Úzkost. Rada

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.11.20 19:11

Chtěla bych vás poprosit o radu. Vůbec se v těhle věcech nevyznám, takže nevím zda to je úzkost, nebo ne.. Stává se mi, že se z ničeho nic začnu třást (třes jako kdyby mi byla zima), mám sevřený žaludek, studené ruce, tlak na hrudi a cítím se hrozně nejistě, jakoby strach. Podle praktické dr. krev, EKG, echo v poho. Občas mě to přepadne v noci že se vzbudím a mám tohle akorát že ten strach je mnohem víc intenzivnější, že mám pocit, že mi vyletí snad srdce skrz hrudník. Myslíte že přesně tohle jsou úzkosti? Asi trapný dotaz ale já se v těhle věcech vuuuubec neorientuju, všude se píše něco jinýho a já bych ráda znala pohled někoho dalšího, než se někam objednat a pak vypadat jak blbec :?

• Citovat
  • Upravit
12330
10.11.20 19:53
@Anonymní píše:
Chtěla bych vás poprosit o radu. Vůbec se v těhle věcech nevyznám, takže nevím zda to je úzkost, nebo ne.. Stává se mi, že se z ničeho nic začnu třást (třes jako kdyby mi byla zima), mám sevřený žaludek, studené ruce, tlak na hrudi a cítím se hrozně nejistě, jakoby strach. Podle praktické dr. krev, EKG, echo v poho. Občas mě to přepadne v noci že se vzbudím a mám tohle akorát že ten strach je mnohem víc intenzivnější, že mám pocit, že mi vyletí snad srdce skrz hrudník. Myslíte že přesně tohle jsou úzkosti? Asi trapný dotaz ale já se v těhle věcech vuuuubec neorientuju, všude se píše něco jinýho a já bych ráda znala pohled někoho dalšího, než se někam objednat a pak vypadat jak blbec :?

jo, já k tomu mám ještě zažívací potíže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
10.11.20 20:40
@Anonymní píše: měla jsem to samé,můžete mi klidně napsat soukromou zprávu
Chtěla bych vás poprosit o radu. Vůbec se v těhle věcech nevyznám, takže nevím zda to je úzkost, nebo ne.. Stává se mi, že se z ničeho nic začnu třást (třes jako kdyby mi byla zima), mám sevřený žaludek, studené ruce, tlak na hrudi a cítím se hrozně nejistě, jakoby strach. Podle praktické dr. krev, EKG, echo v poho. Občas mě to přepadne v noci že se vzbudím a mám tohle akorát že ten strach je mnohem víc intenzivnější, že mám pocit, že mi vyletí snad srdce skrz hrudník. Myslíte že přesně tohle jsou úzkosti? Asi trapný dotaz ale já se v těhle věcech vuuuubec neorientuju, všude se píše něco jinýho a já bych ráda znala pohled někoho dalšího, než se někam objednat a pak vypadat jak blbec :?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1459
11.11.20 16:52

Myslím, že ano, taky jsem to měla nejvíc v noci a k ránu, a pak k tomu ještě sra.ku. A přitom jsem jaksi neměla žádný očividný důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.20 16:55
@LennyL1 píše:
Myslím, že ano, taky jsem to měla nejvíc v noci a k ránu, a pak k tomu ještě sra.ku. A přitom jsem jaksi neměla žádný očividný důvod.

A řešila jsi to nejak? Nebo to přešlo samo?

• Citovat
  • Upravit
1459
11.11.20 17:41

Nepřešlo, jelikož už jsem měla zkušenost z dřívějška s panickou poruchou, kterou jsem tehdy řešila antidepresivy, tak teď jsem si řekla, že to zvládnu sama. Za prvé předtím to byly naprosto příšerné stavy, kdy jsem myslela, že umírám. Vůbec jsem nechápala, co se děje, jelikož jsem optimista. No nakonec po několika měsících jsem se rozhodla pro terapii a antidepresiva. Byla to chemická nerovnováha v mozku, moc kojení a sportu dohromady a to mi spustilo latentní tetanii a z toho jsem si přivodila panickou poruchu. No nakonec jsem antidepresiva po půl roce vysadila a musím říct, že mi fakt moc pomohly. Teď už jsem se k nim nechtěla vracet. Takže když mi začaly tady ty divný noční a ranní stavy plus extrémní nespavost, tak jsem postupně začala přicházet na to, co zabírá. Zaprvé, nemít z těch stavů stres. Prostě si říct, jééžiš, už seš zas tady, oukej. A nepřidávat jim energii. Pustím si film, naliju si třeba vínko a postupně jsem se naučila tomu nevěnovat tolik pozornosti a ono to ubíralo na síle. Za druhé jsem začala každý ráno sportovat, hodinu až hodinu a půl se psem do lesa. Vyplavil se ten adrenalin, který u těch stavů někdy vzniká ze stresu a mně začalo být líp. Za třetí hromady vitamínů a pravidelný jídlo. Když jsem měla nejhorší stavy, tak jsem nedokázala sníst nic. Za další pozitivní afirmace, soustředit se na pozitivní maličkosti v každodenním životě, i když to je někdy hrozně těžký. No řeknu Ti, stavy úplně ustoupily, ale nespavost zůstává. Už to beru v klidu, v noci vidím spoustu filmů. Já totiž skvěle usnu, ale probudím se už úplně vyspaná po třech nebo čtyřech hodinách a pak už spím jen po pár minutách až do rána. Prášky na spaní kvůli tomu brát nehodlám, protože je mi dobře. Takže vůbec nestresuj, evidentně máš nějakou chemickou nerovnováhu v mozku. S tím se dá lehce něco udělat. Můžeš si nechat udělat testy na latentní tetanii. Každopádně si nech rovnou předepsat Magnosolv. K tomu ber vápník a draslík. Ale ten vápník až 4 hodiny od Magnosolvu, pak se líp vstřebává. Snaž se hodit do klidu a brát to jen jako přechodný problém, třeba chřipku. Schválně napiš, třeba za 14 dní, jestli je Ti líp. Dávám Ti úkol. Hned jak Tě ten stav v noci vzbudí, tak nezačni panikařit. Začni v klidu dýchat, pomalu, mělce, aby ses nepředýchala, a představuj si třeba něco, na co se těšíš druhý den. Cokoliv co Ti pozitivně odvede pozornost. Nebo si pusť něco srandovního v televizi nebo si něco veselýho přečti. Do 15ti až 20ti min by ten stav měl přirozeně odeznít. A ty začneš mít čím dál větší sebedůvěru až uvidíš, že to jde zvládat. Držím pěsti! Zvládneš to a neboj se! Má to strašně moc lidí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.20 21:39
@LennyL1 píše:
Nepřešlo, jelikož už jsem měla zkušenost z dřívějška s panickou poruchou, kterou jsem tehdy řešila antidepresivy, tak teď jsem si řekla, že to zvládnu sama. Za prvé předtím to byly naprosto příšerné stavy, kdy jsem myslela, že umírám. Vůbec jsem nechápala, co se děje, jelikož jsem optimista. No nakonec po několika měsících jsem se rozhodla pro terapii a antidepresiva. Byla to chemická nerovnováha v mozku, moc kojení a sportu dohromady a to mi spustilo latentní tetanii a z toho jsem si přivodila panickou poruchu. No nakonec jsem antidepresiva po půl roce vysadila a musím říct, že mi fakt moc pomohly. Teď už jsem se k nim nechtěla vracet. Takže když mi začaly tady ty divný noční a ranní stavy plus extrémní nespavost, tak jsem postupně začala přicházet na to, co zabírá. Zaprvé, nemít z těch stavů stres. Prostě si říct, jééžiš, už seš zas tady, oukej. A nepřidávat jim energii. Pustím si film, naliju si třeba vínko a postupně jsem se naučila tomu nevěnovat tolik pozornosti a ono to ubíralo na síle. Za druhé jsem začala každý ráno sportovat, hodinu až hodinu a půl se psem do lesa. Vyplavil se ten adrenalin, který u těch stavů někdy vzniká ze stresu a mně začalo být líp. Za třetí hromady vitamínů a pravidelný jídlo. Když jsem měla nejhorší stavy, tak jsem nedokázala sníst nic. Za další pozitivní afirmace, soustředit se na pozitivní maličkosti v každodenním životě, i když to je někdy hrozně těžký. No řeknu Ti, stavy úplně ustoupily, ale nespavost zůstává. Už to beru v klidu, v noci vidím spoustu filmů. Já totiž skvěle usnu, ale probudím se už úplně vyspaná po třech nebo čtyřech hodinách a pak už spím jen po pár minutách až do rána. Prášky na spaní kvůli tomu brát nehodlám, protože je mi dobře. Takže vůbec nestresuj, evidentně máš nějakou chemickou nerovnováhu v mozku. S tím se dá lehce něco udělat. Můžeš si nechat udělat testy na latentní tetanii. Každopádně si nech rovnou předepsat Magnosolv. K tomu ber vápník a draslík. Ale ten vápník až 4 hodiny od Magnosolvu, pak se líp vstřebává. Snaž se hodit do klidu a brát to jen jako přechodný problém, třeba chřipku. Schválně napiš, třeba za 14 dní, jestli je Ti líp. Dávám Ti úkol. Hned jak Tě ten stav v noci vzbudí, tak nezačni panikařit. Začni v klidu dýchat, pomalu, mělce, aby ses nepředýchala, a představuj si třeba něco, na co se těšíš druhý den. Cokoliv co Ti pozitivně odvede pozornost. Nebo si pusť něco srandovního v televizi nebo si něco veselýho přečti. Do 15ti až 20ti min by ten stav měl přirozeně odeznít. A ty začneš mít čím dál větší sebedůvěru až uvidíš, že to jde zvládat. Držím pěsti! Zvládneš to a neboj se! Má to strašně moc lidí!

Ahojky, díky moc za odpověď.. Teď to mám znova a myslím že se snad zbláznim.. Mám takový šílený pocity, jako kdybych se styděla sama za sebe, jak to nezvládám. Nejsem schopná se zvednout z postele a jen tu ležím a sžírám se tím :zed:

• Citovat
  • Upravit
1459
13.11.20 10:06

Vůbec se tím neužírej. Je to prostě jen nepříjemný stav, odejde. Dovol si ležet v posteli, no a co, tak je Ti špatně. Musíš postupně naučit mozek těm stavům nedodávat energii. Trvá to, ale jde to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
13.11.20 15:25
@Anonymní píše:

Ahoj, jo, tohle klidně mohou být příznaky úzkosti. Třas, sevřený žaludek, tlak na hrudi znám z vlastní zkušenosti. Pokud to není jednorázová reakce na velký stres a chceš to opravdu řešit (což bych případně doporučovala), tak je ideální vyhledat kombinaci psychiatr + psychoterapeut, aby jsi mohla řešit fyzické příznaky úzkosti a mohla jsi fungovat a zároveň jsi mohla řešit i příčinu úzkostí. Sama mám zkušenosti s úzkostmi a práci na zlepšení - kdyby jsi chtěla, tak mi napiš SZ a můžeme si o tom popovídat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí