Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kojím za noc minimálně 3×, do toho se budí s brekem co chvíli, každé ráno si říkám, že dneska už ho odstavím, že už to takhle dál nejde, jsem chodící mrtvola. Přes den taky skoro nespí, takže si neodpočinu, starší taky potřebuje pozornost… zatím jsem se k tomu ještě neodhodlala, nechci ho odstavit úplně, ale nevím, jestli to půjde jen částečně - na noc ![]()
přitom jak tak čtu, většina dětí se po utnutí nočního kojení zlepšila, tak proč se nemůžu rozhoupat? ![]()
Klárka se přestala budit někdy ve 3 letech, Ondra se teď budí většinou 1×, občas vůbec a občas víckrát… Jůla v 8.5 měs. se budí 2-3×, na kojení nebo někdy už jí ani prso nestačí a musím udělat UM (přes den skoro nepije a už mám kvůli tomu hodně málo mlíka). Občas se zadaří, že se vzbudí jen 1×. Celou noc nespala nikdy. Takže za mě – je to úplně normální a neřešila bych to
Ono taky záleží na tvé potřebě spánku, já chodím spát o půlnoci a vstávám v 8, víc spát určitě nepotřebuju. Takže to, co někomu nevadí, jiný nesnese a musíš se podle toho prostě zařídit. I když já si teda myslím, že 8měs. dítě se klidně může budit hlady, záleží teda taky, jak jste na tom s příkrmy, kolik ti sní atd.
Ahoj holky,
upřímně řečeno neznám co to je, aby mi naše prvorozené sluníčko spinkalo celou noc. Teď v září mu byli 3roky a stále vstávám k němu tak dvakrát někdy i třikrát za noc.
Dřív se probouzel z důvodu, že se mu prostě nechtělo spinkat a teď se probouzí na záchod.
A u nočního čůrání potřebuje mou asistenci.
Doufám, že se to časem zlepší, věřím že až mu bude 15 let, že ho budu vyhánět z postele…
![]()
Jsem těhotná a už jsme skoro ve finále (viz metřík
) Jsem zvědavá jaké bude naše druhé miminko, se přeci říká, že obvykle děti bývají každé jiné.
Holky, asi Vás děsně potěším, mně začala dcera spát v kuse celou noc až během druhého těhotenství. Jinak potřebovala v noci doprovodit na záchod, donést pití, potřebovala najít tygříčka, protože se ztratil a strašně se bojí a kvůli tomu dostala hysterák, potřebuje hento, tamto.. no moje nervy. Takže hlásím úspěch, v 5,5 letech spí konečně ve svém pokoji, necpe se k nám do postele a neotravuje 10× za noc.
Nějak jí prostě najednou přeplo a rozhodla se být velká ségra. ![]()
@Andýsek92 píše:
No, tak to jste mě teda potěšily![]()
Jinak malá se mnou spí i v posteli, ale občas se sebere a chce odlézt a já se bojim, že spadne nebo mi občas přijde, že jí v posteli rušim a v postýlce usne líp. Takže mám ještě nějaký rok vydržet?
Odstěhovat ji určitě zkus, my malého takhle stěhovali v 9 měsících a zlepšilo se to
sice se budil stále, ale bylo to méněkrát za noc.
@Andýsek92 nic si z toho nedělej, já taky čekám na noc bez probuzení (jedna byla asi okolo 7M, tak sem začala doufat, ale byl to jen nějakej omyl)
Malýmu je 10měsíců a stále spí přibližně 20:00-7:00, o půlnoci se vzbudí na mlíko, ve dvě ráno na čaj(jen žíža, né hlad) a pak kolem pátý, šestý znovu mlíko, ale to už má jako brzkou snídani, pak jí až v devět jogurt ![]()
Ja mam 9 mesicni a budi se asi 8 krat za noc. Me prijde ze je to normalni. ![]()
Mě se syn přestal úplně budit až v 16-ti měsících, takže nějaké to „OD 6 MĚSÍCŮ SE VYSPÍŠ“,se nám vyhnulo…
Každé dítě je jiné a nám tak bohužel nezbyde, než vydržet… ![]()
Náš 10měsíční se také stále budí, minim. 1-2× na kojení a pak je to sem tam pofňukávání, na které někdy není nutné reagovat. Od 4 do 7 měsíců spal krásně, vzbudil se jednou nebo vůbec na pití, pak se to zvrtlo a vstávali jsem 6-8× a chovali a chovali…Pomohla kniha Každé dítě může dobře spát, kt. se dá stáhnout z netu. Trvalo 2,5 měsíce, než jsem přišla na to, že se chce pán chovat. Při usínání totiž začal po tom 7 měsíci pofňukávat a chtěl se víc a víc mazlit a tak maminka prcka vydělávala a chovala a to i 4-5×, ale nikdy nešel do postýlky spící, já jsem si bláhově myslela, že když nakonec přece usne v postýlce sám, tak je to v pohodě. Omyl, při každém nočním procitnutí vyžadoval chování a byl to teda cirkus, než toho vždy dosáhl.
Od 9 měsíce zásadně při usínání nevytahuju z postýlky, už ani v náručí nezpívám ukolébavky. Pěkně až leží v postýlce, 3 písničky, pak pusa na dobrou noc a odcházím. CCa týden plakal a já za ním po 5 min. chodila a říkala stále stejnou větu, do 20 min. vždy usnul. Spaní se výrazně zlepšilo, už se rodiče jakžtakž vyspí, i když to ještě není souvislé spaní celou noc. Od jednoho roku začneme s odnaučováním nočního kojení.....to bude asi horší ![]()
Takže za mě -přehodnotit uspávací rituály. Oni si moc dobře pamatují, čemu je navykneme a pak to hold v noci vyžadují. Není to žádné vymýšlení či rozmazlení, mají prostě čím dál lepší paměť. Do toho v tomto věku nastupuje prořezávání zoubků, separační úzkost, takže je toho na ně víc…
Vyřvávací metodu jsem nikdy neuznávala, však u starší dcery jsem vymýšlela všechno možné, abych se tomu vyhnula. Ona se ale nakonec ve 4 měsících nechala přesvědčit na dudlík ( syn jej od narzení nechce) a ten jí s mojí košilkou k usnutí stačil a pak se budila jen na 2 noční kojení do roku. Pak stačilo 2 dny podat místo prsa flašku s vodou a spalo se celou noc…
Teď mě ale velká únava přesvědčila, že hold bez pláče to usínání nepůjde, ono ale náš malý naštěstí neřval dlouho, hodinu bych to nevydržela, teď už opět usíná do 5-10 min. celkem v klidu a pokud v noci procitá mimo dobu kojení, stačí pohladit nebo přikrýt, ev. dát čaj - jako poslední možnost, zásadně nechováme. Samozřejmě pokud má nějaké trápení, jako zoubky, tak putuje k nám do postele, ale on tam s náma stejně neusne, ta po zklidnění jde zase do svého…
Chce to vydržet, všechno jednou přejde ![]()
Ono je to normální, dětičky mívají různá období a žádná noc u nich nemusí být stejná. Mě se syn budil zhruba od 4 do 9 měsíců na noční krmení (od šestinedělí spával celou noc) po 9 měsíci začal spávat celou noc, v roce chodil spávat s amokem a řevem a teď má 15 měsíců, hysterické scény při usínání ho už naštěstí opustily, ale co noc - to originál - někdy spí krásně celou noc a někdy je i třikrát vzhůru. No, co bych poradila - asi jen vydržet.
V pubertě je z postele pak nevytáhneme. ![]()
Tak jsem doufala, jak mi poradíte nějaké zaklínadlo a malá bude spát 12 hodin v kuse a ono nic
tak aspon vím, že je to normální
Děkuji všem, budu čekat ještě 14 let a pak se pořádně vyspím ![]()
@Andýsek92 píše:
Tak jsem doufala, jak mi poradíte nějaké zaklínadlo a malá bude spát 12 hodin v kuse a ono nictak aspon vím, že je to normální
Děkuji všem, budu čekat ještě 14 let a pak se pořádně vyspím
nedělej si iluze, pak zas budeš do 4 do rána sedět a čekat, až se vrátí z mejdanu ![]()
Příspěvek upraven 17.09.12 v 12:46
@Andýsek92 ja bych to zkusila po tom stehovani do noveho pokojicku…pokud se s tim nechces smirit tak fakt podle me nemusis ![]()
ja bych fakt tri roky kazdej den k diteti vstavat fakt nemohla, me by to zabilo. Ted teda mamem obdobi, kdy hleda flasku s pitim, ale taky to neni kazdej den. Casto staci houknout, mas ji tam a tam a hledej.
Syn, 16 mesicu, se prestal budit asi na dva tydny, kdyz mu bylo 13 mesicu. Pak mu zacaly rust stolicky a od te doby nespime temer vubec. Respektive minimalne ty dve hodiny v noci je vzhuru a krome toho se vzbudi jeste treba dvakrat.
Taky bych potrebovala spat v kuse, jsem chodici, vecne napruzena mrtvola, ale co nadelam.