Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky. Potřebovala bych poradit. Někde jsem četla,nebo slyšela (teď nevím) že malé miminko nemá spát pod dekou. Je to pravda? čím mám mimčo teda přikrýt a do kdy nemá mít deku?
To jsem teda neslyšela ![]()
Maty spal do 7 měsíců v zavinovačce, plus sem tam (když mi přišlo, že je fakt zima) přikrytej malou dětskou larysou. Potom asi do 1,5 roku ve spacím pytli. A od toho 1,5 roku má dětskou peřinu.
V autě i v kočárku jsem vozila (vozíme do teď) malou dětskou larysu. V kočárku samozřejmě v zimě fusak.
ze začátku může spát v zavinovačce, pak ho můžeš dát do spacího pytle pro miminka (úžasná věc).
Bohužel, u nás se stalo, a nevím, co to způsobilo, ale malý nebyl od malička zvyklý spát pod dekou/peřinou, a teď ho to za boha nemůžu naučit… Takže spí jen v klasickém bavlněném overálku a přes něj teplý fleecový overálek… na léto to stačit bude, ale co pak v zimě? Ve fleecovém overálku nemůže spát věčně …
no nic, to jsem trochu uhla od tématu, tak pardon …
To jsem nikdy neslyšela. Malý spinkal jako miminko v zavinovačce přikrytý dětskou dekou. Když jsme zavinovačku zrušili, tak jen dětská deka, ale vykopával se, později na sobě deku nesnesl. Koupili jsme spací pytel a dnes to je tak, že ve spacáku spí v noci, přes den pod dekou, aby si na ní neodvykl.
No mě bylo řečeno že malý miminko nemá spát pod dekou protože by se mohlo udusit,tak nevím. No prostě pro malou pořídím zavinovačku a bude ze začátku spinkat v ní
Ahojky, také jsem nic takového neslyšela. Vím, že do roka polštářek žádny, ale deka? Možná je to opravdu kvůli riziku udušení. Myslím, že pro malá miminka je nejlepší zavinovačka (možno ještě přikrýt lehkou dekou) a později spací pytel nebo deka. U nás je ten problém, že se malý odkopává. Zkusili jsme spací pytel (taková larisa na zip), ale v tom bylo prckovi teplo.
To je kvuli riziku zadušení - přetáhne jí přes sebe. /plně malé miminko ne. jde tomu předejít buď zavinovačkou, spacím pytlem nebo založit dolní okraj deky mezi postýlku a dolní část matrace a přikrýt dítko tak, aby horní okraj deky sahal dítěti jen ke krčku.
Tak já jsem o tom slyšela - deka se nedoporučuje proto, že miminko může „sklouznout“ pod deku a udusit se (jako že se během spánku posunuje směrem dolů a hlavička se tak dostane pod deku). Když už deku, tak se doporučuje dávat jen po hrudníček, aby ručičky byly venku. Ovšem třeba v zimě je to blbý, páč tak by miminku byla zima. Já jsem teda deku u Marušky teď používala zezačátku, protože byla v noci fakt velká zima. ALE obě holky jsem od narození balila do zavinovačky, jak jsem se naučila v porodnici. Malá miminka se budí jen tím, jak ve spaní „rozhazují“ ručičkama a leknou se při tom. Rozhodně zavinovačku doporučuju. Zezačátku stačí nějaká malá (já ji mám z Tesca a jsem z ní nadšená - jen nevím, jestli ji ještě prodávají, kupovala jsem ji před 4lety a naštěstí jsem pak ještě rychle dokupovala druhou na střídačku). Nebo stačí teplejší deka ve tvaru čterce a jak se miminko zavine, tak ten jeden roh, co vyjde nahoru, zasunu pod miminko (asi je to popsaný nesrozumitelně, zkusím najít fotku
). Při spaní přes den teď už Marušku nezavinuju, ale je to znát - spaní není tak tvrdé.
Tak jsem fotku našla, při těch chladnějších nocích jsem dávala obě zavinovačky přes sebe.
Tak jako miminko spal v zavinovačce a někdy přes to ještě deka a ted spí ve spacím pytli
Andrunka píše:
No mě bylo řečeno že malý miminko nemá spát pod dekou protože by se mohlo udusit,tak nevím. No prostě pro malou pořídím zavinovačku a bude ze začátku spinkat v ní
No může se udusit tím, že si deku přetáhne přes hlavičku a schová si obličej jinak mě jako nenapadá jiný důvod proč by pod dekou spát nemohlo. Já syna přikrývala dekou. malou dětskou
a myslím že mu to nijak neuškodilo ![]()
tak nase mala jinak nez s pretazenou dekou pres hlavu teda nespi…tak nevim…ja spim taky s hlavou pod dekou a neudisim se… ![]()
tak máš malý spí jedině pod dekou,když byl maličký měl rozprostřenou zavinovačku a pak deku…no a teď přes de spává v tatínkové velké posteli pod velkou peřinou a miluje poloviční zakrytí hlavy,vlastně už tak od roku to miloval,nohy mu lezly ven,hlavně že měl hlavičku v bezpečí a zakrytou,.......... ![]()
mikitaa píše:
tak nase mala jinak nez s pretazenou dekou pres hlavu teda nespi…tak nevim…ja spim taky s hlavou pod dekou a neudisim se…
To samuel spí zase s plínou přes hlavu jak si ji šudlá
byla to spíš hypotéza, proč by děti neměli spát pod dekou ![]()
klorane píše:
tak máš malý spí jedině pod dekou,když byl maličký měl rozprostřenou zavinovačku a pak deku…no a teď přes de spává v tatínkové velké posteli pod velkou peřinou a miluje poloviční zakrytí hlavy,vlastně už tak od roku to miloval,nohy mu lezly ven,hlavně že měl hlavičku v bezpečí a zakrytou,..........
Tak přesně usínám já ![]()