Vánoce s tchánovcema

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13048
4.12.16 15:47

Přijde mi normální, že slavím Vánoce s prarodiči dětí. Vánoce jsou svátky, kdy je spolu rodina, bereme je jako výjimečné.
Poslední dobou mi přijdou Vánoce jako svátky, kdy si tu jejich výjimečnost uctíváme tím, že si dokazujeme, že na Vánoce rodinu nepotřebujeme a že necháme naše rodiče o samotě.
Na Vánoce máme být s dětmi a jejich dítě jsem já.
Přístup mi připomíná přístup spousty nevěst ke svatbě. Uspořádám si to jak chci bez sebemenších ohledů na vás, tak se třeba po…
Je to zrůdný přístup k rodinným svátkům.
Pokud bych měla rodiče tak, že bych neměla sourozence a oni se necítili ve společnosti rodičů z druhé strany dobře, každý rok bych to střídala, ale pokud by to vzdálenost dovolila, dopoledně bych strávila u jedněch a odpoledne s druhými.
Oni jsou si totiž na rozdíl ode mě vážně cizí.

Příspěvek upraven 04.12.16 v 15:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.12.16 15:52
@Sany80s píše:
Přijde mi normální, že slavím Vánoce s prarodiči dětí. Vánoce jsou svátky, kdy je spolu rodina, bereme je jako výjimečné.
Poslední dobou mi přijdou Vánoce jako svátky, kdy si tu jejich výjimečnost uctíváme tím, že si dokazujeme, že na Vánoce rodinu nepotřebujeme a že necháme naše rodiče o samotě.
Na Vánoce máme být s dětmi a jejich dítě jsem já.
přístup mi připomíná přístup spousty nevěst ke svatbě. Uspořádám si to jak chci bez sebemenších ohledů na vás, tak se třeba po…
Je to zrůdný přístup k rodinným svátkům.
Pokud bych měla rodiče tak, že by neměla sourozence a oni se necítili ve společnosti rodičů z druhé strany dobře, každý rok bych to střídala, ale pokud by to vzdálenost dovolila, dopoledně bych strávila u jedněch a odpoledne s druhými.
Oni jsou si totiž na rozdíl ode mě vážně cizí.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.12.16 15:53

@Sany80s Co mi přijde extra hrozné, je nechat na Štědrý den samotnou maminku partnera, která je třeba rozvedená nebo vdova. :,( Skuteční experti dokážou nechat samotnou i vlastní mámu.

Prostě ať žije sobectví, já si to udělám po svém.  :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1275
4.12.16 15:54

@Dolby Aha :D tak to by mě fakt naštvalo. Hele, dokud si to svoje patro platíte a máte to pod svou kontrolou, tak je vaše věc co tam budete dělat a kdy. Pokud tam chcete vánoce trávit sami s vlastní rodinou, tak to udělejte a tchýni postav před hotovou věc tak, jak to dělá ona tobě. Nenechala bych si takhle šlapat po hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1275
4.12.16 15:56
@terien píše:
A co jako udělá když pojedete k vašim? Lehne si před auto? Ať se třeba nafoukne, ono ji to zase přejde. Jestli něco chceš, tak se taky musís naučit si to prosadit, nebo nebudeš mít nikdy nic.
:palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
4.12.16 16:01

@Bábrdl Já jsem zažila i situaci, kdy druhá matka po rozvodu syna uváděla jako příklad toho, jak se chovala snacha hrozně(jako vážně chovala) to, že oni netrávili Vánoce jen sami dva, ale u jejích rodičů.
Někdo by se za to fakt i hádal, někdy mám pocit, že jako společnost degenerujeme.
Já bych to v životě z úst nevypustila a to mám vážně hodně nedokonalé rodiče, kterým bych mohla vyčíst kdeco a jsou to fakt někdy lahůdky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
4.12.16 16:06

Je to hrozně smutné, když se rodina nedokáže domluvit. Moje a manželova rodina bydlí od sebe 200 km. 11 let jsme bydleli v městě mých rodičů, takže jsme na večeři a rozbalování dárků byli u mých rodičů a ještě ten večer jsme jeli k jeho rodičům. Dokonce i když se narodili děti, tak jsme tuto tradici zachovali. Po 11ti letech jsme se přestěhovali k rodičům mého manžela a děláme to naopak. Dokonce odpoledne přivezeme ještě manželovi prarodiče. Večeříme sice už v pět, aby jsme mohli prožít vše v klidu a nekoukat na hodinky a obvykle kolem desáté večer jsme u mých rodičů na druhé kolo. Silnice jsou prázdné, jede se krásně a děti vidí v jednom kouzelném dni všechny blízké příbuzné :palec: Miluju 24. prosince.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.12.16 16:20
@Taao píše:
@Kakika To je moc pěkné. Ale bohužel to takto nejde praktikovat všude.

A rozhodně to nejde tam, kde není vůle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
4.12.16 16:22
@Kakika píše:
Je to hrozně smutné, když se rodina nedokáže domluvit. Moje a manželova rodina bydlí od sebe 200 km. 11 let jsme bydleli v městě mých rodičů, takže jsme na večeři a rozbalování dárků byli u mých rodičů a ještě ten večer jsme jeli k jeho rodičům. Dokonce i když se narodili děti, tak jsme tuto tradici zachovali. Po 11ti letech jsme se přestěhovali k rodičům mého manžela a děláme to naopak. Dokonce odpoledne přivezeme ještě manželovi prarodiče. Večeříme sice už v pět, aby jsme mohli prožít vše v klidu a nekoukat na hodinky a obvykle kolem desáté večer jsme u mých rodičů na druhé kolo. Silnice jsou prázdné, jede se krásně a děti vidí v jednom kouzelném dni všechny blízké příbuzné :palec: Miluju 24. prosince.

Tak to je nádherné :potlesk: :potlesk: :potlesk: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
4.12.16 16:23
@Bábrdl píše:
A rozhodně to nejde tam, kde není vůle…

Trefné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
4.12.16 16:24

@Taao @Bábrdl bohužel to nejde praktikovat nikde, kde jedna strana to tak nechce. Po pravdě, pokud by mě někdo stavil před hotovou věc, tak se asi postavím na zadní a tuplem to dělám podle sebe. Není to ale návod na udržení dobrých vztahů :zed: Naopak. Jenže jak to změnit a nikoho neurazit? Je snad povinností trávit vánoce tam, kde bydlím? Zkrátka bych trvala na střídání se. Jeden rok u jedněch, druhý rok u druhých. Ale také bych trvala na tom, že tchýni to vysvětlí její syn. A manžel bude muset přejít z „je mi to jedno“ na „takto je to prostě fér“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
4.12.16 17:20

@Dolby
Já navrhuju dvě řešení - že by ses domluvila se švagrovou, aby je letos pozvala k sobě a nebo bys tchyni oznámila, že letos štědrovečerní večeři přichystáš ty a bude to u vás nahoře.
Tak jsme to loni zavedli u nás. Do té doby byly celé svátky v režii tchyně, ale obě jsme se švagrovou dospělé ženské, které by chtěly chystat večeři a stromeček s dětmi a prožít večer doma u sebe. Takže jeden rok zve tchány ona, druhý rok my (nechceme, aby byli sami). Ale štědrý večer je od loni plně v naší režii, tchyně a naše mamky mají v režii svátek 25 a 26.
Měla s tím velký problém, ale nezbylo jí, než to akceptovat. Navíc mi manžel říkal, že ona též chystala štědrý večer, když byli kluci malí a jedlo se u nich, ne u babičky a dědy (stejný dům, stejná vícegenerační situace).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
4.12.16 17:36
@Dolby píše:
@me2dova
Manžel říkal, že mu je to jedno. Že ví, že vánoce dole trávíme povinně.

Tak to bych prostě tchyni oznámila, ze letos jedeme k mým rodičům A hotovo. Ať si tchyne představí, jak by bylo ji, kdyby musela být každý rok sama. Jestli se ji to nelíbí, tak ať jde k dceři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
4.12.16 17:39

Raději bych vánoce trávila prostě s manželem a dětma.
Dětem koupí dárky a nám dá peníze do obálky.
Prý neví co má vymýšlet. A já si můžu lámat hlavu s tím co by se jí hodilo a nebo o čem mluvila.
Pak u rozbalování řeší jestli koupila dobře, že jsme neměli nic kupovat. Před synem který stále věří na Ježíška. Už jsem jí to několikrát řekla, ať tohle nekomentuje.
Několik dárku necháváme u nás pod stromečkem ať jsou pro mě, manžela a nebo děti. A to jsou takové dárky, které nechceme komentovat. 3 roky zpátky jsme si koupili s manželem telefony. Po rozbalení si neodpustila komentáře. Jako že to jsou nějaké až moc pěkné telefony a jestli ty naše už nejdou že potřebujeme nové.
Jako schovávat před nima dárky aby nebyl člověk vytočený ještě víc než je mi jde proti srsti.
Po tomhle jsem řekla že tedy budeme dávat jen dárky dětem a né nic extra, aby to bylo v pořádku a nemusel to nikdo komentovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
4.12.16 18:02
@terien píše:
A co jako udělá když pojedete k vašim? Lehne si před auto? Ať se třeba nafoukne, ono ji to zase přejde. Jestli něco chceš, tak se taky musíš naučit si to prosadit, nebo nebudeš mít nikdy nic.

Nedočetla jsem si celou diskuzi, ale s tímto naprosto souhlasím! No a co, že tchýně prostě chce. No a? Co vám udělá, když se s MANŽELEM dohodnete, že budete slavit svátky s vašima? Jestli na to řekne, ať přijedou oni k vám, tak prostě řekněte, že si chcete užít i s vašima takové Vánoce, jaké jste dopřáli tolik let jim (tchýni a tchánovi), aby si i vaši užili ty děti u stromečku! Ať si tam letos pozvou dceru. Prostě ji postavte vy před hotovou věc. Jinak jak píše @terien nikdy nic mít nebudete a budete nešťastná. Jednu nafouklou tchýni přežijete. ;) A ještě něco, je to matka vašeho manžela a vy jste jeho žena. Tudíž i on by měl být schopný říct své matce, že ty Vánoce chcete slavit jinak - vy jako rodina ne že je to jen z vaší hlavy. A opravdu mi příjde správné střídat to. Jedny Vánoce u vašich, jedny u tchánovců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová