Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
kvůli totálně rozházeným cyklům a také snaze o mimčo mi doktor předepsal Utrogestan. Problém je u mě v hormonech, většina cyklů je anovulační a proto jsem mívala dřív cykly i 10 týdnů a víc, skončilo to vždy injekcí agolutinu…
Užívám ho klasicky 16.-25. den cyklu, dva dny vysadím- v těch má přijít MS. Samozřejmě absolutně nepřichází, ale prý mám počítat jako kdyby přišla, tedy nový cyklus. MS pak dorazí třeba za deset dní (i to je úspěch), tudíž ještě v době kdy menstruuju začínám brát další dávku Utrogestanu, protože podle toho počítání,,jako kdyby dorazila" jsem opět 16. DC.
Díky tomu teď došlo k situaci, že jsem menstruovala od 23.4., Utrogestan začala brát 30.4., a od 8.4. krvácím- napřed jen špinění nebo zahnědlá krev, teď už regulérní krvácení s čerstvou krví. Začalo to tedy dva týdny od začátku poslední MS, což mi přijde fakt divné, rozhodně to není ovulace, spíš mi to přijde jako MS. Navíc Utrogestan má tohle spíš zastavovat, než vyvolávat. Jsem z toho vedle, asi svoje tělo absolutně nechápu.
Zítra jsem si domluvila kontrolu, je tam prý nějaký zástup, protože můj dr. má dovču, tak uvidím, co mi řekne, každopádně nenapadá vás nějaké vysvětlení?
Přijde mi divné už jenom to, jak mám ten Utrogestan brát… ![]()
PS: teď jsem zjistila, že jsem s příspěvkem trochu mimo, téma Utrogestan jsem vyhledávala a jaksi jsem se nekoukla, že je v sekci těhotenství. Tak snad to nevadí…
Příspěvek upraven 10.05.16 v 15:51
@Maja Z no tak to je opravdu podivne uzivani. O tom jsem jestr neslysela
Ahoj mě teď taky přišla menzes po 14 ti dnech co mi zkončila menzes
ale utrog beru 18-24 den cyklu a cyklus vždy mám počítat první den menzes
@Lamátko píše:
Ahoj mě teď taky přišla menzes po 14 ti dnech co mi zkončila menzesale utrog beru 18-24 den cyklu a cyklus vždy mám počítat první den menzes
tak asi erupce na slunci, když nejsem sama
akorát teda mě přišla týden po konci poslední, ale i tak je to oboje předčasný
Je to dost brzy no, je ale zajímavé, že médvě kamarádky to teď měly stejně po 14 ti dnech
Tak pro uzavření a kdyby to někdy mohlo někomu pomoct- normální krvácení to není, dostala jsem Norethisteron na zástavu krvácení, celkově mi toho hodně vysvětlil a také mi napsal i Clostilbegyt, aby vůbec ty vajíčka dozrávaly… ![]()
Je možné brát Utrogestan místo HA? Jde mi jen o to, abych měla pravidelnou MS, kterou pravidelnou nemám, ani po porodu…
HA brát nechci, protože je to svinstvo a zajímalo by mě, zda Utrogestan není šetrnější k tělu.
Podle toho co jsem slyšela, tak o moc šetrnější není, hodně zatěžuje játra. Proto když už, tak je lepší podávat ho vaginálně. Nebo ho zaměnit za např. Duphaston.
@Veruunčik pletes dohromady dve naprosto rozdilne veci - vem si napr. mnozstvi ucinne latky- zatimco gestagenni HA (napr cerazette) obsahuje 0,075mg gestagenu, tak utrogestan ma 100mg gestagenu a to je sakra rozdil (to je jako bys denne sezobala 1333 tabletek ha). Takze pokud beres HA jako svinstvo tak utrogestan je pak 1333krat vetsi svinstvo. A navic utrogestan nijak cyklus nespravi a je to lek a ne antikoncepce.
@Tšekkin Kulpa Vždy jsem po něm měla pravidelný cyklus na den. Po jeho dobrání i po porodu opět nepravidelný, nyní jsem to zase přes 2 měsíce nedostala. Antikoncepci brát nemusím, abych se chránila, jen mě zajímalo, když HA brát nechci a Utrogestan mi pravidelný cyklus dělal tak zda je šetrnější, ale asi není, tak do něj nepujdu. Asi to nechám být a nic do sebe zbytečně rvát nebudu
@Veruunčik utrogestan funguje tak ze di sebe dáváš velké množství progesteronu a pak když ho vysadis tak tim jak v krvi jeho hodnota poklesne prijde menstruace. HA funguje podobne. Cyklus Ti to nespravi, maximalne zamaskuje…
K čemu potřebuješ mít pravidelný cyklus?
@Tšekkin Kulpa Nepotřebuji ho mít pravidelný, jestli teda nevadí, když MS mám třeba jen 3× do roka… ale spíš myslím dopředu a denně když někam jedeme tak mám obavu, co když to dostanu, se synem jezdíme na plavání, tak si vždy radši dám tampon, co kdyby, v létě pojedeme k moři a co kdyby. Kdybych ho měla pravidelný, tak si s ním můžu pohybovat nebo přinejmenším vím, kdy to dostanu..tak si nad tím tak přemýšlím, jak by se to dalo spravit..
@Veruunčik tak to je zbytecne do sebe neco cpat. Ja ti rozumim, ja to mela takhle cely zivot. Cyklus uplne nepravidelny. Ted beru tyhle hormony protoze se nam nedari otehotnet a precejen by pomohlo mit cyklus casteji do roka…
Hodne holek tady radi na spraveni cyklu kapky gynex…to jsou jen bylinky ale hodne si to lidi chvali
@Tšekkin Kulpa Děkuji za radu. Hned se na ty kapky podívám
Já brala Utrogestan taky kvůli otěhotnění…i nám se nedařilo, tak vím, jak vám je
Doufám, že se vám zadaří a dočkáte se vytouženého miminka
@Veruunčik Dekuji moc.
A podivej se tady na diskuze ohledne toho gynexu.