Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vypadá to, že asi budeme mít úvěr ze stavebního spoření. Nevíme ale, jestli nám vezmou do zástavy naši nemovitost. Jaké výhody/nevýhody má úvěr se zástavou/bez zástavy? Co vyjde lépe? Máme zkusit zastavit nemovitost? Mám šanci se dopočítat něčeho (např. nějaká kalkulačka na netu), kolik v obou variantách zaplatíme? U prvního úvěru jsem se kolikrát snažila něčeho dopočítat a i když jsem byla blízko, tak mi to nikdy nevyšlo stejně. ![]()
Příspěvek upraven 15.08.16 v 15:52
O výpočet se zástavou nebo bez bys měla požádat přímo stavební spořitelnu.
Pokud by spořitelna požadovala zástavu, stálo by za to nechat si stejnou půjčku nechat spočítat jako hypotéku od nějaké banky.
Pokud je to jediná půjčka, kteoru plánujete (a víte, že ji poplatíte), tak zástava nevadí. Pokud vám hrozí, že si budete muset dříve než úvěr splatíte znovu půjčit, tak může být zástava problémem (při případné jiné žádosti o půjčku).
@Sára 1 a jakou částku budete brát? Máte naspořeno alespoň 40% z té částky, co si chcete půjčit, abyste to tam mohli vložit? O jaké stavební spořitelně mluvíš? Já jsem teď na švestku z Lišky, brala jsem si meziúvěr, protože jsme neměla dospořeno, teď ty peníze mám na zaplacení komplet meziúvěru i úvěru a Liška mi to nedovolí zaplatit, nedovolí ukončit ten meziúvěr…navzdory tomu, jak to bylo při uzavření smlouvy, změnili si podmínky, vztahuje se to zpětně a je vymalováno. Rozhodně bych řekla, že hypotéka je úrokově rozhodně lepší než úvěr ze stavebka. Celkově lepší
@Sára 1 : stavebko umí obě varianty, jak se zástavou tak bez zástavy. Když dáte stavební spořitelně nemovitost do zástavy, úroková sazba se sníží a máte možnost si půjčit více peněz. Jak píše Terinka, když se zástavou, tak hypotéku!
Na dotaz musí banka/spořitelna říci, jestli danou nemovitost bere či ne. Proměnných je tam docela dost. Technický stav, právní „háčky“. Třeba horší technický stav se někdy akceptuje, pokud je součástí úvěru rekonstrukce a uvedení do „přijatelného“ stavu.
Ručit svým majetkem je vždycky nevýhodný a problémem, nikdy bych už do podmínek v jakých jsem teď, nešla. S Liškou mám taky špatnou zkušenost. Za výběr naspořených peněz v rychlejším termínu mi strhli asi 10.000 Kč.
@Svetlussska Ale tohle má Liška ve smlouvě, tak s tím musíš počítat, proto se smlouvy dělají. My jsme brali úvěr, a v pohodě bez ručení nemovitostí. Jelo to jako blesk, žádný problém, ještě jsme si navyšovali cílovou částku tak, aby ta naše naspořená byla 50% a v pohodě. Všechno šlo. Nevím, proč se tu tak často objevuje tvrzení, že jsou s Liškou potíže. I předčasné splacení úvěru bylo v pohodě a bez nějakých sankcí.
@inkakřivák úvěru, to mají dáno ze zákona, já psala o meziúvěru a tam je prostě Liška podvodník na entou. Běžela kampaň a reklamy jako blázen, že i meziúvěr jde bez problémů splatit bez sankcí, dva roky zpět si to zrušili, vztáhli zpětně na smlouvy i se starším datem a z meziúvěru jen tak nepustí. Ani když máš hotovost na zaplacení komplet celého meziúvěru a úvěru naráz okamžitě. Nepovolí, a i když tam vložíš peníze, úročí si dál minimálně ještě po dobu roku a spíš déle celou částku, nikoliv je půjčené peníze, ale komplet všechno, i to co mají vráceno. Jsou tím ojedinělí na trhu, prostě podrazáci na entou.
Taky máme bohužel meziúvěr u Lišky. Splatit ho můžeme, a to i kdybychom měli peníze, až v roce 2019. Bohužel u toho meziúvěru má Liška opravdu katastrofální podmínky. I když bychom po zaplacení meziúvěru měli být ještě pár let u Lišky, abychom doplatili řádný úvěr, okamžitě jak to půjde, tak jdeme k jiné bance (nebo taky hned, jak schválí ten projednávaný zákon o maximálním poplatku za předčasné splacení, myslím že by to mělo být schváleno do konce roku). Teď se nám to ještě neoplatí, platili bychom kolem 120tis pokuty!!!
@terrka83 Novela zákona o spotřebitelském úvěru se vás bude týkat až ve chvíli, kdy budete mít novou fixaci.
@terinka4444
Přesně tak, Liška jsou podvodníci a šmejdi. Od nich ani propisku
ségra teď s nima řeší, že víc než měsíc!!! po zaplacení komplet celýho úvěru, Liška nedala na katastr výmaz, ani neposlala žádný dokumenty, aby to mohli udělat oni :zed oni samozřejmě tvrdili, že už to poslali, ale neposlali nic
přišlo to skoro týden po telefonátu ![]()
@Vladimír Švorba Opravdu, teď se na to dívám, takže máme zase smůlu, prostě se toho Lišáka nezbavíme ![]()
@Premek_Orac Doufám, že další úvěr si brát nebudeme, ale nevím to stoprocentně. Mohlo by se stát, že bychom si brali další úvěr na rekonstrukci. Nyní je to půjčka na pořízení. Určitě ale máme v plánu využít mimořádného splácení.
@terinka4444 Cca 700 - 800 tis. Nemáme naspořeno nic. Nejspíš Raiffeisen - měli jsme tam už kdysi úvěr.
@Vrtacka Klasická hypotéka to být nemůže. Takže jedině ze stavebního spoření. Bylo mi řečeno, že zažádat o úvěr se zástavou můžeme, oni nechají udělat posudek a může se stát, že nemovitost nebude vyhovovat - náklady ale zaplatíme my. Řešíme, jak moc je to výhodnější se zástavou - neradi bychom platili náklady a pak by nám ani úvěr nevyšel.