Uzavření 1. stupně, společná péče a OČR

Anonymní
19.10.20 14:33

Uzavření 1.stupně, společná péče a OČR

Zdravím všechny, kdo se v dané problematice vyznají a mohli by mi

V současné době mám syna ve 4.třídě, kterému bude v únoru 10 let. Pracuji teď na home office. S otcem syna máme společnou péči, v praxi provozovanou jako střídavku po kratších úsecích.

Pomalu ale přestávám zvládat současný model, kdy já mám syna vždy dopoledne, dělám s ním školu a k tomu svoji práci (jsem ve školství, takže učím online) a v určená odpoledne a na víkendy si ho bere tatínek. Někdy pošlu se synem ještě nějaké úkoly na dodělání odpoledne, někdy zvládneme vše.

Jaké by byly možnosti ze strany exmanžela na OČR, pokud by v listopadu neotevřeli 1. stupeň? Může si brát opakovaně OČR třeba jen 2 dny v týdnu po dobu třeba měsíce? A co až synovi bude 10? Pak už se předpokládá, že vydrží doma sám?

Nebo jak si vy rozvedené dělíte školní péči dětí? Stále nevím, jak to nastavit. Chápu, že já mám možnost být se synem doma a ex může chodit do práce. Stále více ale získávám pocit, že tím vyžírám všechny ty starosti a ex se spíš jen veze (i když vlastně ne úplně cíleně).

Díky za nezaujatý pohled.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mackA159
19.10.20 14:54

Ex si může brát opakovaně ocr, akorát si zaskrta v papíru kdy byl s dítětem doma, a kdy v práci. Jinak až mu padne 10, ocr vám zaniká. Normálně je ocr 9 dní, když bude 9 dní doma, a 10 den do práce, tak si zase jakoby 11 den může vzít ocr na 9 dní, takhle to je teda při normalnim ocr… Teď přímo nevím jak to je, jestli to jde na víc dní najednou..

• Citovat
  • Upravit
81481
19.10.20 14:57
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, kdo se v dané problematice vyznají a mohli by mi

V současné době mám syna ve 4.třídě, kterému bude v únoru 10 let. Pracuji teď na home office. S otcem syna máme společnou péči, v praxi provozovanou jako střídavku po kratších úsecích.

Pomalu ale přestávám zvládat současný model, kdy já mám syna vždy dopoledne, dělám s ním školu a k tomu svoji práci (jsem ve školství, takže učím online) a v určená odpoledne a na víkendy si ho bere tatínek. Někdy pošlu se synem ještě nějaké úkoly na dodělání odpoledne, někdy zvládneme vše.

Jaké by byly možnosti ze strany exmanžela na OČR, pokud by v listopadu neotevřeli 1. stupeň? Může si brát opakovaně OČR třeba jen 2 dny v týdnu po dobu třeba měsíce? A co až synovi bude 10? Pak už se předpokládá, že vydrží doma sám?

Nebo jak si vy rozvedené dělíte školní péči dětí? Stále nevím, jak to nastavit. Chápu, že já mám možnost být se synem doma a ex může chodit do práce. Stále více ale získávám pocit, že tím vyžírám všechny ty starosti a ex se spíš jen veze (i když vlastně ne úplně cíleně).

Díky za nezaujatý pohled.

Součané očr lze vyměnit pouze 1× za těch 9 dní. Na jaře se mohli rodiče střídat bez omezení. Pokud bude uzávěra prodloužena, budou muset podmínky asi nějak změnit.
Péči máme taky společnou. A taky se víceméně veze. Respektive já jsem koordinátor, co to má pod palcem a max mu zadávám úkoly, co má s dětma udělat, pokud jsou u něj. Nepředpokládám, že by to v případě trvání manželství bylo jinak.
Dětem je 11 a 9. Na očr nejsem, pracují doma samostatně, já je mám na telefonu v případě komplikací nebo nejasností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
19.10.20 14:58
@mackA159 píše:
Ex si může brát opakovaně ocr, akorát si zaskrta v papíru kdy byl s dítětem doma, a kdy v práci. Jinak až mu padne 10, ocr vám zaniká. Normálně je ocr 9 dní, když bude 9 dní doma, a 10 den do práce, tak si zase jakoby 11 den může vzít ocr na 9 dní, takhle to je teda při normalnim ocr… Teď přímo nevím jak to je, jestli to jde na víc dní najednou..

ale nemohou se libovolně střídat osoby. to bylo jen na jaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
19.10.20 15:06

Tento týden se bude o ošetřovném jednat, pokud ho schválí, tak bude na celou dobu uzavření škol, bude se moct střídat víckrát, chlap by každý měsíc vyplnil, které dny pečoval a které byl v práci. Posuzovat by se měl věk při nástupu na ošetřovné, v tom jsem nezaznamenala žádnou plánovanou změnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
19.10.20 15:20

Vytaženo ze stránek mpsv:
9. Bude opět možné se střídat v péči o dítě, jako tomu bylo na jaře?

Ano. Obdobně jako v jarních měsících bude podle navrhované právní úpravy možné se neomezeně střídat v péči o dítě pouze s jednou osobou a stejně jako na jaře bude platit podmínka, že se nebudete moci střídat v průběhu stejného dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15185
19.10.20 15:33

Ano, budete se moct střídat a dnem synovych 10 narozenin už na ocr nemáte nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.20 15:35

Ano, přesně tak to funguje i u nás, maminka výžírá úkoly a doktory a starosti a tatínek má volné víkendy a prázdniny na užívání. Prostě pecka systém. :pankac:
Jinak mám taky 10leté dítě a jsem na HO, ale úkoly zvládne samostatně, kromě diktátů a AJ.

• Citovat
  • Upravit
30321
19.10.20 16:00
@Lama Lama píše:
Součané očr lze vyměnit pouze 1× za těch 9 dní. Na jaře se mohli rodiče střídat bez omezení. Pokud bude uzávěra prodloužena, budou muset podmínky asi nějak změnit.
Péči máme taky společnou. A taky se víceméně veze. Respektive já jsem koordinátor, co to má pod palcem a max mu zadávám úkoly, co má s dětma udělat, pokud jsou u něj. Nepředpokládám, že by to v případě trvání manželství bylo jinak.
Dětem je 11 a 9. Na očr nejsem, pracují doma samostatně, já je mám na telefonu v případě komplikací nebo nejasností.

Tak zakladatelka se nepotřebuje střídat. Jim stačí, když si vezme OČR chlap a ve dnech kdy bude dítě u zakladatelky bude zaškrtávat, že byl v práci. Zakladatelka OČR nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41435
19.10.20 16:16

Holky, a jak je to teď s tím papírem na očr? :think: my to do teď pokrývali dovolenou a střídáním HO, ale od zítřka bych to potřebovala a škola mi ho už nevydá. Prý je nějaká změna a bude to vydávat přímo ČSSZ ale nikde jsem k tomu žádný tiskopis nenašla :think: bude to očr i na 26 a 27.10? asi ne, že?
Pardon za OT, moje první školní očr a vůbec netuším, co a jak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.20 17:11

Holky, děkuji moc za odpovědi.

Skutečně se jedná jen o OČR pro ex. Já svou práci a péči o syna zvládnu, ale zkrátka bych potřebovala v některých dnech odlehčit, tudíž by si ho vzal ex a ten možnost home office nemá, takže musí čerpat OČR.

Pochopila jsem tedy, že na zdravé dítě dítě ho lze čerpat jen do 10. narozenin. A platí tedy, že pokud by to nebylo v kuse, může si ex vlastně brát to OČŘ pořád, protože s každým přerušením se mu začne počítat těch nových 9 dnů?

• Citovat
  • Upravit
81481
19.10.20 17:42
@Anonymní píše:
Holky, děkuji moc za odpovědi.

Skutečně se jedná jen o OČR pro ex. Já svou práci a péči o syna zvládnu, ale zkrátka bych potřebovala v některých dnech odlehčit, tudíž by si ho vzal ex a ten možnost home office nemá, takže musí čerpat OČR.

Pochopila jsem tedy, že na zdravé dítě dítě ho lze čerpat jen do 10. narozenin. A platí tedy, že pokud by to nebylo v kuse, může si ex vlastně brát to OČŘ pořád, protože s každým přerušením se mu začne počítat těch nových 9 dnů?

A je vůbec ochotný jít na očr?
Nezvládl by být syn už sám?
S tím přerušením ne, tak to není. PLatí to v případě nemoci, že se ukončí jedno očr, pak může být další. Dokonce tam nemusí být ani ta pauza, ale nemůže to být na stenou nemoc. Většinou se to řeší tím ukončením, den puza a pak znovu.
V případě uzávěry školního zařízení to ale takto podle mě fungovat nebude, budou muset udělat novou legislativní úpravu.
To, co tu bylo zmíněno byla možnost během očr odpracovat nějakou směnu. Není to ukončení ani přerušení čr v pravém slova smyslu, protože to stále spadá do těch 9ti kalendářních dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11192
19.10.20 18:39
@Keyllah píše:
Holky, a jak je to teď s tím papírem na očr? :think: my to do teď pokrývali dovolenou a střídáním HO, ale od zítřka bych to potřebovala a škola mi ho už nevydá. Prý je nějaká změna a bude to vydávat přímo ČSSZ ale nikde jsem k tomu žádný tiskopis nenašla :think: bude to očr i na 26 a 27.10? asi ne, že?
Pardon za OT, moje první školní očr a vůbec netuším, co a jak…

Je ideální se podívat na stránky cssz, je to tam vše popsané. Stačí jeden klik v Googlu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.20 18:39
@Lama Lama píše:
A je vůbec ochotný jít na očr?
Nezvládl by být syn už sám?
S tím přerušením ne, tak to není. PLatí to v případě nemoci, že se ukončí jedno očr, pak může být další. Dokonce tam nemusí být ani ta pauza, ale nemůže to být na stenou nemoc. Většinou se to řeší tím ukončením, den puza a pak znovu.
V případě uzávěry školního zařízení to ale takto podle mě fungovat nebude, budou muset udělat novou legislativní úpravu.
To, co tu bylo zmíněno byla možnost během očr odpracovat nějakou směnu. Není to ukončení ani přerušení čr v pravém slova smyslu, protože to stále spadá do těch 9ti kalendářních dní.

Jako takhle, já bych vlastně nemusela řešit, jakým způsobem to bude řešit, zda půjde na OČR nebo jak to udělá. Mohla bych se starat o sebe, říct, ať si to svou půlku týdne zařídí, jak chce. Ale vím, že dovolenou navíc už nemá a nechci být mrcha. Takže hledám nějaké řešení, které by bylo schůdné pro nás oba.

Jak to tedy prosím je s tím počtem dnů? Kolik dnů si tedy ex to očr může vzít?

Nebo se zeptám ještě jinak…Má vůbec cenu to teď řešit? Pochopila jsem, že pokud by zavření 1.stupňů bylo delší, podmínky se budou nějak upravovat. (Na jaře jsme nic neřešili, takže vím fakt prd. ;))

• Citovat
  • Upravit
11192
19.10.20 18:42
@Keyllah píše:
Pardon za OT, moje první školní očr a vůbec netuším, co a jak…

https://www.cssz.cz/…d-14-10-2020

Abych jen nemachrovala :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat