Už jste se s tím setkali v práci? Pomoct před podpisem smlouvy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@arinecka píše:
V žádném případě bych nešla, pokaždé si seženou někoho jiného pod příslibem že ho možná pozvou na pohovorto určitě, nahlas je na ÚP, je to nelegání.
Tak tak. Levná pracovní síla ![]()
I to nazkoušku je nelegální, na to je zkušebka.
A proč to dělají? Protože se pokaždé někdo najde, kdo to udělá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca No právě, jenže hodně lidí na to určitě naletí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha píše:
Pracující dostane flastr? To slyším poprvé a moc tomu nevěřím. Zaměstnanec nemá povinnost mít u sebe pracovní smlouvu.
Pokutu dostane zaměstnavatel.
mýlýš se, právě že bys jí u sebe měla mít, nicméně v tomhle případě by dost velkou pokutu dostal i zaměstnavatel.
Jinak zaměstnavatel práci na zkoušku může obejít smlouvou o bezplatné stáži, alespoň zezačátku to šlo, nevím jestli teď nejsou nějaké novely
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@medunka23 píše:
mýlýš se, právě že bys jí u sebe měla mít, nicméně v tomhle případě by dost velkou pokutu dostal i zaměstnavatel.
Jinak zaměstnavatel práci na zkoušku může obejít smlouvou o bezplatné stáži, alespoň zezačátku to šlo, nevím jestli teď nejsou nějaké novely
Zaměstnanec u sebe musí mít pracovní smlouvu? Tak to snad ne. Z jakého zákona tato povinnost vyplývá?
U nás kontrola z inspektorátu byla a po žádném zaměstnanci smlouvu nechtěli. Jen si brali jejich OP a pak kontrolovali, jestli my jako zaměstnavatel s nimi smlouvy sepsané máme.
- Citovat
- Upravit
@Meha v roce 2012 a 2013 platilo, že pokud je pochůzkář, že nemá pevné pracoviště, musí ji mít u sebe, tedy kopii, ale nejsem si jistá, jestli to nezrušili už.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha píše:
Zaměstnanec u sebe musí mít pracovní smlouvu? Tak to snad ne. Z jakého zákona tato povinnost vyplývá?
U nás kontrola z inspektorátu byla a po žádném zaměstnanci smlouvu nechtěli. Jen si brali jejich OP a pak kontrolovali, jestli my jako zaměstnavatel s nimi smlouvy sepsané máme.
Já mám dojem, že se o tom mluvilo někdy před třemi lety a týkalo se to sekuriťáků.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
§ 132
(1) Zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a nejde-li o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby, i prokázání, že tuto práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy. U cizinců jsou dále oprávněni vyžadovat předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání vyžaduje, a povolení k pobytu, nebo zelenou kartu, pokud ji zákon vyžaduje.
(2) Fyzické osoby jsou povinny osvědčit svou totožnost a prokázat další skutečnosti uvedené v odstavci 1.
(3) Za nesplnění povinnosti uvedené v odstavci 2 může kontrolní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 10 000 Kč, a to i opakovaně, nejvýše však do částky 100 000 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero Z toho vyplývá, že by opravdu po zaměstnanci mohli pracovní smlouvu chtít ![]()
- Citovat
- Upravit
@Sany80s píše:
Tak jeho odpovědi na konkrétní otázky nejsou jedna paní povídala. Z mého pohledu je jeho pohled na zdravotnictví jako takové návodem, jak legálně zabíjet(velmi mírně řečeno) slabé.Nepřijde mi normální, aby někdo, kdo má morálku na úrovni, ze které si lze brát příklad, měl takové názory.
což ale dělá spousta lékařů, pokud do toho víc vidíš, tak konkrétně naše zdravotnictví takto funguje, starší lidi prostě vyždímou jak můžou a pořádnou léčbu která by zabrala jim nedají, nebo jim věší na nos bulíky, že zrovna to co jim předepisují je vyléčí. Pořád ač chceš nebo ne, i medicína je byznys a jako na takový já osobně na něj pohlížím a čerpám info vždy z více zdrojů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha píše:
@Regina Hero Z toho vyplývá, že by opravdu po zaměstnanci mohli pracovní smlouvu chtít
ano, ale nemusíš mít originál, stačí kopie a pokud to může dokázat zaměstnavatel, tak by mělo stačit i to… to je jeden z výkladů zákona o zaměstnanosti… ale asi to bude kontrolor od kontrolora, jestli to bude stačit od zaměstnavatele nebo to bude chtít doložit od pracovníka… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
ano, ale nemusíš mít originál, stačí kopie a pokud to může dokázat zaměstnavatel, tak by mělo stačit i to… to je jeden z výkladů zákona o zaměstnanosti… ale asi to bude kontrolor od kontrolora, jestli to bude stačit od zaměstnavatele nebo to bude chtít doložit od pracovníka…
Je to docela nepraktické, aby měl u sebe dělník na lince byť jen kopii smlouvy.
Těm kontrolorům, co byli u nás, stačily smlouvy doložené zaměstnavatelem.
- Citovat
- Upravit
@Meha píše:
našim kontrolorům taky. Spíš je problém u osob, co se nenacházejí na pracovišti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha tak než jsem utišila malou ti @Regina Hero odpověděla za mě, my to dělali tak, že jsme měli kopie smluv aby zaměstnanci právě nemuseli. Tohle si pamatuju, protože v době kdy se to takto hodně měnilo, jsem byla na vedoucí pozici kdy to bylo na pobočce pouze na mě, odtamtud mám i tu smlouvu o bezplatné stáži. Ono zase z pozice zaměstnavatele dělat každému kdo si myslí že na danou pozici má a zvládne jí smlouvu na DPP je ve výsledku i fynančně nákladné, já když jsem sháněla zaměstnance, tak ty paka co tam chodily, to bylo šílený, po pohovoru to vypadalo ok, pak jsme se domluvili na hodinové zkoušce a síla… jsou prostě profese, kde potřebuješ aby ten člověk byl šikovný a něco se prostě nenaučíš, ale fakt za tu hodinku se to poznalo. I já byla v současné práci na zkoušce, ale nejdřív jsem prošla dvěma kolama pohovoru a protože jsem byla riziková s ohledem na to že bych mohla mít děti, tak vzali paní okolo padesátky, která po hodinové zkoušce to nedala. Dneska jsem na rodičovské, od šestinedělí tam chodím vypomáhat a počítají semnou zase nazpět i když jsem měla smlouvu na dobu určitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha píše:
tak ono asi stačí, když ji bude mít u sebe ve skříňce nebo v šatně… nebo u vedoucího nebo mistra nebo tak… asi není nezbytně nutné mít ji v kapse…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit