Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znam to, muzes se dal dusit nebo zaukolujes ostatni, proc se staras o jeho rodice? at se stara syn a jeho sourozenci, rekni manzelovi, co ma udelat aby vsechno fungovalo, ze ty uz fungovat nemuzes.
Tak to nech manzelovi, at udela letos vanoce on. At si to taky zkusi… Proste letos budou vanoce podle tatinka
proc se tak mordujes, vsichni se na tebe spolihaji a povinnosti hodili na tebe a maji klid. Nebud hlupacek. A rovnou jak u vas rodina bude, tak to s nema vyres tu peci o stare rodice at se taky zapoji. Jaky si to udelas takovy to mas tady asi neni pomoci
PROMIŇTE, ALE JÁ UŽ NEMŮŽU, POTŘEBUJU POMOCT / LETOS NÁVŠTĚVY NA VÁNOCE NEPŘIJÍMÁM. To je ta věta, kterou se potřebuješ naučit říkat.
Buď dokážeš říct dost teď a rodina ti bude muset se vším pomoci, anebo se jednoduše zhroutíš a rodina bude dělat místo tebe VŠE. Co se stane, když vše nebude dokonalé, když vše nezařídíš? Země se otáčet nepřestane.
Říct to manželovi pořádně nahlas. Ono když se tváříš, že to stíháš a na otázku (jestli se vůbec někdo ptá), zda potřebuješ pomoct, odpovídáš že ne… Lidé a obzvlášť muži potřebují konkrétní problémy slyšet. Sedni si s ním, řekni mu vše, co tě trápí, že je toho na tebe opravdu hodně a že to nestíháš.
A ano, udělala sis to částečně sama, ovšem to neznamená, že se v tom musíš sama i potopit. Řekni si o pomoc i od těch, co k vám přijdou na návštěvu, zapoj je do příprav, atd. Hlavně jim řekni, že letos toho bylo na tebe opravdu moc a že by bylo lepší, kdyby se toho příští rok ujal někdo jiný, že jinak to nebude. Nebuď měkká a dělej něco i pro svou dušební pohodu a zdraví!!
Příspěvek upraven 14.12.21 v 12:42
Co musíš zařizovat? Upečený cukroví máš, o kapra a stromek se postará chlap, stromeček můžou nazdobit děti. Salát můžeš připravit s dětmi, nebo ať ho udělá taky chlap. Nějak nechápu tohle stěžování.
@Snorlaxik no to je další věc, nechtěla jsem být tak krutá. Já nevidím na přípravách Vánoc (krom teda shánění dárků, ale to dělám s předstihem), nic extrémního. Vždyť je to večeře jako každá jiná. Kapr se dělat taky nemusí a salát děláme i na jiné příležitosti bez řečí. Připravuje ho u nás táta.
Jaké si to člověk udělá, takové to má.
Vánoce máš trávit tak jak chceš. My jsme u rodičů, přijedou tam i sourozenci se svými rodinami. Proto moje polovička a já děláme salát pro tunu lidí, sestra peče cukroví, naše máma nějak pošolichá dům, druhá sestra ho zdobí a večeři na místě dělá švagrová..
Nemusí to být na jednom člověku, stačí říci, když nemají dostatek empatie.
Proč se pečeš s cukrovím, když jsi tak vytížená. Na to bych se vykašlala jako první, a pokud ho mít musíte, tak bych ho koupila. Já jsem kdysi byla také taková trubka, že jsem celé rodině dělala hezké Vánoce, včetně pečení cukroví, úklidu, výzdoby, vaření a pečení. Všichni si to užívali a já byla také úplně vyšťavená. Pak jsem řekla jeden rok, dost. Přestala jsem péct cukroví, úklid dělám průběžně, takže žádný předvánoční úklid, jen navařím, ale manžel a děti musí všechno nakoupit. S tím cukrovím se nejdřív všichni divili, že není, ale teď je to po několika letech ani nenapadne ho očekávat. Ani ho nekupuji.
Neznám
a to je u nás také celá rodina. Ale já jsem šikovné děvče, takže jsem spoustu úkolů delegovala právě na rodinu. Doporučuji ![]()
Nesnasim fnukani, a tve pojeti vanoc je moji nocni murou… ty nemas pusu, aby jsi manzelovi a ostatnim rekla o pomoc? ntb. jak uz zaznelo vyse, co je na vanocich tak hektickeho, ze normalni zenska nestiha?… proc musis vest vse k extremni dokonalosti, mozna az prestanes zit ve svete, kde jen ty umis vse nejlepe a nejake ukoly presunes na ostatni, bude se ti zit lepe…
@kavenka píše:
Neznáma to je u nás také celá rodina. Ale já jsem šikovné děvče, takže jsem spoustu úkolů delegovala právě na rodinu. Doporučuji
byla jsi rychlejsi… vystizne a strucne napsano…
![]()
@Snorlaxik píše:
Co musíš zařizovat? Upečený cukroví máš, o kapra a stromek se postará chlap, stromeček můžou nazdobit děti. Salát můžeš připravit s dětmi, nebo ať ho udělá taky chlap. Nějak nechápu tohle stěžování.
Salat může koupit, když na to přijde… Bych se na to vyprdla.
Já tě chápu, ta představa těch lidi, i kdž něoho zveš, a zdá se, že o nic nejde, tak člvoěk je vždycky v takvém pnutí, jeslti je všude uklizeno,, jestli jídlo je dobře nachystáno..,. ale to beru, když něksdo přijde na návštěvu..
Nějak si nedovedu představ rodinu, která se přijde pohostit.. To nejste domluvení, že třeba tchýně donese salát a nebo někdo donese něco??
Jeslti to děláš sama, tak nezávidím.. Nedělala bych to, a hlavně nikdy bych takto k nikomu nešla si sednout jen tak.. Přijde mi to neomalené.,.
nebo toto neznám.. Vždycky, když sjme měli u nás mámu a nebo vidím, u tchýně jeden rok měli tetu- sestru, protože se rozvedla a vždycky dělaly Vánoce společně… Ne jenom přijít sednout a hotovo..
Jeslti to tak máš, že sis to nastavila jako jediná hostitelka,, tak fakt to neznám a díky bohu
Funguju CELY rok na 150%. Děti, práce, domacnost, pomoc manzelovym starym rodičům. A už nemůžu! Blíží se Vánoce, upekla jsem cukrovi, snažím se vše zvládat, čeká mě veškeré zařizování krom kuchnuti kapra a dovezeni stromku, to zařídí manzel. Ale já se cítím, jako bych už teď měla vybitou baterku!!! Manžel má sice ještě dva sourozence, ale ti se udělají pro sebe… Pomoc! Jsem blba, že jsem nastavila moc vysoko latku, ale teď mám skoro averzi na rodinu, která bude JAKO VZDY u nás, a brzy jsou svátky. A muz pro to nemá pochopení, vždyť všechno funguje… Já se asi udusim. Znáte? Co teď? A.