Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, už si moc nevím rady, proto prosím o radu zkušenější. Holčička jedenáct měsíců, závislačka na mně a hlavně na prsu. Kojím večer, v noci a ráno, naposledy v devět hodin dopoledne, potom už má normální jídlo. Dřív jsem se hodně bránila večerní kaši, protože se sice často budila, ale noční kojení nebylo tak strašné a hlavně jsem se bála, že přijdu o mléko, pokud vynechám další kojení. Upřímně - nyní už by mi tento fakt vůbec nevadil, ba naopak, protože se z toho stává týrání mojí osoby.
V noci se malá budí klidně každou hodinu, večer po prvním uspání klidně co deset minut apod. Samozřejmě okamžitě nekojím, večer vůbec, napít jí dám nejdříve po třech hodinách, ale v noci už je to horší. Hlavně když se jen lehce probudí, stačí vrátit dudlík a spinká dál, ale když chce pít, nenechá se odbýt a brečela by klidně celou noc. Co brečela, stála v postýlce a ječela na celý panelák. V noci se takto budí po hodině, někdy po dvou, lepší noci po třech hodinách, a vždycky vyžaduje pití. Už jsem zničená. Dřív s námi spala v posteli, ale to jsme naštěstí odbourali a vracet se k tomu nechci, protože se nyní nevyspíme ani jedna, i u ní cítím, že to není to pravé - neví, jak by se lehla a chce být pořád přisátá k prsu. Má otázka ale zní - jak jste postupovaly vy, když jste se rozhodly nekojit v noci své dítě? Kaši už jsem jí jeden čas dávala. Lžičkou, moc jí nechutnala, poté jsem ještě dokojila na žízeň, a ona se přesto budila ve stejných intervalech. Teď si ale říkám, že bych kaši zkusila znovu, ale lahvičkou nebo prvním hrnečkem, protože bych ráda měla jistotu, že snědla to, co má, a netrápím ji hlady. Jinak také jsem zkusila podávat homeopatický sirup Sedalia, zabral tak čtyři noci po sobě (kojila jsem třeba pouze třikrát za noc), ale od té doby opět katastrofa. Jako úplně maličká spinkala hezky, až osm hodin v kuse bez jediného probuzení. Tehdy jsem uhoupávala v náručí v zavinovačce. Začalo se to lámat v létě, přikládala jsem to horku, ale od půl roku děs běs.
A co místo prsa zkusit čaj, nebo zkusit dát UM do flašky? Mojí malé je teď skoro 9m a je na odstříkaným mlíku.. Taky měla nedávno hrozný spaní.. Zuby.. Zároveň ale cestovala po postýlce, takže se odkryla, na to pomohl spací vak a dost ji budil manžel chrápáním.. V posteli s náma nespala nikdy…
Tak jako jsou jenom dvě možnosti, buďto se podřídíš ty jí a nebo ona tobě… záleží, co kdo snese
Jinými slovy, jaký si to uděláš, takový to máš ![]()
Myslím, že ani nechce pít, spíš jen cítit blízkost mámy a podudat. Žízeň každou hodinu nemá, to je jasné. Za sebe říkám, že bych to nevydržela, dcera se v noci nebudila zhruba od půl roka, a každou hodinu nikdy, maximálně jednou za 3 hodiny. Pokud to budeš chtít utnout, možná by bylo lepší spát jinde v pokoji a i tak se připrav na řev a bude to chtít pevné nervy.
To není létem, u nás se to zlomilo taky v té době - taky na půl roce a je to prý hodně časté - děti v té době začínají víc vnímat a chtějí být u maminky. Jinak mám stejně starou dcerku a podobný problém…dr. mi říkala, že je to celkem obvyklé. Možností, jak to řešit je asi víc, já to zatím nelámu, malá spí se mnou v posteli, když se chce přisrát, přisaje se…
Diskuzi a tímto tématem je tu v poslední době cim dal vic…proč to tak je a skvělý návod jak to řešit, je naprosto snadný a funguje ![]()
http://www.mamila.sk/…ne-dojcenie/
@iizabela píše:
Diskuzi a tímto tématem je tu v poslední době cim dal vic…proč to tak je a skvělý návod jak to řešit, je naprosto snadný a funguje
http://www.mamila.sk/…ne-dojcenie/
Krásně napsáno, souhlasím a potvrzuji praxí…!
@lentilka05 Tak od kaše bych si fakt neslibovala zlepšení spaní, pokud víš, že se Ti nebudí hlady.
A téměř ročnímu dítěti bych žádné jídlo nedávalo z flašky.
Malá měla po vánocích období, kdy vstávala 7× za noc (zuby, separačka, nemoc) a teď se mi už dvě noci probudila jen 1×. A nedělala jsem s tím vůbec nic. Prostě jak to přišlo, tak to zase odchází a zároveń vím, že třeba za 14 dní zase budu vstávat klidně 6× za noc. Zatím to nějak neřeším, neb jsem na to moc pohodlná a vlastně mám i pocit, že zatím na tom nic k řešení není. Děti se prostě buděj.
Pokud chceš přestat úplně kojit (a zkusit, že to bude mít vliv i na kvalitu spaní), tak zkus nechat dítě na víkend tatínkovi a odjet pryč. To bych udělala já, pokud bych dospěla do bodu, že další pokračování kojení už je pro mně nepřijatelné.
Ale nebrala bych to jako všelék. Kluk spal od roka celou noc, ve své postýlce, od 20 měsíců i ve svém pokoji a ve dvou a čtvrt se začal v noci budit a chodí v noci spát k nám. Neřeším, potřebuje to, tak mu to dopřeju.
Jo a jeste jedna vec…tim, ze ji kojis vecer, rano a v noci je zavislacka na prsu???oznacovat takto male deti jako zavislaky je nesmysl, pro ne je to naprosto přirozené a žádoucí, jsou holky, včetně me, co koji mnohem častěji starší deti, tímto te chci spis uklidnit, pokud si opravdu nežádá častěji, mas super dite v tomto ohledu ![]()
@iizabela Usuzuji z toho, že noc je jaká je, večer by bez prsa v podstatě neusnula, ale hlavně: ráno dospáváme třeba hodinu tím stylem, že já pochrupávám, ona se po mně plazí a saje klidně celou tu hodinu. Pak vstaneme, oblékneme a nastává čas dopolední svačiny, což je ta devátá, a to taky snídám, piju kafe apod. s dítětem ovinutým kolem sebe. Kdybych prso schovala, tak veje. A to, že odpoledne a jindy přes den nekojím, je v podstatě jen má silná vůle, samozřejmě má dny, kdy se po mně plazí, odtahuje tričko a řve, že jí nechci kojení dopřát, ale protože to dělá i před návštěvami, podobnému kojení jsem řekla dost - nejde o potřebu jíst, tak jsem schopná to vydržet. I když občas dělá pěkný švíky, umí se pěkně vztekat.
@ZuzaM Už spíme v jiném pokoji, protože jsem měla pocit, že jí rušíme. Chvilku to možná bylo lepší, hlavně jsem ji díky tomu přestala brát do postele. Ale teď je to snad ještě horší a mám to dál na noční běhání.
@Trinetka Spací vak jsem chvíli zkoušela, ale ten se jí nelíbil vůbec. Občas zkusím dát normální pití, ale spustí úplný hysterák. Stejně jako když se třeba k postýlce přiblíží kdokoliv jiný - tedy tatínek.
@Svistice Já lahev taky vůbec nechtěla zavádět a nikdy z ní nepila, ale říkám si, že bych tím třeba víc simulovala to prso. Ještě to promyslím. A ano, vím, že některé noci jsou lepší a některé horší, ale mám pocit, že už tak tři měsíce jsem si pořádně neodpočala. Hlavně v tom smyslu, že k ní běhám celý večer. A poté vstávat co hodinu, dvě, to zvládnu pár dní, ale ne bez přestávky takhle dlouho v kuse. Taky si občas řeknu, že teď mě potřebuje, tak to teď vydržím, ale nejsem robot a potřebuju aspoň chvilku. Přes den spí zase jedině v kočárku, to odbourávat nechci, protože jsem ráda za pohyb a relax na procházce, ale jsem prostě vyšťavená.
@lentilka05 manžel, nebo někdo jiný z rodiny se chvíli postarat nemůže? zatímco se třeba prospíš nebo tak? a nakrmit UM teda taky nepomáhá? Naše malá neusne bez totálně nacpanýho pupíku.. Já ji krmím odstříkaným mlíkem, takže v noci odstříkávám, meju lahvičky i odsavačku, plus jí dělám tak 2 dávky UM.
„A ano, vím, že některé noci jsou lepší a některé horší, ale mám pocit, že už tak tři měsíce jsem si pořádně neodpočala. Hlavně v tom smyslu, že k ní běhám celý večer. A poté vstávat co hodinu, dvě, to zvládnu pár dní, ale ne bez přestávky takhle dlouho v kuse.“
Přesně, proto mi přijde jednoduší spát s malou v posteli…prostě když chce, tak se přicucne, já si ji přitáhnu a spím dál, ona se ukojí a usne taky…
@Urtica-dioica píše:
„A ano, vím, že některé noci jsou lepší a některé horší, ale mám pocit, že už tak tři měsíce jsem si pořádně neodpočala. Hlavně v tom smyslu, že k ní běhám celý večer. A poté vstávat co hodinu, dvě, to zvládnu pár dní, ale ne bez přestávky takhle dlouho v kuse.“Přesně, proto mi přijde jednoduší spát s malou v posteli…prostě když chce, tak se přicucne, já si ji přitáhnu a spím dál, ona se ukojí a usne taky…
Teoreticky super nápad, ale prakticky u nás neproveditelné. To by totiž znamenalo, že bych šla spát s ní před osmou a celou noc se od ní nehnula. Chce být nonstop přisátá, doslova, a když se vzdálím, za chvíli se probudí. Brávala jsem si jí do postele po půlnoci a chvíli to takhle fungovalo, ale pak skutečně potřebovala to nonstop přisátí. A nemohu jí na to zvykat ani z toho důvodu, že kdybych jí takhle uspala v manželské posteli a pak odešla, vzbudila by se a spadla by z postele, jak by „šla za mnou“ - to dělá v postýlce. V horku jsem jí taky uspávala posteli, jenže to se neuměla ani přetáčet, kdežto teď už je pohybově jinde.
Toto chování je naprosto normální, mas 2 možnosti…bud proti tomu bojovat a hledat způsoby, jak zabránit dítěti vpodstatě v přirozeném chování, opakuju, je mala, je to porad KOJENEC. Hadam, ze se dostaneš k Estevilum a podobným silenostem a výsledkem bude zlomené dite.
Nebo: se s tim jednoduše smiris, přijmes to jako fakt a treba vyzkousis rady z článku viz výše..osobně neznám nikoho, kdo to praktikuje a stěžuje si na nevyspani a závisle dite…deti proste potřebuji kontakt a tyto chvíle fakt netrvají vecne, taky mam syna porad omotaneho kolem prs…
ale vim, ze ted to potřebuje a ma to smysl, jednou nastane čas, kdy po nich ani nevzdechne ![]()
Chce byt nim stop přisata protoze nekojis na pozadani, kdyz uz konečně dostane, nechce se toho vzdát.. ![]()
Je to o přístupu, fakt…