/nebo HA-dekuji, tu už nechci).
Ve 31 letech počátky snažení. Rok nic, tak jsem ve 33 zašla za gynekoložkou: spermiogram a moje hormony v pořádku. Rok folikulometrie ani píchání Ovitrelle nepomohly.
Ve 34 jsme navštívili CAR. Tam nám bylo řečeno, že uterus duplex nemá vliv na otěhotnění. Třikrát nebo čtyřikrát IUI (už ani nevím). Při zavádění střídali strany, první pokus vpravo, druhý vlevo, třetí půl napůl. Nic.
Genetické vyšetření v CARu: oba jsme v absolutním pořádku a úplně kompatibilní. Nice to know, but…
První cyklus IVF - počty si nevybavuji, ale asi 12 folikulů, 3.dne se dožilo cca 5 embryí, ale klíčového 5.dne už jen jedno. Ve stejném cyklu rovnou fresh transfer bez zamražení. Embryo odešlo s menstruací.
Druhý cyklus IVF - počty cca 19 folikulů, z toho se 3.dne dožilo asi 5 nebo 7 embryí. Pátého dne se dožilo opět jedno jediné. Zamraženo (KET má údajně o pár procent lepší úspěšnost) a čekalo.
Protože jsem dostala strach, že o něj zase přijdu, pročítala jsem internet a hledala rady, jak to podpořit. Našla jsem akupunkturu. Začala jsem chodit před létem a plánovala KET na podzim (až po sportovně aktivních dovolených, po očekávaném pracovním stresu apod.). Po dvou měsících akupunktury se nám na té dovolené zadařilo přirozeně. Po pár dnech/týdnu pozitivních testů to ale odešlo s menstruací.
Další měsíc bez úspěchu, další neplánovaný pracovní stres, takže opět odkládám KET, dále akupunktura.
A další měsíc přirozeně těhotná vpravo
teď začínám 9.týden. Je to za ty roky obrovský posun, ale ještě je brzy slavit. Mám na pravém čípku čerstvý přednádorový nález a čekám na další vyšetření za měsíc a na první trimestrální screening. Stále doufám, že jsme ten kýbl kravského lejna, co se na nás sypal, už vyčerpali a teď už to bude jen dobré. A kdyby bylo fakt nejhůř a v katastrofickém scénáři bych musela na hysterektomii, doufám, že by mi nechali ještě levou dělohu
to se musím zeptat… A tady si, dámy, teoreticky myslím, že přichází naše velká výhoda druhé dělohy ![]()
Nicméně akupunkturu rozhodně doporučuji. Kdybych se o ní dočetla v souvislosti s otěhotněním ještě před zahájením umělých pokusů, do žádného CARu nejdu. Hodně štěstí všem.
Ahoj všem,
chtěla bych se zeptat, jestli je tu některá, která má uterus duplex a absolvovala umělé oplodnění. Jak se k tomu doktoři staví, co navrhují atd. Zajímá mě vše, ale nejlépe samozřejmě dobré zprávy