Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud ti prijde predvolani, tak se musis dostavit. Je to bohuzel tva povinnost. Pokud odmitnes svedcit, je tam nejaka pokuta.
@Anonymní píše:
A nemůžu se vymluvit na osobu blízkou? Nebo že jsem zmatená hormonama po porodu?
to asi ne
jako muzes zaslat omluvu, ale to nevim, jestli se tim jen neoddali tva vypoved a nebudes muset prijit proste jindy.
Tady je celkem dobre shrnuto jak to u soudu chodi, co se svedku tyka:
http://www.finance.cz/…tisic-korun/
@Anonymní píše:
Ne, nedostali jsme ještě nic. On ten rozvod trvá už hodně dlouho, nemůžou se vůbec dohodnout na péči o děti a jenom to graduje. Já jsem pár měsíců po porodu, bylo to pro mě dost náročné a vůbec se mi tam nechce. Švagr pořád říká, že bude v nevýhodě, když nás nechá předvolat švagrová a ne on. Já opravdu nevím, v tomhle se nijak nevyznám. To se nás nejdřív budou ptát někde zvlášť s advokátem a potom až u soudu, nebo se jde hned k soudu?
Tím seznamem odpovědí jsem myslela to, že ti švagr nadiktuje, co tam máš říkat. To tak někdy bývá a na to pozor.
Myslím že hned k soudu. Chápu, že se ti tam nechce, ale kasli na to. Trvá to chvilku, soudce se te zeptá, ty odpovíš a hotovo ![]()
@Anonymní píše:
@Kobliha51 Jo takhle, tak to by mě ani nenapadlo, stejně do jejich vztahu jsme neviděli, něco řekla ona, něco on, ale kde je pravda to si netroufám tvrdit
Takhle to tam řekni a bude to. Švagr asi nadšen nebude, proto si možná promluvte, než tě tam nechá zavolat. On bude chtít, abys ho podpořila, jinak by tě tam nehnal.
@Anonymní píše:
Co vím, tak ona chce děti do výhradní péče, švagr do střídavé, takže spíš mám i trochu strach, aby se na neptali mě, co si o tom myslímAle kdyby na to došlo, mám plán, že řeknu něco ve smyslu, že tohle mi nepřísluší hodnotit
U soudu se Tě určitě nikdo nebude ptát na Tvůj názor. U soudu se říká pravda nebo nevím. Tak poučil náš soudce mě. Když jsem nevěděla něco jistě, měla jsem říct: nevím.
@Anonymní píše:
Co vím, tak ona chce děti do výhradní péče, švagr do střídavé, takže spíš mám i trochu strach, aby se na neptali mě, co si o tom myslímAle kdyby na to došlo, mám plán, že řeknu něco ve smyslu, že tohle mi nepřísluší hodnotit
Ptát se tě na pocity, dojmy, názory nikdo nemůže. Soudce to určitě neudělá a advokát podle mě taky ne, protože jak sama tušíš, nemá to pro soud žádnou váhu - soud sám musí posoudit, u koho je vhodné, aby děti byly. Ty můžeš/musíš odpovídat pouze na otázky týkající se faktů (viděla jste, jak pan XY děti uhodil, mluvil před nimi vulgárně atd.), pokud se tě někdo bude ptát na názory, je naprosto legitimní říct, že nevíš, a přesně, jak říkáš, že ti to nepřísluší hodnotit. Nikdo tě dál nutit odpovídat nebude, toho se bát nemusíš. Pokud by to nějaký hloupý advokát udělal, soudce takovou odpověď stejně nebude brát vážně, a prostě si trvej na svém. Jinak k soudu jít jako svědek opravdu musíš, ale jak říkám, zůstaň v rovině faktů a bude to v pohodě. Možná bys to takto měla předestřít švagrovi - že nic víc od Tvé výpovědi čekat nemůže - a třeba si to rozmyslí. Mnohem důležitější jsou psychologické posudky a taky přání dětí, pokud tedy jsou už dostatečně velké. Samozřejmě pokud jsi skutečně nebyla svědkem nebo neslyšela jednoho z nich mluvit o něčem vyloženě nenormálním, třeba o tom násilí apod.
Já bych hlavně řekla jim dvoum, že jednou spolu mají děti, tak at se koukají dohodnout, že jde o jejich děti a ne kusy nábytku…
Protože jen ty děti to pak odnášejí…
a u soudu bych byla nestranná…nevím, nemohu posoudit…
Jako oni 2 znají stejně svoje děti nejlépe a meli by vědět, co je pro ně nejlepší…jestli péče matky, střídavá péče a nebo styk rozšířený v nějaké formě, která bude vyhovovat ne jim, ale těm dětem
Zakladatelko…právě, že to odnesou ty děti…
a to je pak to nejhorší, hlavně že ego dospělých nedostane na frak
Výpověď samozřejmě odmítnout můžeš, to je tvé ústavní právo. Pokud bys ale výpověď odmítnout chtěla, řekni to rovnou švagrovi. Předpokládám, že tě chce jako svou svědkyni dodanou soudu, takže ať tě prostě vůbec jako svědkyni nenavrhne.
Pokud je jeho manželka fiča, tak je nejlepší připravit dobře taktiku s právníkem, aby se odstala do situace, že se neudrží a projeví se jako fiča i u soudu. Když bude švagr vystupovat kultivovaně, věcně, a bude na něm poznat, že z rozvodu a dohadů není nadšený, že ho to trápí, ale chce prostě už důstojně žít, tak je to lepší, než deset svědků…
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale je to hodně citlivé. Švagr se švagrovou se dosti bouřlivě rozvádí, jedná se o manželova bratra a švagr nás požádal, jestli bychom mu svědčili u soudu. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli můžu odmítnout, nebo musím jít, když mě předvolají? Vůbec se mi nechce, určitě tam bude kydat jeden na druhého
Nevim jak to presne, ale kdyz se. rozvadel muj strejda s tetou tak chtel strejda, aby moje mamka (jeho sestra) sla svedcit. Rezolutne to odmitla a k zadnemu soudu nesla. Stejne jako jejich plnoleta dcera, taky odmitla a nesla
@Anonymní píše:
Jak jsou deti velký?
A nebo vis co? Kdyz to po tobě bude chtít svagr, řekni, že budes svědčit ve prospěch švagrové a švagrové řekni, že budeš svědčit ve prospěch svagra, tak at te tam raději netahají. Třeba tě z toho pak vynechají ![]()
Můžeš říkat pravdu a nebo už jsi dostala seznam odpovědí? promluvte si spolu. Ty asi víš jak žijí, ale oni mají lidé o konfliktu dost zkreslenou představu a jako svědek musíš mluvit pravdu a dost možná by švagr o takovou výpověď ani nestál. Oni oba pravdu říkat nemusí, ovšem tebe by za křivou výpověď mohli obžalovat.