Utrácím extrémně hodně za jídlo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Evulina píše:
A není to starší dítě kluk, který jde do puberty a hodně toho sní? Anebo kolik jí manžel? Já dřív chodila s chlapem, který spořádal 15 knedlíků, omáčku si 2× přidal a potom na to zblajznul ještě celý makový závin s litrem mlíka.
Takže to pak bych tyhle pálky za jídlo plně chápala
Píšu, že mu je 12
A je to spíš nejedlík. To ta 15 měsíční sní skoro stejně jako on. Muž jí dost, ale myslím tak průměr, knedlíku sní tak 7 a přidávat si většinou nechodí. Do práce mu stačí 2 dvojchleby se salámem. Já to fakt nechápu, za co ty peníze utratíme. Nekupujeme žádné polotovary, nebo hotová jídla, vařím. Do hospody nechodíme, muž vůbec, já tak 6× do roka. Ale třeba za jogurty utratíme tak 2 tisíce měsíčně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 píše:
Píšu, že mu je 12A je to spíš nejedlík. To ta 15 měsíční sní skoro stejně jako on. Muž jí dost, ale myslím tak průměr, knedlíku sní tak 7 a přidávat si většinou nechodí. Do práce mu stačí 2 dvojchleby se salámem. Já to fakt nechápu, za co ty peníze utratíme. Nekupujeme žádné polotovary, nebo hotová jídla, vařím. Do hospody nechodíme, muž vůbec, já tak 6× do roka. Ale třeba za jogurty utratíme tak 2 tisíce měsíčně.
Co zkusit udělat domácí jogurt a pak jíst samotné nebo s marmoškou? Koupíš 1 litr mléka, 1 malý jogurt. Smícháš, zahřeješ na 40 stupňů, přeliješ do skleniček a dáš na 8-12 hodin pod peřiny. Pak do lednice vychladit. Máš pak z toho litr jogurtu a vejdeš se pohodlně do 30,–Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evulina píše:
Holka zlatá, dřív jsem to dělala taky tak a nákupy byly kolem 3000,–Kč. Už nenakupuju nic podle letáku a do zásoby - vždycky jsem na tom jenom tratila. Sice jsme měli pak doma šíleně moc mouky, cukru atd., ale za ostatní věci jsem zase utratila další peníze a ve finále nebylo vůbec nikde vidět, že bych na těch akcích a megabaleních ušetřila, ba právě naopak.
Já to vidím třeba když zajedem do Makra - nakoupím třeba 3 věci v megabalení a šup, nákup třeba za 1500,– Kč.
Takže já letáky a akce ignoruju, letáky máme na podpal do kotle, kupuju, co potřebuju a v jakém množství zrovna potřebuju, vyplácí se mi to tedy víc. Anebo jsem s těmi akcemi jen neuměla zacházet![]()
Ale já nemám doma šíleně moc všeho, neměla bych to ani kam dát
Je to, že máme třeba 2kg cukru,2 lahve oleje, těstovin tak 4 balení a tak
Nikam za akcemi nejezdím, nakupuji online z tesca.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 No teda, za jogurty 2 tisíce
My nekupujem jogurty vůbec
Manžel to nejí, já jen občas, pak budu kupovat leda pro malou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karwen píše:
@krtek7489 No teda, za jogurty 2 tisíceMy nekupujem jogurty vůbec
Manžel to nejí, já jen občas, pak budu kupovat leda pro malou
A kolik máš dětí, kromě té budoucí malé?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 Já jsem si to spočítala, kolik je to jogurtů na den na osobu při průměrné ceně jogurtu 15 korun. Vychází to cca jeden na osobu. No tak to fakt není moc!
Ale celková částka je masakr. Pokud to chceš stáhnout, holt budeš muset začít s domácí výrobou nebo prostě někde ubrat - je mi jasné, že to nejsou jen jogurty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jessikka píše:
@krtek7489 Já jsem si to spočítala, kolik je to jogurtů na den na osobu při průměrné ceně jogurtu 15 korun. Vychází to cca jeden na osobu. No tak to fakt není moc!Ale celková částka je masakr. Pokud to chceš stáhnout, holt budeš muset začít s domácí výrobou nebo prostě někde ubrat - je mi jasné, že to nejsou jen jogurty.
To je ale ono. Ono když pak všechno sečteš, tak je to masakr. A s těmi jogurty, já je jím málo, muž také jen občas, ale malá musí 2 denně, protože nechce pít mléko a syn, také sní pravidelné 1-2 denně. A je to hned. Určitě bych nemusela spoustu věcí kupovat. Když někdo vyjde s tisícovkou na týden, myslím pro 3 psala, tak to musí jít
Ale na výrobu jogurtů si moc netroufám a jestli by mi to někdo jedl
Aby to nebylo trochu kontraproduktivní. Jo a mléko také u nás jede ve velkém. Denně litr určitě. Ale zakaž někomu pít mléko. To pije tedy hlavně muž a syn. Já max. do kafe. Nevím, no. Budu se muset nad těmi seznamy asi hluboce zamyslet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nebo udělej domácí marmeládu, kupuj jjogurty bílé, které jsou jednak levnější než ovocné a jednak i ty levné jsou kvalitní (i ty nejlevnější mají často složení mléko, smetana, jogurtové kultury).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak my zase teda v akcích nakupujeme hodně, jezdíme do Kauflandu (máme ho kousíček) a vždycky mají v každém typu potravin něco levnějšího. Ovocné jogurty v akci vyjdou třeba do 10 Kč. Koupíme jich třeba dvacet, to nám vyjde tak na týden až 10 dní. Nebo koupíme to velké půlkilové balení a rozdělím to holkám do misek. Nebo i bílý jogurt a marmeláda, třeba s jahodovou je to mňamka. ![]()
Ten domácí jogurt jsem dělala jen jednou, ale manžel se na to tvářil, tak jsem ho pak jedla sama. Teď to stejné s domácí lučinou, totální bojkot, podle manžela se to nevyplatí, tak co bych se snažila. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jessikka píše:
@kattkka Ale v zahranočí všechno jednou tak drahé není. Jídlo je dražší (ne jednou tolik) a oblečení, elektronika a skoro všechno ostatní je naopak levnější. Pleny asi taky teda ne. Ale napsat, že všechno je dvakrát dražší, tak to není pravda.
Ja nerikam ale tady se mluvi o vecech pro dite a jidle. Ktery tam ten rozdil udela a dost velky. A v tom pomeru je to jako u nas…
Jako jsou věci kde se usetri a kde ne…Ale priznam se uz si nehlidam akce(max na mliko) ale kupuju věci drazsi ale kvalitni nejsme kontejner.
.
Jogurty beru v lidlu jsou levnejsi ale kvalitni například ten jejich smetanovy beru diteti pravda nechce to ale mam dobry pocit takze bile jogurty jim ja ve finále a nebo jedem na pul.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tilia píše:
A ještě, když dojdu do obchodu a vidím, že prodávají něco plesnivého (zelené maso jsem nepotkala), tak prostě jdu, zamávám tam třeba na informacích s tím před obličejem a ať to stáhnou z prodeje (nemluvím o tom, když se v krabici najde jedna plesnivá paprika, mluvím o tom, když je tam třeba celá bedna plesnivého celeru). Když to necháte v regálu, fuj, to nekoupím a koupí to někdo jiný, tak se to nikdy nezmění. Oni to prodají, jim je jedno komu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 píše:
To je ale ono. Ono když pak všechno sečteš, tak je to masakr. A s těmi jogurty, já je jím málo, muž také jen občas, ale malá musí 2 denně, protože nechce pít mléko a syn, také sní pravidelné 1-2 denně. A je to hned. Určitě bych nemusela spoustu věcí kupovat. Když někdo vyjde s tisícovkou na týden, myslím pro 3 psala, tak to musí jítAle na výrobu jogurtů si moc netroufám a jestli by mi to někdo jedl
Aby to nebylo trochu kontraproduktivní. Jo a mléko také u nás jede ve velkém. Denně litr určitě. Ale zakaž někomu pít mléko. To pije tedy hlavně muž a syn. Já max. do kafe. Nevím, no. Budu se muset nad těmi seznamy asi hluboce zamyslet
Neboj, domácí jogurt chutná jako bílá Hollandie. Kór když na výrobu Hollandii použiješ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katsha píše:
Tak my zase teda v akcích nakupujeme hodně, jezdíme do Kauflandu (máme ho kousíček) a vždycky mají v každém typu potravin něco levnějšího. Ovocné jogurty v akci vyjdou třeba do 10 Kč. Koupíme jich třeba dvacet, to nám vyjde tak na týden až 10 dní. Nebo koupíme to velké půlkilové balení a rozdělím to holkám do misek. Nebo i bílý jogurt a marmeláda, třeba s jahodovou je to mňamka.
Ten domácí jogurt jsem dělala jen jednou, ale manžel se na to tvářil, tak jsem ho pak jedla sama. Teď to stejné s domácí lučinou, totální bojkot, podle manžela se to nevyplatí, tak co bych se snažila.
Myslím si, že kdyby člověk měl možnost ty domácí výrobky taky zabalit do tak lákavých obalů, jako to mají v krámě, tak by se hned osazenstvo oblizovalo
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vážená zakladatelko,
skutečně ti rozumím na co se ptáš a jak se cítíš… stejný pocit jsem měla strašně dlouhou dobu i já. A také jsem se pořád sama sebe ptala, kam ty peníze mizí, když zase tak moc neutrácím. Starala jsem se o velkou rodinu a peníze tak nějak mizely samy a docela dost rychle a přitom doma nic extra nebylo (tedy alespoň podle mě, tak jak jsem to viděla dřív). Byla jsem z toho tehdy docela špatná a sama sebe jsem se pořád ptala co dělám špatně a kde je ten zakopaný pes…
Podle toho co píšeš, tak ani ty nejsi nijak utrácivá a myslím si, že nakupuješ tak nějak s citem a adekvátně finančním podmínkám rodiny. Takhle nějak žije a utrácí vyšší střední třída, pokud to tak mohu napsat a nikoho tím neurazím, to bych nerada…
Teď se u mě situace markantně změnila a musím se víc ohánět a šetřit. Došlo mi, že jsem dřív s penězi nakládala docela neuváženě ( s ohledem na současnou situaci)… Jenže když je dostatek, tak člověk nedokáže ta místa, kde se dá ušetřit tak jasně vidět. Není to totiž nutné. A rodina si přece zaslouží to nejlepší na co má. Ikdyž to v důsledku ani nemusí být pravda. Měla jsem tendence nám podstrojovat a ikdyž jsem vařila i pekla, tak ne zrovna to nejlevnější.
Nakonec člověku dojde, že spousta věcí lze nahradit levnější variantou (a někdy i zdravější). Je to o práci, domácí výrobě a hlavně přemýšlení…
Spoustu skvělých rad jsem našla tady na emiminu, za což všem děkuji. Čtu to tady pořád dokola a dává mi to sílu vydržet. Je to velká psychická podpora. A ikdyž se ty rady stále opakují a diskuse jsou velmi podobné, velmi ráda je čtu, protože je to pro mne každodenní motivace, jak přečkat těžkou dobu.
Jedny z nejlepších tipů jaké jsem tady našla jsou domácí Lučina, chléb. Výměna čističů, tablet do myčky a pracích prášků za levnější varianty (např W5 místo Pronta), pěstování bylinek, pažitky na chleba, bílý Jogurt s medem či marmeládou místo drahých ovocných. Vyměnila jsem zapékané musli za klasické ovesné vločky. Zařazuji mnohem více levných luštěnin. Nákupy plánuji, výdaje zapisuji a u každé položky nad cca 30,– se ptám, zda tu věc skutečně musím mít. Pokud ne, jde do regálu. Prakticky na všechny dražší věci, které se kupují periodicky čekám na akce a mimo ně je nekoupím.
Prakticky jsem si zakázala nákup sladkostí a pochutin a totéž platí pro ochucovadla, typu dresink… ten dělám domácí. A místo sladkostí více peču, ale dnes už i vím, že ne všechny „buchty“ jsou úsporou (jak jsem si dříve mylně namlouvala), takže si vybírám ty, jejichž cena a i chuť mi vyhovuje.
Dřív jsem nákup čerstvého tuňáka považovala za nutnou zdravou položku a samozřejmost v rámci výživy rodiny. Dnes už jej kupuji jen svátečně a zaměřila jsem se na levnější (ne však horší) ryby.
A taky jsem s radostí kupovala první třešně, maliny a další chemicky ošetřené ovoce a pocitem, že máme něco výjimečného…
Věř mi, že tvé výdaje je možno výrazně zredukovat… Mým odhadem tak na polovinu určitě, ale je to řehole, práce a trochu i odříkání. Pokud je jinak tvůj život šťastný tak radím ubrat jen malinko pro tvůj dobrý pocit. Naplánovat pár levnějších jídel (místo těch dražších) a ono se i něco uspoří…
Velká rada totiž je, že jestli se dá někde ušetřit, tak na jídle ![]()
Přeji plno síly a ať se výdaje daří upravit dle tvých představ! A hlavně ať je tvoje rodina šťastná a v pohodě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit