Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Poprosim vas o radu,mame 8-mesicni holcicku ma 8,3 kg,70 cm,stale pouzivame autosedacku vajicko,nevim vsak jestli uz nekoupit autosedacku 9-18 kg,Ninule totiz trci od kotniku nozicky ven a mam strach,kdyby do nas nekdo nahodou tuknul,aby si tim narazem nozicky nezlomila,hlavicka ji zatim neprerostla a tech 9 kg taky jeste nema,tak budu rada za kazdou vasi odpoved.Nikca
Ahoj Nikco, já bych malou ještě nechala ve vajíčku. Taky záleží na tom, jak moc dobře sedí nebo nesedí… Naše děti byly celkem velký a ve vajíčku jsme je vozili skoro do roku. Spíš bych řešila, až jí bude přečuhovat hlavička… M.
Ahoj. No já myslím, že důležitá je ta hlavička, aby nevyčuhovala ze sedačky.. Nožičky začnou přečnívat poměrně brzo a nevadí to. Já bych ještě počkala. Hlavně musí dítě do větší sedačky už umět samo sedět, ať si neničí záda. V 8 měsících bych do větší ještě nešla…
Tak Jahůdka mě s odpovědí předběhla - napsaly jsme skoro to samé:)
Ve vajíčku a hlavně proti směru jízdy by mělo dítě zůstat co nejdéle, chrání se mu tím páteř. Takže bych vůbec nespěchala, pokud nepřečuhuje hlavička. Při jízdě v autě (brždění, rozjíždění) působí na dětský krček setrvačné síly a protože je hlavička dost těžká, je lepší, když se mimčo při brždění opře do sedačky a nenatahuje se mu krční páteř.
Vajíčko je obecně bezpečnější, ale my přešli na větší autosedačku taky o něco dříve - v 8,5 měsících a chybělo ji něco málo do 9kg - ale ji se tam hlavně už nevešla hlava. Koupili jsme Storchenmuhle 9-36, která se dá polohovat do pololehu, takže jsme ji v ní vozili ve sklonu skoro jako ve vajíčku, protože sedět sama začala až v 9m. Téměř hned jsme odendávali nejmenší zmenšovací polstrování, takže malá do sedačky nebyla určitě… ![]()
ve vajíčku většinou všem dětem vyčuhují nožičky, to není problém, nesmí vyčuhovat hlavička, a nesmí jít pásy pod ramínka.
do 9-18 by dítě nemělo jít dříve než na 9kg a 9 měsících, ale ve vajíčku je nejlepší zůstat co nejdéle, ono totiž protisměrné sedačky jsou pro malé děti až 5× bezpečnější než posměrné.
A rozhodně je lepší jít do 9-18 než do vícekategorické 9-36, oni jsou 9-18 bezpečnější, lépe polohovatelné i lépe přizpůsobené těmto menším dětem než vícekategorické
všechno co psaly holky je pravda…
My přešli na novou sedačku v 8,5 měsících. Dcera má 8,7kg 73 cm. Hlava jí ještě nepřečuhovala. Ve vajíčku (chicco) byla už jako sardinka. Takže v momentě kdy se sama po:,–(ila a začala lézt po čtyřech (úderem 8 měsíce) jsme jí vyměnili sedačku za tu 9 - 18 kg. Syn má 17,5 kg a rozhodně by se tam nevešel už dva roky!
Tak to máme my…jinak je to na tobě… zase držet se striktně tabulek, taky není to pravé ořechové…až vycítíš, že větší je lepší tak jí tam dej…
Vajíčka jsou do 13kg ale takové dítě tam nenarveš! Dětská postýlka je taky do tří let…ale pochybuju, že by v ní školkové dítě chtělo spát… Chce to zdravý selký rozum.
Náš Ondra je tlouštík a ve vajíčku byl taky brzo dost na těsno, ale kvůli bezpečnosti jsme fakt počkali, až když mu začala vyčuhovat hlavička, a to bylo až v tom roce.
Přijde mi důležitější bezpečnost než pohodlí, takže i když by pro něj sedačka po směru byla pohodlnější (širší), používali jsme vajíčko právě kvůli té těžké hlavičce a krční páteři co nejdýl. Já se zase děsím, když slyším, že už třeba osmiměsíční děti jezdí ve větších sedačkách, vždyť tam by stačil i malý náraz zepředu a je neštěstí. Vajíčko je 100% bezpečnější!!!!! a s posazováním to nemá moc co dělat.
M.
My dali malého do velké sedačky 9-18 v 9 měsících.
Taky bych radši vozila co nejdéle ve vajíčku, ale za každou cenu ne.
Když se nevejde do vajíčka, tak radši do velké.
Ahoj, synek v 8 měsících 9.090 kg a 74.5 cm, nohy mu koukaly snad od 4 měsíce, ale ve vajíčku byl až do 13 měsíců (v roce 10.820 kg a 80cm), bylo to i pohodlnější, nechodil, ve vajíčku jsem ho všude nosila, neutekl, rozhled měl. Při přechodu do autosedačky 9-18 jsem najednou nevěděla kam s ním! A na ruce 11 kg + nákup. Dlouho jsem vajíčko oplakávala právě z toho důvodu. Resut
Ahojky, zrovna řeším podobný problém s naším Pájou, přijde mi, že je v sedačce moc schoulený, nohy už mu čouhají delší dobu a za chvíli mu už bude koukat i hlavička…jediný co mě trápí je, že mu jsou teprve tři měsíce a má 8kg…proto se bojím koupit větší autosedačku, když vlastně ještě ani neumí sedět… ![]()
To je fajt brzo dávat ho do velké po směru - jedně koupit sedačku 0-18, tam se vozí protisměru. Něco dělá tuším britax…???
terko 007, malý určitě nemůže jít do posměrné sedačky 9-18, na to je ve 3 měsících moc malý, je potřeba, aby byl do cca 9 měsíců v protisměru mnoho výrobců dělá sedačky 0-18, ale většina z nich se musí stejně otočit v 9 kg do posměru, takže to Vaši situaci neřeší, jediná 0-18, která je v protisměru až do 18 kg je Besafe IZI Combi, je výborná, ale dražší, koukněte se po ní, to bude asi jediná možnost pro Vaše dítě