Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Trochu odlehčené téma.
Nedávno jsem narazila na (pro mě) šokojící věc… Tchýně se správně píše tchyně stejně jako bohyně, žákyně a pod.
![]()
Je to pro vás taky tak objevné jako pro mě? ![]()
Co dalšího mi češtinářka zatajila? ![]()
Já čekala, že si něčí tchyně zase vzala ponožky
Jinak se přiznám, taky jsem nevěděla, že se má psát „tchyně“
Tchýně i tchyně - obě jsou to hnusná slova… a některým tchyním tedy sedí to označení jako ulité ![]()
No fakt tchyně
tak to je pro mě vskutnu objevná informace
Víte jaká jediná tři slova v českém jazyce máme na tch? Tchán, tchoř a tchyně…přesně v tomhle pořadí ![]()
@Pipilota Citrónie ale jó
jen nevím, jak dlouho to v té své hlavě udržím ![]()
@Petule030 tak pokud chceš report, tak moje tchyně si bere doufám každý den čisté… minimálně její syn to umí ![]()
Mé básnické střevo tedy okamžitě spojilo to krátké tchyně nikoliv ve spojení tchyně-bohyně, ale tchyně-sv. ně
pardon pardon všem tchyním ( bože ten rým tam naskakuje sám v té hlavě
)
Holky, to máte opravdu tak nesnesitelné druhé maminky? Já si nemůžu stěžovat, mám super tchyni a rozkrájela by se pro nás.
@terinka4444 přestaň
zítra mame tchyni na návštěvě ![]()
@chipsa my mame vztah neutrální. Určitě není nesnesitelna, ale jsme hodně jiné a moc nam ta komunikace nejde
Vím to a píšu to tak. Jednou jsem dokonce byla nařčena, že tam mám chybu, že mi chybí ý.
Pak je časté zaměňování slov „holt“ (jako povzdech ve smyslu: „Musím to holt vydržet“) a „hold“ - neustále přemýšlím, proč lidé tolik chtějí neustále svým myšlenkovým pochodům „vzdávat hold“
.
Kór a kord ani nezmiňuju, protože tím kordem tady píchá každá druhá ![]()
A hodně svádí „výjimka“, která je správně vs. vyjímka, která je špatně. Ale přiznávám, že to svádí i mě a správný tvar mi připadá nepřirozený
. I když vím, proč se to tak píše.
Edit: Tchyni mám fajn, má sice jiné zájmy než já, ale je spolehlivá, hodná, do ničeho se nám nemíchá (pozor, bydlíme společně v RD a někdy ani nevím, jestli je doma nebo není. Máme společnou jen chodbu a schodiště.)…Má své mouchy, ale to já taky. Nicméně ty „mouchy“ nám nevadí, protože nám to navzájem nezasahuje do prostoru.
Když jsem byla po operaci srdce s rozřezanou hrudní kostí a nesměla jsem zvedat ruce, každé ráno přišla, pomohla mi se obléct, učesala mě (měla jsem dlouhé vlasy), pomohla mi vyndat ze skříněk, co jsem potřebovala (po měsíci ve špitále jsem prostě chtěla vařit, děj se co děj, jinak by vařila ona), vyžehlila (nesměla jsem nic zvedat, nic tlačit, vodu do hrnce jsem nalévala po naběračkách). Odpoledne byl manžel doma, tak nakoupil on. A když měl odpolední, tak zase mi pomohla tchyně s večerní hygienou, postarala se o dceru, atd. V našem případě je společné bydlení spíše k užitku, ale asi jsme ta výjimka. P. S. bydlíme v jednom RD už 12,5 roku.
Příspěvek upraven 25.11.16 v 10:45