Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Dnes jsem na konci 35 tydne a jsem uplne zmatena. Jeden doktor mi rekl, ze mimco odpovida danemu tydnu a ma peknou vahu. Dnes mi ale jiny doktor rekl, ze vaha je jen 2000. Navic mi hrozi predcasny porod. Branka uz je 2.5 cm. Nevim co si o te vaze myslet. Ma nektera podobnou zkusenost. Bojim se, ze ted porodim a dite bude moc malicke
@Katka66 buď naprosto v klidu
je to jen odhad +-500g! Ve 35tt by už i předčasný porod neměl znamenat žádné větší problémy, kdyby náhodou. Mě strašili doktoři od 26tt a nakonec mi porod vyvolávali
takže pěkně klídek, odpočívej a bude to v pořádku ![]()
Nemyslete si nic!!! Ono to je absolutne nepresne!! Me strasili mesic pred porodem, ze mam malo plodove vody, spatne ozvy, a dcerka bude mit max 2,5 kila a to budu rada;) musela sem chodit mesic do nemocnice na kontroly. Rodila sem v terminu 3300- a malou vahu mi tvrdili 4 doktori nezavisle na sobe. Takze se sekli o 3/4 kila!!!Takze asi tak to vypovida. No stres ![]()
Já porodila 35+6, odhadovaná váha ve 35+4 byla 2 500g, když se malej narodil, měl 2 350g… ![]()
Dekuju! Jsem fakt nervozni, protoze vim ze je to jen odhad +-500 g..ale bojim se, aby to jeste nebylo nakonec o 500 g min. Bojim se te vahy. Do ted jsem se bala predcasneho porodu, ale ted uz se bojimi vahy ![]()
@a0b9 píše:
Já porodila 35+6, odhadovaná váha ve 35+4 byla 2 500g, když se malej narodil, měl 2 350g…
A bylo vse v poradku?
Rodila jsem v terminu, odhad 3000 g dva dny pred porodem, vaha 4300g. Jeste ze mi to dopredu nikdo nerekl. Takze odhad naprosto nepresny…
2kg jsou v cajku, kazde miminko roste svym tempem, navic odhady jsou dost nepresne, cim vyssi tyden, tim se dite hur meri. Co by mel doktor pohlidat, zda ma miminko dobre prutoky a placenta vyzivuje.
@e008 píše:
Rodila jsem v terminu, odhad 3000 g dva dny pred porodem, vaha 4300g. Jeste ze mi to dopredu nikdo nerekl. Takze odhad naprosto nepresny…
Tak ona váha nic neznamená… protože hlavním parametrem pro její odhad je obvod hlavičky, tedy to znamená, žes měla celkem velké dítko s menší hlavičkou, tedy z pohledu porodu je to vlastně stejný, jako kdyby mělo ty 3kg, ale hlavičku normální či větší v poměru k té váze. A i je to ten důvod, proč se odhad sekne - ne všechny děti mají tu kebuli ve stejném poměru k váze. Třeba já mám zas velkohlavé děti - u obou odhad váhy o cca 600-800g vyšší než skutečnost.
@tartaletka píše:
2kg jsou v cajku, kazde miminko roste svym tempem, navic odhady jsou dost nepresne, cim vyssi tyden, tim se dite hur meri. Co by mel doktor pohlidat, zda ma miminko dobre prutoky a placenta vyzivuje.
Mne prave pred cca 2 tydny odhadli 2000g a ted jen o 150 g vic. Jsem nervozni, aby dobre rostlo. Ale jindy dr mi v pondeli rekl, ze je i napred a 2500 urco ma. Takze jsem fakt zmatena
@Katka66 píše:
Ahoj. Dnes jsem na konci 35 tydne a jsem uplne zmatena. Jeden doktor mi rekl, ze mimco odpovida danemu tydnu a ma peknou vahu. Dnes mi ale jiny doktor rekl, ze vaha je jen 2000. Navic mi hrozi predcasny porod. Branka uz je 2.5 cm. Nevim co si o te vaze myslet. Ma nektera podobnou zkusenost. Bojim se, ze ted porodim a dite bude moc malicke
No a, tak bude maličké, však to dožene. Můj odhad 35tt byl 1900g, přišla na svět 35+1 a měla 2,25kg. 3 dny inkubátor, jinak vše v pořádku. 12 den jsme šli domů.
První těhotenství mi doktor taky strašil, že je dítě malé 38tt měla 2,4kg, porodní asistentka prohmátla břicho a řekla buďte v klidu narodí se vám tříkilové dítě-malá při narození 3,08kg. Druhá dcera-bude veliká, od 33tt se doktor loučil, že se příště neuvidíme a nechápal co tam pokaždé dělám, přenášela jsem pár dní odhad váhy před porodem přes 3,7kg a malá se narodila 3,17kg-jsou to jen odhady.
Jinak pro uklidnění-kamarádce se narodil malý kolem 36tt a měl 2,2 kg a je naprosto zdravý jen byl dýl v porodnici.
@Katka66 já jsem takto porodila v 35 týdnu na konci, syn měl 2,90 kg a 52 cm…vše bylo v poho, žádný inkubátor apod…ale to se ještě žádné odhady vůbec nedělaly…
Příspěvek upraven 02.09.16 v 11:09
@Katka66 Odhad je odhad, na každém UTZ mohlo být mimčo jinak natočené, dr. klikne o milimetr vedle a už to hází jiné výsledky. S váhou bych se nestresovala. Kamarádka porodila holčičku v 39tt, měla jen 2200g. Byla sice maličká, ale úplně v pořádku, standardní pobyt v porodnici a po třech dnech domů.
Mým dětem se odhady sekly o pouhých 20g. Tak zřejmě vyrábím děti se správným poměrem hlava- bříško- stehenní kosti, nicméně malé.
Ještě jsem se nedostala přes 3 kg. Ať tak či tak, rozhodně s tím už nic neuděláš a rady typu: Tak hodně jez, ať dítě vyroste, tak ty fakt nevedou k cíli.
Ale neboj, dvě kila a 36.tt, to už by měla být pohoda. ![]()