Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já nejsem pro návštěvy v šestinedělí, krom opravdu nejbližších jako jsou prarodiče dítěte. A se 3 týdenním bych v šest večer v zimě taky nechodila na procházku 1,5 hod, zvlášť, když jsem kojila a nejpohodlnější je to doma. Určitě bych se nesvlíkala v prosinci někde v parku, abych nakojila.
Jinak ok je to tak, jak to cítíš ty. Každý to dělá po svém. Ty se necítíš a nechceš to, tak to nedělej. Já 6 nedělí dodržuji, takže na výlety v tomhle období nehraju..
Jo, za me prehanis, miminu je úplně fuk, jestli je na prochazce avetlo nebo tma a teploty kolem nuly nejsou nic, co by nemohlo.
Ano, pochopila bych, kdybys rekla, ze se tobě nechce, ale nesvadej to na mimino.
A proc bys to mela delat? V takove zime a tme bych nikam nesla ani sama
( pokud bych nemusela).
To se manzel boji jit sama nebo o co jde?
Kolik let ma starsi dite?
Příspěvek upraven 16.12.23 v 08:06
Ahoj. Zakezi, hake je miminko. Pokud je spac a spi 3 hodinky v kocarku nebo co dela kdyz se vzbudi - place, lezi a kouka atd. Neni asi idealni vytahovat h vyhrateho kocarku a kojit venku na lavicce. Jinak neni duvod nevzit ven, pokud neni smog nebo extra hnusne. Co udelat kompromis a vyjiz pozdeji, potkat se na pul
Cesty? I kdyz uplne nechapu, proc byste museli chodit naproti. A hlavne - zalezi, jak se citis ty. 3 tydny je jeste opravdu cas na odpocinek, pokud zena potrebuje. Neni to spis o tom, ze se ti proste nechce? Ani to neni spatne. A s navstevama - muzes se odvolat na sestinedeli. Viroz je ted opravdu dost. Ja si umim predatacit treba dva lidi na kratkou navstevu, vic ne. Proc taky…? At ti daji pokoj a nechaji v klidu zadaptovat se na novou situaci.
Jestli jsme měli návštěvy už nevím. Ale ven jsme chodili. Co se zabušenému mimino v tom kočáře může stát?
Vím že jsem jedno z dětí vozila i na kroužek.
Jako asi bych řešila ty návštěvy, ale pobyt venku ne.
Tady nejde jen o miminko, ale i o tebe ty můžeš nastydnout a v 6nedělích to neni žádná sranda a nebo i ta starší dcerka a bude problém na světě
Manžel nechť se uklidní a přestane tlačit na pilu. Ty i miminko máte být v šestinedělí hlavně v klidu a psychické pohodě. Pokud chodíte ven přes poledne, kdy není mráz je to super, ale chodit za tmy v mrazu hodinu a půl, nevidím důvod. Ať Ti neplánuje bojovku za tmy, alespoň ne v šestinedělí, ještě se nastydneš Ty i mimino.
Děti jsou oba podzimní, spávaly jenom v kočáru na balkoně i za odpolední zimy a tmy, ale byly už po šestinedělí.
Návštěvy v šestinedělí jsem nezvala ani u jednoho dítěte, protože jsem neměla náladu, ven naopak chodíme od narození, pokud teda není výrazně pod nulou, ale to teď není. Potmě chodíme ven úplně běžně i s miminem, hlavně manžel. Miminu to nevadí. Pokud to vadí tobě a necítíš se, tak to nedělej.
Popravdě, já si myslím, že i „nechce se mi“ je v šestinedělí naprosto relevantní důvod. ![]()
A k čemu ti bude, když ti napíšu, že já k prosincové dceři návštěvy nepovolila celé šestinedělí? A že ven jsme chodili denně, ona byla kočárkový spáč a nachodila jsem za zimu stovky kilometrů s ní…
Udělej to podle sebe, jak to cítíš ty. Pokud návštěvy nechceš, tak prostě řekni ne. Pokud se necítíš na procházku po tmě (i já chodila za tmy, v zimě se prostě stmívá brzy, teploty kolem 0 ničemu taky nevadí, až -5 a méně), tak prostě nechoď, choď jak tobě a dětem to vyhovuje, přece. Manžel není nesvéprávný a domů snad trefí. O víkendech se můžete procházet po obědě všichni spolu.
@Lil Kitkatt
Dekuji. V kocarku praveze krasne spinka, takze i ja bych byla rada, kdybysme mohli ven i navecer. Navic by mi to bylo i pohodlnejsi, kdyby se starsi vybehala-ono ji zabavovat tyto dlouhe zimni vecery doma je o nervy.
Z me kratke zkusenosti tedy myslim, ze by v kocarku cestu vydrzet bez papani..
@j.a.n.i1
Dekuji. Jen mne by se opravdu velmi chtelo…jen, ja se opravdu jen bojim o miminko
. Me to take doma uz je za cely den dlouhe, se starsi uz fakt vymyslim nemozne doma.
Ja nevim…nejak jsem se asi vystrasila v porodnici (meli jsme na pokoji infekcni maminku a nez to vyresili a nas presunuli, strasne jsem se o maleho bala a nejak si to nesu ten vnistrni pocit, ze ho musim chranit jeste se sebou
ASI, ale neskutecne se vseho bojim, to s dcerou nepamatuji. A jo, opravdu potrebuji poradit, jestli je to OK chodit za tmy v zime s miminkem ven
bije se ve mne to, ze by nam bylo venku super, ale take to, jestli jeste neni moc maly a treba…ten vzduch atd by mu nevadil
)
@kocourGarfield
A to je dalsi. Starsi ma krouzek navecer a muz to jen tak tak ten den stiha, musi odchazet driv z prace. Jen ja se jeste bojim vzit syna zase v tento uz navecerni cas do autosedacky/potom tam s nim cekat v kocaru nez dcera docvici a zase pak domu. A zcela uprimne ja bych tam jela rada (pro me by to byla psychohygiena zmenit prostredi) ale fakt se bojim, jestli to neni na maleho moc presunu ![]()
Ve 14 dnech jsme s druhým byli na oslavě narozenin s rodinou a spali u tchanovcu. Ven jsme chodili taky za tmy a když byla zima, v kočárku pěkně spal. Na vylety jsem moc nejezdili protože asi 3 týdny po porodu vypukl covid. Ale u třetího co je v listopadu jsme normálně jezdili na výlety, ale ne v 6 nedělí.
Ale každý to má jinak. Pokud se na to necítíš tak je to tvoje plný právo nedělat.
@Anonymní píše:
Moc prosim o zkusenosti/radu o to, kdybyste se mohli podelit o to, jak jste to meli/mate vy.
Pry jsem prehnane uzkostliva. Mame druhe 3tydenni miminko, ktere se tedy narodilo do zimy (prvni dcera je letni).
Zatim jsem nechtela k miminku zadne navstevy, protoze se mi zda, ze je spoustu nemocnych. Ale proc pisu…manzel konci v praci mezi 16-17h a chtel by, abysme mu chodili s detmi naproti (tam/zpet cca 1-1,5h pomalym tempem). Jenze, u nas se od 16h uz fakt tma a teploty kolem nuly. S detmi ted chodim ven jen kolem obeda na 1-2h. No vcera jsme se pohadali, pry tedy vse prehanim. Ale ja opravdu nevim, jestli je OK chodit za tmy jen se skoro mesicnim miminkem
(ma tedy 4,5kg, zdravy).
Chodili k vam i na podzim/v zime hned navstevy prosim? Chodili jste s miminky v tomto obdobi ven i odpoledne, kdy uz je vlastne tma? Jezdili jste napr.na “vylet” se statsimi detmi v kombinaci auto+prochazka kocarkem+zpet auto?Uznavam, ze se proste v te zime nejak moc asi bojim…u dcery jsem byla vic tak v klidu a vyrovnana..
Jak to prosim vidite vy? Potrebuji nezavisly pohled, jestli se mam zklidnit, nebo…se ma zklidnit muj muz
Dcera je březnová, narozená 37 TT, od druhého týdne života spí jen venku, čekali jsme, až bude mít 3 kg. Pokud není pod 15 st pod nulou.. ano, chodíme ven i za tmy
tma dítěti opravu neublíží. Starší nosí celovku a považuje to za super zábavu, dělá světlušku. Jinak návštěvy k nám moc nechodí, ale určitě bych chtěla, ať jsou zdraví. To bych jim normálně řekla. Ať nechodí ani s rýmou
zase na druhou stranu máme ještě 3 školáky, takže sem tam cosi donesou. Každopádně pokud ti to není příjemné, tak to chlapovi řekni. Např kojit nebo převalovat někde po cestě, to bych taky nechtěla. Ale my máme zahradu a les blízko, takže jsme v dosahu domu
Příspěvek upraven 16.12.23 v 08:39
Moc prosim o zkusenosti/radu o to, kdybyste se mohli podelit o to, jak jste to meli/mate vy.
. S detmi ted chodim ven jen kolem obeda na 1-2h. No vcera jsme se pohadali, pry tedy vse prehanim. Ale ja opravdu nevim, jestli je OK chodit za tmy jen se skoro mesicnim miminkem
(ma tedy 4,5kg, zdravy).
Pry jsem prehnane uzkostliva. Mame druhe 3tydenni miminko, ktere se tedy narodilo do zimy (prvni dcera je letni).
Zatim jsem nechtela k miminku zadne navstevy, protoze se mi zda, ze je spoustu nemocnych. Ale proc pisu…manzel konci v praci mezi 16-17h a chtel by, abysme mu chodili s detmi naproti (tam/zpet cca 1-1,5h pomalym tempem). Jenze, u nas se od 16h uz fakt tma a teploty kolem nuly
Chodili k vam i na podzim/v zime hned navstevy prosim? Chodili jste s miminky v tomto obdobi ven i odpoledne, kdy uz je vlastne tma? Jezdili jste napr.na “vylet” se statsimi detmi v kombinaci auto+prochazka kocarkem+zpet auto?
Uznavam, ze se proste v te zime nejak moc asi bojim…u dcery jsem byla vic tak v klidu a vyrovnana..
Jak to prosim vidite vy? Potrebuji nezavisly pohled, jestli se mam zklidnit, nebo…se ma zklidnit muj muz