Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
vím, že nám zbývá do Vánoc ještě nějaký ten čas, ale o letošní Vánoce naši rodinu čeká něco naprosto nového a neznámého, tak bych se chtěla poradit s Vámi, co už tuto situaci zažili a i s Vámi, co jste na tom podobně jako my.
Čekáme naše první miminko, termín porodu nám vychází na 10. (11.) prosince, takže, pokud bude všechno v pořádku, počítám, že do Štědrého dne bych mohla být s naší dcerkou doma z porodnice. Řeším, zda pro malou dárky balit a dát je pod stromeček nebo věci hned začít používat a nějakého Ježíška letos vůbec neřešit!? Věcičky, které by jako dárky dostala, budeme kupovat tak jako tak - nějaké hračky pro novorozence, vibrační - houpací lehátko, hrací deka, atd. Maličká bude mít pár dní…, podle všeho nějaké Vánoce vůbec vnímat nebude, dárky také ne. Na druhou stranu, můžeme udělat hezké fotečky pod vánočním stromečkem a založit je do rodinného alba.
Vůbec tedy nevím, jak letošní Štědrý den pojmout…
Jak jste to řešili Vy? Jaké byly Vaše první Vánoce s několikadenním miminkem? Nebo, jak se to chystáte provést Vy?
Děkuji za rady a nápady, ráda to tu s Vámi proberu!!!
@PourBebe dárky pro mrně - vůbec neřešit, to to stejně prospí. Zbytek? klasické vánoce? Problém v tom nevidím. Jen víc zapojit chlapa - nákupy jídla atd, ať nemusíš nikde lítat do obchoďáků.. největší dárek šupnout do sedačky a pod stromeček
u nás - i jsem pekla cukroví atd.. malé množství, chlap pomáhal.
Mám kluka na začátku prosince a pod stromečkem už měl pár dárečků. Měl body a ponožky se soby na focení.
Pamatuju si, že ho fascinoval blikající stromeček ![]()
No nemusis je balit..ale dej to pod stromeček..porid fotky jak je u toho všeho…:-)) a uzij si je především ty..:-)) první vánoce jsou výjimečné
ono i ty další..ale no chapes jak to myslím.
@PourBebe první syn se nám narodil koncem listopadu, na Vánoce mu byl necelé čtyři týdny. Nějaké dárečky jsem fakt neřešila, fotky pod stromečkem máme, ale ne s jeho dárečky, ale prostě jako rodinka. Spíš jsme se snažili, aby měl tatínek co nejvíc volna a mohli jsme být spolu, udělat si pohodu a hezkou atmosféru. Malému miminku budou dárečky ukradené, ale bude schopné vnímat světla, zvuky a vůně, takže jsem se snažila vyzdobit byt příjemným vánočním osvětlením, měli jsme živý stromeček, v aromalampě vonný olejíček, pekli jsme cukroví, pustili si příjemnou hudbu a udělali si klídek a pohodu.
Příspěvek upraven 14.09.15 v 15:35
@PourBebe Pro dobrý pocit ji zabal jedno chrastítko nebo dudlík. To pro potřeby rodinného alba bude stačit. Miminu to bude úplně putna, stejně jako to bylo putna mému tehdy půlročnímu synovi (Neplánovaně usnul čímž sabotoval plán večeře, pak se pohrabal v papírech od dárků - nejlepší to zábava večera, ožužlal harčku, zahodil ji a tím to haslo. Já šla znovu uspávat a dárky jsme si s manželem rozbalili, až někdy v devět večer, když byl mímoš spolehlivě ťuhík. Toť k našim prvním společným vánocům).
Možná budeš ráda, že vůbec budete mít štědrovečerní večeři a nějaké cukroví (pokud Ti nenavaří a nenapeče nějaká dobrá duše) a že se s miminem v klidu a bez odbíhání navečeříte.
Náš měl 4 měsíce, když byly vánoce, strčili jsme si ho pod stromeček místo dárku
(my na dárky moc nejsme), měl tam puzzle, my knížky nezabalené. Dárky jsme balili až o rok později.
Mě se hrozně líběj takový ty vánoční oblečky pro mimča, položit mimčo pod stromeček…bohužel se mi to ani jednou nesplnilo, první je v březnu, a kolem stromku už lezl, prostřední je měsíc po vánocích, taky už nadšeně lezl, nejmenší je začátkem ledna, takže mu bude pomalu rok…takže mám smůlu, nikdy jsem neměla mimčo, co by mi z pod toho stromku nezdrhlo ![]()
dárek mimču možná nějakou drobnost, a halvně tam dát to mimčo jako vánoční dáreček ![]()
Máme termín 3.12. a se vším nám teda pomůže moje mamka (cukroví a jídlo vůbec) a chystám dát dárečky pod stromeček a prcka v sedačce taky, alespoň na pár fotek ![]()
Spíš řeším to, že bych měla nějaké ty dárky koupit pokud možno co nejdřív - hlavně manželovi, protože letos na poslední chvíli možná nedám
Venku pořád skoro 30 stupňů a já nemám nápad ![]()
Dárečky bych nebalila ale položila je k ostatním. Hlavně to nehroť! žádný šílený úklidy a netřešti, že něco nestíháš, že nemám výzdobu nebo kdo ví co.. žádné stresy, miminko bude čerstvé a ty po porodu, klid a nohy v teple. O těhle vánocích nech ostatní ať pečujou o tebe ![]()
Sestry malý je narozený týden před Vánoci. Jedno dvě chrastidla mu zabalili. Přeci jen, nový člen rodiny si zaslouží i třeba jen symbolicky tam něco mít
i když to vnímat nebude
Tak my cekame malou 7.12.a darky resit nebudeme. Jen mozna neco aby se nereklo kvuli synovi, ktry jeste veri na Jeziska
Jinak to vse pojmem tradicne…po porodu bych chtela jeste neco napect a stedry den a vecer klasika jako vzdy
Jen si ke stolu dame malou ve vajicku k sobe…zachovavame tradici, ze jsme po celou dobu spolu u stolu a neodchazime od vecere az vsichni zaroven
Uz se na to sttasne tesim…
@martina.se Tak to máme v plánu - společná spolupráce!!!
Cukrátka budeme péct už na konci listopadu, před termínem se je jen pokusíme dozdobit, nákupy jídla obstará přítel. Zdobit stromeček budeme už o první adventní neděli, atd., atd. Ale ten Štědrý večer jsme ještě nějak moc nevyladili… Štědrovečerní večeře, malá bude krásně s námi a pak… I jsme si letos řekli, že my dva si dárečky dávat nebudeme, že největší dáreček je naše miminko a finance chce investovat do holčičky, pak do svátečního jídla, nějaké výzdoby a nějaké dárečky koupíme příbuzným… Takže ono se nebude konat ani žádné naše rozbalování dárečků, protože i rodině jsme řekli, ať raději koupí něco pro malou nebo nám na něco přispějí…
@lucenka Takže drobek vnímal stromeček? Všude čtu, že tak malinké mimčo ho není schopné vnímat. Proto budeme mít letos naposledy náš umělý stromeček a zdobení klasika - slaměné ozdoby a trocha třásní, od dalšího roku už budeme chtít živý a trochu více lákadel pro mrně… ![]()
@Malike Právě, pro nás bude krásné a výjimečné už jen to, že budeme poprvé doma ve třech. Takže by mi bohatě stačilo dát si dobrou večeři, na tác si dát cukrátka, všichni tři se uvelebit na gauč a podívat se na Popelku. Myslím si, že bych byla nejšťastnější člověk!
Malou jsem si říkala, že bych vyfotila pod stromeček v lehátku, dala jí sváteční oblečení… Ale stále nevím, jestli si hrát vysloveně na Ježíška…
@PourBebe no vidíš, máte to vychytaný.. sobě jakousi drobnost navzájem a hlavně si to užít ![]()
Mám první dceru narozenou v půlce prosince, na Štědrý den jí bylo něco přes týden. Dárky pro ni jsme vůbec neřešili. Když něco přivezli příbuzní, tak jsme to rozbalili a hned začali používat (bylo-li to vhodné), ale pod stromečkem svoje balíčky neměla. Stejně z toho neměla rozum, z rozbalování by nic neměla, a většinu času prospala. Spíš jsme si užívali ji jako dáreček ![]()
Jinak pro ostatní samozřejmě vánoce normálně byly, přijeli k nám moji rodiče a sestra, postarali se komplet o přípravy a o kuchyň a já se mohla věnovat malé a sobě, což bylo fajn. To rozhodně doporučuju, zapřáhnout manžela, případně další příbuzné, a nesnažit se pár dní po porodu tvořit vánoce, leštit byt, vyvařovat, péct, zdobit… Budeš mít nejspíš co dělat sama se sebou a s miminem, tak tohle nech na jiných.