Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ernais píše:
Tak by me zajimalo, rad jsi tu dostala milion, vzala sis z toho vubec neco? Prijde mi, ze ne, protoze si furt jedes to svoje, ze tohle nejde a tamhleto nejde, protoze… Vis, on problem neni v rodine, problem je v tobe. A dokud si to nepripustis, tak budes porad ta ustvana zenska.No..s takovou hodne stesti a hezke svatky
Souhlasím, to fňukaní se už nedá číst ![]()
@klenott píše:
@Snorlaxik dokazes si vubec predstavit co je to za opruz hostit treba 8 lidi nekolik dni v kuse? Zakladatelka nepise jak dlouho se rodina zdrzi, ale pokud to neni jen na veceri, ale na cele svatky, tak ji naprosto chapu. Mne staci, kdyz prijede moje nebo manzelovo rodina na vikend a mam dost.
Nemám s tím problém. Ale taky se nesnázím mít vše dokonalé a nemám problém si říct o pomoc.
Pust si Patnácté léto s s Medceckou. Je to inscenace, ale poučná
@Snorlaxik to, ze s tim nemas problem ty neznamena, ze s tim nema problem treba nekdo jiny. Mne to teda vzdycky slusne odrovna. Ono staci to neustale vareni, nadobi, kaficka, vecne myti nadobi. Kdyz mame navstevu tak v podstate nic jineho clovek nedela. Pak jsem vetsinou rada, ze uz jedou
Je to hodne o povaze hostitele i hostu a taky o velikosti bytu. Kdyz je maly prostor a neustale se nekde neco vali, nekdo do nekoho narazi, ja to nesnasim a ubira mi to na psychicke pohode. Takze vcitit se dokazu.
Dokonce i chapu, ze si zakladatelka neumi rict o pomoc, ja jsem driv taky takova byvala. Je to povahou. U me se to zmenilo az prichodem ditete, to zasadne prekopalo priority
Ale jeste v sestinedeli jsem tady mela na tyden nakvartyrovane tchanovce co se nachali hostit a neodnesli si ani hrnek od kafe
Dneska uz by leteli jak strela
Toz tak, kazdy si k tomu asi musi dojit sam.. Ale je potreba si razne ty hranice utvorit, nikdo jiny to za nas neudela…
Zakladatelko, jak to tedy uděláš? Přehodíš část povinností na zbytek rodiny, a příští rok bude štědrý den třeba u švagra? Budˇráda, že už tady není Lucena, ta by ti dala sodu, že je normální mít na svátky doma celou rodinu, vždytˇto přece není žádná práce, postarat se o příbuzné, to je radost ![]()
@klenott jaký si to kdo udělá, takový to má. Sama to píšeš v poslední větě. Ale na to není žádný bezbolestný zázračný řešení. Nic jiného, než tu všechny celou dobu píšem ![]()
@Fiducia to je jasny. U nas uz se to pak zacalo pojit i s nedostatkem respektu, jednoho dne jsem se probudila a zjistila jsem, ze me tchyne bere nejspis jako „tu holku bez nazoru“. Zacala me shazovat pred cekou rodinou. No protoze jsem ji to dovolila. Pritom jsem se jenom celych x let snazila respektovat manzelovo rodice tak, jak jsem byla vychovana. Mela jsem pocit, ze jsou starsi, ze si nemam co vyskakovat.
No, nakonec jsem si musela sakra dupnout a ozvat se a je klid. Nebylo to ale vubec jednoduchy, to uznavam. Ale se sebevedomim jsem dneska uz uplne nekde jinde nez pred par lety.
Obavam se, ze zakladatelka jeste zdaleka neni tak daleko, aby si udelala ve vztazich poradek.
Podle mého je to v podstatě jen v její hlavě. Pořád jen oni očekávají, oni tohle, oni tamto. Kde je,,já chci"? Jednoduše ona to má blbě nastavené. Beru třeba argument, že prarodiče jsou staří. Ale ti počítám už tolik neřeší nalestenou domácnost. Takže jo, ty jo. Na večeři. Ale ostatní? Buď tedy dodají jídlo a pití, anebo ať sedí doma. A hned oznámit, že příští rok se sejdeme u švagra.
Jenže ona se chce zavděčit, litá jak blb, a výsledek je, že si její snahy neváží nikdo. Musí si to ona přebrat v hlavě.
@klenott tak je na čase začít se změnou. Klišé, ale pravdivý. Okolí je jen odraz nás samotných. Chovají se k nám tak, jak jim dovolíme.
Autorka sama musí iniciovat změnu. To nikdo jiný neudělá. Proč, když příbuzným je ten servis maximálně pohodlný.
A jí je zas svým způsobem pohodlný se nechat vláčet. Přišla si pro trochu toho politování, nebere z něj sílu a pojede v starých kolejích dál.
Ptá se, co teď. Dostala na osmi stranách tu stejnou radu. Ale podle ní je všechno špatně. Tak co teď? Nic 🤷
A proč si z ostatních nevezmeš příklad? Jak to že oni můžou odmítnout a ty ne? Pořád dokola omíláš, že neznáme tvoji rodinu, jak je to s nima těžký. A když jim odmítneš dělat full servis, tak co? Daj ti na zadek, daj ti zaracha? Já to nechápu…
@Katka372 píše:
A proč si z ostatních nevezmeš příklad? Jak to že oni můžou odmítnout a ty ne? Pořád dokola omíláš, že neznáme tvoji rodinu, jak je to s nima těžký. A když jim odmítneš dělat full servis, tak co? Daj ti na zadek, daj ti zaracha? Já to nechápu…
Protože někteří lidé, a mají to zejména ženy, jsou celoživotní oběti a trpitelky a nic měnit nechtějí.
@Katka372 píše:
Protoze jí to de facto vyhovuje, proto. Neumím si představit, že by ji to tak hrozně vadilo a dělala to. Takže si myslím, že ta rodina ji zřejmě chválí, že to nachystala, matka ji pochválí, že má nalesteno a napeceno a na závěr ji polituji, co s tím má práce a ona se upejpa a odmítá, že to nic. A současně může dávat najevo, jak je obětavá.
@arinecka píše:
Zakladatelko, jak to tedy uděláš? Přehodíš část povinností na zbytek rodiny, a příští rok bude štědrý den třeba u švagra? Budˇráda, že už tady není Lucena, ta by ti dala sodu, že je normální mít na svátky doma celou rodinu, vždytˇto přece není žádná práce, postarat se o příbuzné, to je radost
A kam zmizela? Nedávno jsem si na ni vzpomněla, že už jsem ji a její moudra dlouho neviděla.
@berusa.m píše:
A kam zmizela? Nedávno jsem si na ni vzpomněla, že už jsem ji a její moudra dlouho neviděla.
Blokli jí, už bylo přeháněla
@berusa.m píše:
Odešla sama, ne?
@Liberalissima nebo ji blokli?