Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to slyším prvně - přikrývám od začátku dětskou peřinkou a malá je v pohodě
Mareček spí ve spacím pytli od 3. měsíce, kdy začal trochu kontrolovat hlavičku - do té doby byl v zavinovačce.
ano je to kvuli zaduseni,male miminko si jak sermuje rukama muze deku nebo perinku pretahnout pres sebe a udusit se.
Mala spavala do cca 2 mesicu v zavinovacce,pak mela bavlney tenky spaci pytel s rukavky(bylo leto) a jinak doted ma na spani overalek a spaci pytel.
Já malého měla v zavinovačce a když se mi zdálo, že je zima, tak sem jej ještě přikryla dětskou peřinkou. Od 2 měsíců už v zavinovačce nechtěl být, tak byl jen pod peřinkou a tu má dodnes.
Michaelakkk píše:klorane píše:Tak přesně usínám já
tak máš malý spí jedině pod dekou,když byl maličký měl rozprostřenou zavinovačku a pak deku…no a teď přes de spává v tatínkové velké posteli pod velkou peřinou a miluje poloviční zakrytí hlavy,vlastně už tak od roku to miloval,nohy mu lezly ven,hlavně že měl hlavičku v bezpečí a zakrytou,..........
Přesně takhle usíná i moje ségra
Jinak malej spal první měsíc v zavinovačce, pak do třetího měsíce ve spacím pytli a od té doby spinká pod peřinou, resp. poslední dva měsíce usíná na peřině, neb cestuje po postýlce a já přes něj pak přehodím ještě deku ![]()
NO u nás se spací pytel neosvědčil,malej do teď leze po postýlce a byl v něm úplně zasukovanej,omotanej a vyváděl,teď než usne si pokecá,popřehazuje postýlku,postahuje nebesa, a pak v tom binci usne,ale hlavu má zakrytou vždycky na tu nezapomene.....
![]()
Ahoj.
Jára miluje svou zavinovačku dodneška, je to jeho medvídek. Nejdřív byl v zavinovačce, léto zvládl v overálku a na podzim už jsem mu dávala povlečenou lehkou deku. Na normální dětskou peřinku se naučil až tak před druhým rokem (a na zimu) . Jindra se mi teď ve třech měsích začal odkopávat ze zavinovačky i deky, kterou jsem přes něj začala dávat, takže přemýšlím o spacáčku.
Ahoj.
Jára miluje svou zavinovačku dodneška, je to jeho medvídek. Nejdřív byl v zavinovačce, léto zvládl v overálku a na podzim už jsem mu dávala povlečenou lehkou deku. Na normální dětskou peřinku se naučil až tak před druhým rokem (a na zimu) . Jindra se mi teď ve třech měsích začal odkopávat ze zavinovačky i deky, kterou jsem přes něj začala dávat, takže přemýšlím o spacáčku.
Obnovuji konverzaci. V čem spí Vaše miminka, dcera spávala v pelíšku v létě přikrytá lehkou dečkou (zavinovačku nechtěla, nelíbilo se jí svázaní), od půl roku jsme používali spací pytle. Teď jsem narazila na internetu na tuhle stránku: https://www.natulino.cz/ čekám druhé miminko a docela mě to zaujalo, měly jste miminko ve spacáčku od narození?
@Lufiik mi to příjde jako klasický spací pytel. Za mě mají novorozenci a malé děti rády zavinovačky z důvodu, že se cítí bezpečněji a neruší je rozhazování ručiček. Já jsem u syna používala Swaddle me - https://www.obrazky.cz/?…
Příspěvek upraven 15.02.18 v 10:33
@Lufiik Nás tříměsíční spinkal se mnou pos naší francouzskou dekou, teď spinká už čtrnáct dní v postýlce pod vlastní…
Uplne ne, pac jsem nemela zadny pripraveny…ale taky nesnasel pevne zavinuti. Davala jsem pak spaci pytel a do zavinky, ale jen na volneji, jakoby prevazat pres stred (nevim, jak to uplne popsat, mela mela jsem takovou tu klasickou jeste po nas, nezakladala jsem.ten spodek, jen provazala stred, aby byl trochu v „roure,“ ale ne pevne). Byl.to dobry kompromis, mel ruce navolno (rad spal s rukama nad hlavou), ale nemohl je uplne rozhodit do stran (mimina maji nejaky ten reflex, ze je to pak budi).
@beruska9 Naše malá právě zavinutí nesnášela, zavinovačky jsme používali max jak přišly návštěvy. Když bylo léto, a léto 2015 bylo extrémní byla to výhoda, byla přes noc přikrytá plinečkou ale tu časem začala odkopávat, tak jsme používali spací pytle. A tak uvažuji jestli si nepořídit jeden hned pro miminko, lehký na léto, zavinovačky totiž mám, a jak nové, nebyly totiž používané ![]()
@Lufiik do předu bych nepořizovala. Dcerka spací pytel snesla, dávala jsem jí ho ráda. Ale syn (mladší) ho nesnesl, nesnesl tedy ani zavinovačku, balila jsem ho napůl, nohy a ruce musely být venku, to stejné i u pytle. To u ruk nebyl problém, ale u noh jsem mu to musela nechat rozeplé. To mu vydrželo do dnes, odkopává peřinu i v létě spacák, musel ho mít ze spodu (u noh) rozepnutý, jinak z něj vylezl.
Pokud bych chtěla něco takového pořídit, kupovala bych to až za chodu a když zjistím, že to mimču nevadí.
Mela jsem všechny děti ve spacaku od 2-3 týdnů po narození. Hned, jak byla zavinovacka malá. Mám spaci pytle i mensich velikostí, od 62.