Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Ale já znám desítky dětí po přípravě na 8G, a jejich příprava byla velmi barevná, od „od ledna jen o víkendu“ až po „od letních prázdnin dvakrát týdně a od listopadu 5× týdně“, od „jen s rodiči“ až po „tři kurzy a zkoušky nanečisto skoro každý víkend“. Nikdo z nich nepotřeboval být omlouván ze školy. Nemyslím, že Cermat testuje pouze pozornost, pozorné ale nenadané dítě tam stejně nic nevykouká a nad těch dejme tomu 60b se nedostane. Že jsou děti s poruchou pozornosti v nevýhodě, to ano, na druhou stranu toho času navíc mají poměrně dost, a hlavně porucha pozornosti se velmi často obrušuje věkem, a možná pro takové dítě je vhodnější 4G (kam už je i lehčí se dostat). Mě by samotnou zajímalo, jestli by někdo z Cermatu dokázal odhadnout, po jaké časové dotaci přípravy by měl šikovný uchazeč na 8G zvládnout testy dejme tomu na percentil 80 a víc. Odhaduju, že by řekli několik desítek hodin.
Když si vezmu nijak extrémně zatěžující přípravu dejme tomu od listopadu 2-3h o víkendu (zdravé dítě klidně v jednom dni, dítě s poruchami učení dejme tomu dvě rána) +2h v týdnu si projít chyby, tak je to kolem 100h cílené přípravy. Kdyz budu mít dítě s handicapem, tak začnu už od září, a 150h přímé práce s testy přeci ty děti musí připravit, ne? Vždyť loni i v Praze leckde stačilo lehce nad 60b, v regionech často i hluboko pod. A dítě s výraznějším handicapem nebudu přeci stresovat, že se musí dostat na PORG, kde teda bylo nutných 82b.
Pořád nevidím, proč by to dítě nemělo stíhat přípravu a být omlouvané ze školy ![]()
@zrcadlo
Tak naše příprava byla 3 měsíce před přijímačkami, jednou týdně na hodinu matika a jednou týdně na hodinu čeština. Zaplacena u kamarádek učitelek.
Doma jsem s nimi nedělala vůbec nic. Dostali se všichni 3. ![]()
@bigl píše: Více
Ano, o tom píšu, několik desítek hodin přípravy těm chytrým stačí. Když někdo cílí na výběrový gympl Praha/Brno, věnuje tomu víc, ale prostě se zlepší třeba ze 78 na 92, ale těch 78 by mu stačilo třeba na ty další priority s přehledem. Když se zlepšovat chce, proč ne, ať to vytáhne a věnuje tomu každou volnou chvíli. Ale stahovat kvůli tomu dítě ze školy mi prostě nepřijde normální. A omlouvat to tím, že má dítě specifické potřeby a 8G si zaslouží taky? Za mě ani specifické potřeby neomlouvají, ta příprava prostě k rozvrhu páťáka jde úplně normálně přiřadit.
Praha šílí a byznys s přípravnými kurzy roste, a teď už jsme to dopracovali tam, že dětem ještě zařídíme měsíční soustředění před přijímačkama. Takže se ta spirála zase roztočí víc ![]()
Pokud dítě potřebuje přípravu na přijímací zkoušky formou vynechání z běžné školní docházky, tak:
a. je zcela zásadní problém ve stávající výuce a rozhodně by to měla řešit inspekce a zřizovatel školy - krom toho je také na rodiči, proč to řeší až těsně před zkouškami.
b. dítě zcela evidentně na postupující školu nemá, v tom případě by se rodiče měli nad sebou velice vážně zamyslet a neměli by přetěžovat dítě a zneužívat vzdělávací systém.
Dítě jsem měla doma již dřív, bylo na individuálu v první - třetí třídě, takže máme určitý systém, kterým se učí. Tudíž mi to nepřijde jako nic žíly-trhajícího, že je doma na individuálu i měsíc před přijímačkama. Pro mě je spíše nepochopitelné, že děti chodí několikrát týdně na doučování na školy typu Na Zatlance od září, někdy klidně přípravky od 4. třídy. Dítě, které se musí připravovat na přijímačky intenzivně xy měsíců, let, mi nepřijde nadané natolik, aby na gymnázia patřila.
Ale to přeci není o tom, jestli to dítě MUSÍ, ale jestli CHCE. Když to ve vedlejší diskuzi píše šikovná holčina na 40+ jednotlivé testy, ale chce si být jistá a tak chodí na více kurzů a vymetá přijímačky nanečisto, tak to neznamená, že tu přípravu POTŘEBUJE, a bezpochyby nadaná JE. Vůbec nezáleží, jak dlouho které dítě chodí na kurzy nebo píše testy, ale jestli se po 1.-3.testu prudce zlepší a vytáhne se nahoru. Pak může přijít samozřejmě ojedinělý výkyv dolů (nějaký test nesedne), ale většinově se nadané dítě už usadí výš a neklesne pod 30b z každého předmětu. Jestli se nějaké dítě vyšplhá nahoru už v říjnu, nebo jiné dítě začne v lednu a vyšplhá se tam v únoru, to je úplně jedno. Méně nadané děti to tou pílí vytáhnou jen do určité úrovně, často se třeba zlepší při opakovaném psaní testu, ale jakmile dostanou nějaký úplně nový a trochu jinak naformulovaný, zase spadnou. A ty průměrné to ani nevytáhnou. Kamarádka učí páťáky na přijímačky, má skupinky dětí, a vede je od září, a pořád tam má půlku dětí, které na to nemají a i po každotýdenní přípravě to vytáhnou třeba na 20-22b z předmětu. A pak tam má dítě, které to od října píše na 35-45, a zbytek té druhé půlky těch 22-35. Ten šikovný tam chodit nepotřebuje, ale chce, ti méně šikovní to potřebují, ale stejně jim to nepomáhá, zlepšili se z 10 na 20 a šlus.
@zrcadlo Tak já myslím, že se to vydrilovat dá a hodně dětí to vydrilované má. Pokud se učí půl roku nebo rok, píšou opakovaně stejné testy, tak se to prostě naučí. My nejsme z tak náročného kraje, takže moje děti se učily celkem málo. Nejstarší napsal těch testů tak 5, nejmladší max 20. U nejstaršího jsem to ještě příliš neřešila
. A i tak si nejmladší pamatoval v češtině básničky, správné odpovědi, v matice už pak znal postup atd.
A velký obdiv, kolik tomu některé děti dají (myslím hlavně ty malé páťáky).
@zrcadlo píše: Více
Jo, tohle je fakt problém hlavně Prahy a popřípadě krajských měst. A dělají to ti rodiče. Přípravou ty testy vydriluješ. Zpočátku to to dítě píše na nějakých 37-45, Po drilu klidně na 75 apod.
U nás se na testy skoro nikdo nepřipravuje, To, že mé děti měly každé asi 10 hodin soukromé přípravy, je spíš výjimka. Většinou si to tady zkusí párkrát doma a místní gympl dělá nějakou přípravu cca 3× 2 hodiny, ale ta nestojí za nic. U nás stačilo vloni na přijetí 55 bodů. Na některých okolních gymplech brali i pod 30.
Nicméně nejstarší dítě už je na VŠ a když dělalo přijímačky na celkem prestižní VŠ, tak mělo percentil z matiky 95 a z češtiny 87. Strčilo s přehledem do kapsy i pražské gympláky. Takže není to o tom, že by tady ty děti byly hloupější, když mají nižší počet bodů u přijímaček. Jen to tak nedrtí a jdou to prostě zkusit. Možná i proto se pak dostanou ti, co na to mají a ne ti, co to mají nadrcené.
Ja ale neuvolnuji kvuli tomu, abych dohnala pripravu - ale proto, aby nase dlouha priprava neprisla vnivec kvuli nemoci. Je to proste dalsi vec, ktera se pro to udela. Skolni dochazku pak dozene za jedno odpoledne.
Ahoj, tak já mám syna teď už taky doma a doděláváme ještě maličkosti na pohovor. Ve škole k obligátním vším mají tentokrát ještě střevní chřipku, tak to pro mě byla lehká volba
![]()
U nás bohužel tahle psychická porucha také napadla dost rodičů, u syna ve třídě dnes chyběla většina spolužáků. Děti mají krásný vzor aplikace idiocie v praxi, co z takových dětí vyroste?
@Zumpa píše: Více
a co přesně ti vadí?
že vyhodnotili toto jako důležitější a nějak se rozhodli? nebo ti vadí, že vy jste to taky neudělali? že jiné děti tak třeba budou lepší?
to, že někdo zůstane dva dny před důležitou zkouškou doma a bude se učit je má do budoucna ovlivnit jak? spíš to zní jako kyselé hrozny ![]()
@Pudloslava jak sem psala, za me je to ok. U nas v rodine ma prijimacky zitra synovec. A vcera umrela babi, takze sok. Co nadelame. Pripravoval se poctive 3 mesice, tak snad to zvladne i pres tohle. Kdyby prisla prece jen nejaka nemoc tak se da dat jednorazove modafen nebo neco takovyho
@Zumpa píše: Více
Dcera byla taky dneska doma. Udělala si pohodový den. Prý se učitelé divili, kolik jich tam v úterý ve třídě bylo - devítka. V dalších třídách už skoro nikdo nebyl. Včera už také někdo zůstal doma a dneska už snad všichni. Co by tam asi tak dělaly, jen by si to tam šly odsedět, což je kolikrát dost vyčerpávající.
Ono hodně záleží, v jakém místě ty přijímačky dělají, pokud v Praze, tak se každý snaží pro to udělat maximum. Přece jenom střední škola ovlivňuje celý další život a jsou silné ročníky.
Vůbec nechápu co je komu po tom, proč kdo dítě nechává doma před PZ na SŠ.
Když se důvod napsal, tak stejně je XY důvodů, proč to dělají i jiní.
Tušila jsem, že tohle tady bude šťavnaté a chytraček, jak jejich děcka to zvládli, bez ohledu na to, že obtížnost stoupá.
A co jako? K čemu přesně mi ta informace je?
Pred SZ na VŠ jsem si domluvila měsíc neplaceného volna.
No a?
Mela jsem to snad vse zahodit, protože nekdo jiný to “nepotřeboval”, tak ja proste ano a těch neúspěšných bylo poměrně hodně, co se považovali za ty chytřejší.
V současné době není nic standardního.
Před mnoha a mnoha lety jsme měli volno týden před zkouškou na učilišti, týden před maturitou.
Ovšem na SŠ byl poslední rok víceméně celý o přípravě na maturitu a ten týden byl takový o sumírováni a opravdu jen hlupák maturitu nedal.
Když jsem šla na PZ na SŠ tak tam bylo to, co jsme se 8 let učili, úplně přesně.
Aktuálně tomu tak neni, že si rodiče děti vycvičí je přirozené, protože konkurence je obrovská, jde přeci jen o uplatnění se v životě, že ano…
Pindy o tom, že stejně nebudou dělat co vystudují jsou liché, v konkrétní chvíli se musí rozhodnout a musí ustát ten tlak.
A ja mam tedy jiné zkušenosti, děti pokud uz si voli, tak dost často maji poměrně jasnou představu.
Pokud nechtějí rodiče děti připravovat, nikdo je nenutí. Každého věc.
Samozřejmě je porad hodně těch co to zvládnou i bez přípravy. Ti ostatní bojují.
A je to poradny boj a stres, v našem městě se u nás bere na žádanou SŠ každý 6.
Tak to chce kurňa dril a je mi uplne jedno co si o tom někteří myslí, tohle beztak vymyslel úplný degen a s realitou života to má pramálo společného. Asi takový ten akademik, který si nepřivrtá poličku a neumí si ani navařit.
Jsem alergická na matky, které se chvástají něčím, co bylo před lety ještě úplně jinde.
Ve finale jde o mé dítě, nějaký génius od bůh ví kama je mi uplne jedno, matky, které by mohly mít pochopeni, škoda mluvit, proč by to dělaly, když se mohou trumfovat, jak jsou jejich děcka bez přípravy a prstem v nose za vodou.
Diskuze mě opět nezklamala a vyhonit si sem své ego přišlo opravdu mnoho těch, které si ho v reálném životě namastit nemohou, dost často to tak bývá.
Vaše děcka máte umístěné, dopřejte nám klid, školy a sytém vytváří extrémní tlak a třeba i podpořte ty, co to teprv čeká, místo kázání, proč by proboha měl být nekdo doma, protože vaše geniální děcka nebyly.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.