Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
ráda bych si poslechla vaše zkušenosti. Moje dcera (2 a čtvrt roku) začala letos chodit do dětské skupinky, zatím jen do svačiny. První týden jsme chodili s ní a to bylo vše bezvadné - zapojovala se s nadšením do programu, hrála si, říkala básničky, jedla dobře…
Ale teď tam chodí sama a poslední dva dny tam jen celou dobu ležela. Ona říká, že odpočívá. A že odpočívat bude i zítra. Ani tam nic nechtěla jíst.
Doma nikdy neodmítne jídlo a odpočívat nebo dobrovolně ležet jsem ji taky nikdy neviděla.
Měl jste to někdo podobně? Přešlo to po nějaké době? Bylo něco, co vám pomohlo?
Samozřejmě pokud si nezvykne, tak ji nechám ještě nějakou dobu doma, ale ráda bych, aby byla i trochu více mezi dětmi a novými podněty.
Díky za vaše zkušenosti a postřehy.
@klkakla píše: Více
a to, že jen leží ti řekla ona, nebo to máš od učitelek? ony ty děti to často vnímají značně zkresleně ![]()
No, za me, ma recht..chapu, ze je tam druhy tyden a teprve ted sama? Mozna ma hodne na procesovani a s tou prudkou zmenou pocasi ji naprosto chapu, kdybych mohla, lezim v praci taky ![]()
Nechala bych tomu cas, mozna si proste musi zvyknout. Moje prvni dite tohle melo dlouho, kdekoliv spis sedelo a cumelo a pozorovalo, hlavne v neznamych situacich. A ona to mozna bez opory rodicu vyhodnotila jako neco, kde se vyplati byt opatrna ![]()
@Keyllah říkala to učitelka, ona sama také. I posílají večer pár fotek ze dne a ona tam opravdu jen leží s hlavou zabořenou v plyšákovi, ani nepozoruje.
@Beruska999999 ano, teprve tento týden sama. Tak snad to čas spraví…
Zrovna dnes mi ve školce bylo řečeno (u 3 letých), že si cca 3-6 prvních měsíců děti hrají samy. Až po dloooouhé době si začnou hrát kolektivně.
Třeba neteř si nehraje vůbec a zatím jen chodí za učitelkou jak ocásek a pozoruje.
Navíc je poprvé někde sama, ta adaptace je různá…
(Anonym - info o neteři)
@klkakla : pokud nechodi domu nestastna a nebo rano nebreci, ze tam nechce, nechala bych ji si zvykat vlastni cestou…az bude pripravena, vyleze. ![]()
Pokud jí tam nutně nemusíš dávat, tak si myslím, že dvouleté dítě jiné děti nepotřebuje.
Moje dcera měla kolem 2 - 2,5 let období, kdy kdekoli v neznámém prostředí jenom seděla. Sama to hlásila - budu jenom hacat. I v DS to dělala. Nijak jsem to neřešila, přešlo to samo. A nikdy si nebere jídlo od cizích lidi. Ani teď a jsou ji 4. Teď v nové školce první týden nejedla. Tento týden už ano.
@Anonymní píše: Více
Mám dva a čtvrt a už si začínají hrát vedle sebe. Jeden placa babovky a druhy děla to same. Nějaké kooperativní hry na obchod, doktora atp kdy si určí role doktor-pacient přichází okolo třetího roku.
Mám syna 2,5 a ostatní děti ho v podstatě vůbec nezajímají, ale vůbec, jako by vedle něho ani nebyly. Kromě starší ségry (4). S tou si v podstatě hraje pořád, už i na role - obchod, doktor aj.
Starší začala potřebovat děti okolo toho 3. roku. Klap, zlom, a najednou strašně toužila po kamarádech.
Pokud není dcera nešťastná, dala bych tomu čas..
Nějaký čas bych počkala, děti se musí rozkoukat. Moje dcera v jeslích sice jen neležela, ale podle učitelek byla prvního půl roku za „tichého pozorovatele.“ Většinou si sama vozila kočárek a nic neříkala, i když mluvit uměla už celkem dobře.
Na druhou stranu, kdyby se to nelepšilo, samozřejmě by bylo úplně zbytečné nechávat ve skupině dítě, které celou dobu jen leží. To úplně popírá smysl toho, proč tam vlastně chodí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.