Konečně přínosná diskuze o tchyni

25.11.16 10:25

Konečně přínosná diskuze o tchyni

Trochu odlehčené téma.
Nedávno jsem narazila na (pro mě) šokojící věc… Tchýně se správně píše tchyně stejně jako bohyně, žákyně a pod.
:think:

Je to pro vás taky tak objevné jako pro mě? :mrgreen:
Co dalšího mi češtinářka zatajila? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4706
25.11.16 10:26

A já zas čekala, co to bude..
:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
25.11.16 10:28

Já čekala, že si něčí tchyně zase vzala ponožky :mrgreen: :mrgreen: Jinak se přiznám, taky jsem nevěděla, že se má psát „tchyně“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.11.16 10:29

@Elishka1 :mrgreen: a obohatilo tě to? Bylo to opravdu přínosem? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
25.11.16 10:29

Vím to a píšu to jedině tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
25.11.16 10:30

Tchýně i tchyně - obě jsou to hnusná slova… a některým tchyním tedy sedí to označení jako ulité ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235

No fakt tchyně 8o tak to je pro mě vskutnu objevná informace :mrgreen: Víte jaká jediná tři slova v českém jazyce máme na tch? Tchán, tchoř a tchyně…přesně v tomhle pořadí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706

@Pipilota Citrónie ale jó :) jen nevím, jak dlouho to v té své hlavě udržím :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.11.16 10:31

@Petule030 tak pokud chceš report, tak moje tchyně si bere doufám každý den čisté… minimálně její syn to umí :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.11.16 10:31
@Fjodorka píše:
Vím to a píšu to jedině tak.
:potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
25.11.16 10:32

@terinka4444 :lol: :lol:

Jinak ne - stydím se, ale vůbec jsem to nevěděla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
25.11.16 10:33

Mé básnické střevo tedy okamžitě spojilo to krátké tchyně nikoliv ve spojení tchyně-bohyně, ale tchyně-sv. ně :mrgreen: pardon pardon všem tchyním ( bože ten rým tam naskakuje sám v té hlavě :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
25.11.16 10:33

Holky, to máte opravdu tak nesnesitelné druhé maminky? Já si nemůžu stěžovat, mám super tchyni a rozkrájela by se pro nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
25.11.16 10:35

@terinka4444 přestaň :mrgreen: zítra mame tchyni na návštěvě :lol:

@chipsa my mame vztah neutrální. Určitě není nesnesitelna, ale jsme hodně jiné a moc nam ta komunikace nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
25.11.16 10:36

Vím to a píšu to tak. Jednou jsem dokonce byla nařčena, že tam mám chybu, že mi chybí ý.

Pak je časté zaměňování slov „holt“ (jako povzdech ve smyslu: „Musím to holt vydržet“) a „hold“ - neustále přemýšlím, proč lidé tolik chtějí neustále svým myšlenkovým pochodům „vzdávat hold“ :think:.

Kór a kord ani nezmiňuju, protože tím kordem tady píchá každá druhá :mrgreen:

A hodně svádí „výjimka“, která je správně vs. vyjímka, která je špatně. Ale přiznávám, že to svádí i mě a správný tvar mi připadá nepřirozený :oops:. I když vím, proč se to tak píše.

Edit: Tchyni mám fajn, má sice jiné zájmy než já, ale je spolehlivá, hodná, do ničeho se nám nemíchá (pozor, bydlíme společně v RD a někdy ani nevím, jestli je doma nebo není. Máme společnou jen chodbu a schodiště.)…Má své mouchy, ale to já taky. Nicméně ty „mouchy“ nám nevadí, protože nám to navzájem nezasahuje do prostoru.

Když jsem byla po operaci srdce s rozřezanou hrudní kostí a nesměla jsem zvedat ruce, každé ráno přišla, pomohla mi se obléct, učesala mě (měla jsem dlouhé vlasy), pomohla mi vyndat ze skříněk, co jsem potřebovala (po měsíci ve špitále jsem prostě chtěla vařit, děj se co děj, jinak by vařila ona), vyžehlila (nesměla jsem nic zvedat, nic tlačit, vodu do hrnce jsem nalévala po naběračkách). Odpoledne byl manžel doma, tak nakoupil on. A když měl odpolední, tak zase mi pomohla tchyně s večerní hygienou, postarala se o dceru, atd. V našem případě je společné bydlení spíše k užitku, ale asi jsme ta výjimka. P. S. bydlíme v jednom RD už 12,5 roku.

Příspěvek upraven 25.11.16 v 10:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová