Vánoce přicházejí a já jsem k.o.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
14.12.21 12:57

Neznáte moji rodinu, bohužel. Vše musí být dokonalý a pokud chci s něčím pomoct, můžu říct max. svoji matce, ale to je zase největší perfekcionistka ze všech. Ostatní přijdou s prázdnými rukama, sedí a čekají. Fakt se to blbě vysvětluje, mazec. :(

• Citovat
  • Upravit
1540
14.12.21 12:58

Zrovna dneska jsem řešila něco podobného. A asi jediný řešení je opravdu se naučit rozdělit povinnosti i na další členy domácnosti/rodiny. Na mě s přechodem na mateřskou spadly komplet všechny povinnosti, zařizování kolem rodiny, domácnosti. Nebylo to najednou, ale plíživě se to prostě přesunulo. Dřív jsme to manželem dělali všechno hodně společně a včera jsem si najednou uvědomila, že jestli s tím něco neudělám, tak se za chvilku složím.
@markytka3 je pravda, že pusu máme všichni… Jenže já jsem se k tomuhle dostala asi i tím, že když to zopakuju 4krát a nic, tak to po 5. prostě udělám sama, protože to je potřeba udělat a já mám ještě něco dalšího. Moje blbost no :zed:, jen vysvětluju, jak to třeba u nás asi vzniklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež

Evidentně jsem děsná lemra. Běžný úklid (účastní se všichni), udělám salát, možná pár lahví vaječňáku, zabalím dárky a šlus. Když se hodně hecnu, možná zvládnu i pár jednohubek. Cukroví, vánočku a kupu dalších pochutin pošle tchýně nám (já za to obvykle posílám láhev nebo dvě toho vaječňáku). Stromek nachystá muž s dětmi, kapra, řízky, klobásu (absolutně ještě nevím, co k té večeři bude) udělá taky muž.

• Citovat
  • Upravit
9880

Taky záleží o kolika lidech mluvíme,. Pokud kvám přjdou tři lidi, tak v tom drama nevidím.. pokud máš 10 tak to nezávidím..
Každopádně neznám v okolí takové tom, že by Vánoce dělala jedna hostitelka, jsou to společné svátky, nevím, jestli hceš působit dobře a nechceš si říct o pomoct nebo jak to máš..a le spíš si myslím, že za nos by se mělo chytnout okolí :roll: I manžel pokud přijde k hotovému

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
14.12.21 13:02
@Anonymní píše:
Neznáte moji rodinu, bohužel. Vše musí být dokonalý a pokud chci s něčím pomoct, můžu říct max. svoji matce, ale to je zase největší perfekcionistka ze všech. Ostatní přijdou s prázdnými rukama, sedí a čekají. Fakt se to blbě vysvětluje, mazec. :(

Tak se s mámou domluv, at něco udělá doma, když ji nechceš, aby se ti otala v kuchyni. Ne fakt, toto nechápu, hraješ si na trpitelku a zbytečně.. Ostatní si myslí, jak si nadčená a ty v duchu trpíš..
CO tak říct, že příští rok umámy??? To je to no, mášě trochu neomalenou rodinu, co tě využívá v tomto.. Je pěkné se sejít, ale taky to neni o tom přijít jenom k hotovému

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
@Anonymní píše:
Neznáte moji rodinu, bohužel. Vše musí být dokonalý a pokud chci s něčím pomoct, můžu říct max. svoji matce, ale to je zase největší perfekcionistka ze všech. Ostatní přijdou s prázdnými rukama, sedí a čekají. Fakt se to blbě vysvětluje, mazec. :(

Jak perfekcionisté? Říká se doma jez co chceš, na návštěvě co ti dají ;) a platí to nejen o jídle. Děláš si to sama, prostě na to nepřistupuj. Buď to bude po tvém, nebo ať si zůstanou doma a udělají svátky po svém.
Nebo holt šoupej nohama a nestěžuj si.

• Citovat
  • Upravit
Snorlaxik
@Anonymní píše:

Tak ale to je tvůj problém, že vše musíš mít dokonalý a neumíš jim říct, že pokud se jim něco nelíbí, tak ať to příště udělají oni.

• Citovat
  • Upravit
35420
14.12.21 13:03

Uber! Nemusí být všechno perfektní s vlastně vůbec nemusí být všechno :nevim: Čeho máš moc? Konkrétně.
Jestli zvete rodinu, tak máš vlastně zařízeno, mami, prosím přivez letos salát, manžel kapra nejen vykuchá, ale s tvou dopomocí taky přípraví, ségra polévku, s dětmi zapletete jednu (!! symbolicky) vánočku. A Ježíšek stejně přijde ;)
Děláš si to sama se mi zdá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785

Jaký si to uděláš, takový to máš.
Proč neřekneš - hele letos se mi nic dělat nechce, udělejme vánoce u někoho jinýho?
Proč neřekneš - jestli chcete víc druhů cukroví, vymyslete a upečte si sami? Že to ostatní čekají? No a co. To je jejich věc, ne Tvoje.
Vánoce jsou svátky klidu proboha. Já letos nedala ani světýlka, upekla jsem jeden druh cukroví a umíchala pseudovaječňák a tím moje aktivita končí. Na štědrý den navštívíme babičku, dáme si tam kafe a dárky s rodinou, doma si pak během půlhodinky uděláme lososa se šťouchačkama a hotovo… Jinak odpočinek, příroda, procházky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10007
@Anonymní píše:

No dobře, a když se teda nedočkají, co se stane? Nemusíš nic složitě vysvětlovat, ani se obhajovat. Prostě nemůžeš a hotovo. Fakt to zkus :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37145
14.12.21 13:04

Bych udělala jen to nejnutnejsi a hlavně zapojila rodinu. U nás udělám já cukroví, objednám a zabalím dárky, udělám trochu úklid, ale nic extrémního, výzdobu děláme společně a jinak to nechávám na rodině, večeři obstará muž (sem hrozná hospodyňka, vím, ale dělání salátu a řízků mě děsně nebaví ), stromek taky přitáhne, ten pak zdobime všichni společně s dětmi. Rodina k nám moc nechodí a když už, tak každý něco donese. Letos sem nechala i zdobení cukroví na dětech, sice to vypadá příšerně, protože nejstaršímu je 6 let a ani ten nemá moc výtvarného nadání, ale ono se to sežere i tak :mrgreen: já vždycky nechápu, co lidi na těch svatkach tak vycerpava :D pokud nežiju celý rok v chlívku, který musím před Vánoci komplet během víkendu zlikvidovat, neobjizdim milion obchodů, nezdobim dům od podlahy po střechu tisícem blbostí a nepeču 50 druhů cukroví po tunách, tak je to snad jako zbytek roku ne? Pokud toho máš dost už jakože při běžném chodu, nejen na vánoce, tak prostě musíš říct rodině, že to nedáváš a nějaké věci přehodit na ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Holky, nebuďte tak přísné. Ono nejde jen o ten Štědrý den… když je 100% všeho jen na vás a ještě se starat o dva staré lidi, to je strašně náročné. Já jsem také sama na vše - tři malé děti, z toho jedno handicapované. Nikdo mi nepohlídá, nikdo nepomůže. Tatínka máme, ale ten je do večera v práci, máme vysoké výdaje se synem a jinak to prostě nejde. Kdybych ještě k tomu měla chystat Vánoce pro celou (vyčůranou) rodinu, tak mě také odvezou do blázince. Zakladatelko ty prostě musíš říct, že letos NE. Řekni pravdu, že jsi na pokraji sil a od letoška u vás nikdo trávit Vánoce nebude. Ale že rádi během svátků přijedete ke každému na oběd, abyste se jako rodina mohli družit. A udělej si pořádky hlavně s manželem, aby aspoň ocenil, co všechno děláš. Drž se a hezké svátky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Všichni přijdou k hotovemu. Tak nějak mě zachraňuje akorát matka, ale ta zas musí mít všechno úplně perfektní, takže jsem pod velkým tlakem. Manželovi je to jedno. Tchyně nikdy svátky neřešila, prostě přijde a je. Cukrovi milují, jenže nikdo se s ním nechce dělat, takže zase já. Je jím skoro 80, tak si říkám, že nevím, kolik Vánoc spolu ještě budeme moct být, tak prostě zbylo taky na mne, aby bylo… To se tak blbě vysvětluje. Ale zavidim těm dvěma ostatním sourozencům, že mají klid… Bývá nás u stolu přesně 10.

• Citovat
  • Upravit
35420

@Freeandwild to jsi dobrá :potlesk: Já letos vaječňák dokonce koupila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10007
14.12.21 13:05
@Fiducia píše:
@Freeandwild to jsi dobrá :potlesk: Já letos vaječňák dokonce koupila :mrgreen: