Užívání léků na železo

10
18.6.25 08:52

Užívání léků na železo

Ahoj, dostala jsem na předpis železo (Ferretab). Hodně lidí říká, že po něm bývá špatně od žaludku, ale to mě zatím tedy netrápí. Spíše mi přijde, že poslední dobou moc nemívám hlad a chuť k jídlu a rychle se zasytím. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jestli tohle může být taky tím železem nebo je to jen shoda náhod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
18.6.25 08:59
@Teri.br píše: Více

Jó, kdyby to tak fungovalo, to by dostaly všechny Ozempiky na frak :lol: Spíš to bude tím vedrem, co poslední dobou začíná útočit. Taky nemám tolik chuť k jídlu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 09:05
@unuděná píše: Více
:lol: :lol: naštěstí zrovna moc shazovat kila nepotřebuju a díky za odpověď
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4280
18.6.25 09:32

Myslím, že to tím železem může být, že máš trošičku podrážděný žaludek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
416
18.6.25 10:02

Tak železo spíš dělá nadýmání a zácpu. Mě pomohlo zapíjet ho vodou s citronem - vit C podporuje jeho vstřebání. Pak nenadělá tolik neplechy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4280
18.6.25 10:25

Záleží, kde má kdo jakou odolnost. Mě železo neucpalo ani v těhotenství. Ale mám ozkoušené, že víc než 40mg najednou mi nedělá dobře na žaludek, který mám citlivější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
18.6.25 10:56

Anémie sama o sobě způsobuje nechutenství. Léčím se s ní dlouhodobě, ale chodím na infuze. Perorální medicínské preparáty obsahující trojmocné železo netoleruji. Tebou zmiňované ani neznám. Znám asi silnější Tardyferon a Maltofer. Doplňky stravy, které jsou volně prodejné mi jsou k ničemu. Je Ferretab skutečně lék, anebo jen doplněk stravy? Píše ti ho hematolog nebo jiný lékař?
S anémií mám zkušenosti až po těžkou, kdy byly nutné transfuze. Spíš bych pátrala po příčinách. Anémická jsem vážila pod padesát kilo.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
18.6.25 11:00
@paja120 píše: Více

Dělá i průjmy a takové stavy se žaludkem, že nic nepozřeš, ale mám k tomu onemocnění žaludku a jinak jsem měla po každém železu děsivé zácpy. Nic mi nedělá pouze Globifer, to je pouhý doplněk. Netoleruji ani Novoferrin, Floradix, které by měly být z doplňků také bezproblematické.

• Citovat
  • Upravit
10
18.6.25 13:10
@krecik.dzungarsky píše: Více

Byla jsem na krevních testech normálně u své praktické doktorky a ta mi pak volala, že mi pošle erecept na ten Ferretab (píšou, že je to 50mg). Beru to poprvé, anémii mám v rodině a taky mám dost podváhu. Napadlo mě to spojení s tím železem kvůli tomu, že to nechutenství a plný žaludek mám fakt až od té doby, co to beru, ale že bych zvracela nebo něco…to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
18.6.25 13:38
@Teri.br píše: Více

Koukám na to, Ferretab má 50 mg železa v jedné tabletě + je v něm kyselina listová 0, 50 mg.
Tu mi píše hematoložka také, ale v jedné tabletě mám 10 mg kyseliny listové.
Z volně prodejných mi nedělá potíže pouze Globifer, jak jsem psala. V jedné tabletě je 18 mg železa, mohou se dvě denně, což ti vyjde na 36 mg. Může se brát bez ohledu na příjem potravy, netluče se s žádnými léky jako jiné preparáty.
Mně doporučovala hematoložka perorální tablety železa užívat s jídlem, z důvodu eliminace nevolností.
Globifer beru pořád, i k té ostatní léčbě.
Poraď se se svým PL, třeba bude mít možnost ti napsat něco šetrnějšího.
Globifer vyjde na čtyři až pět stovek za krabičku, kde je čtyřicet tablet.
Jako a bacha na to, standardní je při anémii paradoxně silnější a delší menstruace.

• Citovat
  • Upravit
4659
18.6.25 13:45

A co doplnit železo přírodní cestou. Z lékové formy se železo velmi těžko vstřebává. Červená řepa, čerstvý špenát ( ideální čas nyní do salátů), luštěniny, hovězí maso, semínka, játra, mořské plody…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
18.6.25 14:04
@Menton píše: Více

Kdyby šlo železo tak snadno doplnit z běžné stravy, neléčila bych se. Navíc mám onemocnění žaludku, se kterým nemohu jíst cokoliv.
Jak to má zakladatelka ví jen ona sama.

• Citovat
  • Upravit
4659
18.6.25 14:28

Co všechno musíš že stravy vyloučit?
Chápu zdravotní omezení, ale zrovna to železo se v lékové formě vstřebává opravdu špatně.
Ještě jsem si vzpomněla na obyčejné kopřivy.
Hledala bych přírodní doplňky stravy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 14:29

Děkuju moc za rady. S ms to mám už dlouho no…cyklus 50 dní a pak silná ms.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
18.6.25 14:44
@Menton píše: Více

Nezlob se, ale svůj zdravotní stav ani jídelníček veřejně vypisovat nebudu. Chodím na infuze, tam je vstřebatelnost vysoká. Jiná varianta pro mě momentálně možná není.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna očního lékaře

Ikona - Vladimír Korda

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.