Vánoce s tchánovcema

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
4.12.16 16:20
@Taao píše:
@Kakika To je moc pěkné. Ale bohužel to takto nejde praktikovat všude.

A rozhodně to nejde tam, kde není vůle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
4.12.16 16:22
@Kakika píše:
Je to hrozně smutné, když se rodina nedokáže domluvit. Moje a manželova rodina bydlí od sebe 200 km. 11 let jsme bydleli v městě mých rodičů, takže jsme na večeři a rozbalování dárků byli u mých rodičů a ještě ten večer jsme jeli k jeho rodičům. Dokonce i když se narodili děti, tak jsme tuto tradici zachovali. Po 11ti letech jsme se přestěhovali k rodičům mého manžela a děláme to naopak. Dokonce odpoledne přivezeme ještě manželovi prarodiče. Večeříme sice už v pět, aby jsme mohli prožít vše v klidu a nekoukat na hodinky a obvykle kolem desáté večer jsme u mých rodičů na druhé kolo. Silnice jsou prázdné, jede se krásně a děti vidí v jednom kouzelném dni všechny blízké příbuzné :palec: Miluju 24. prosince.

Tak to je nádherné :potlesk: :potlesk: :potlesk: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
4.12.16 16:23
@Bábrdl píše:
A rozhodně to nejde tam, kde není vůle…

Trefné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
4.12.16 16:24

@Taao @Bábrdl bohužel to nejde praktikovat nikde, kde jedna strana to tak nechce. Po pravdě, pokud by mě někdo stavil před hotovou věc, tak se asi postavím na zadní a tuplem to dělám podle sebe. Není to ale návod na udržení dobrých vztahů :zed: Naopak. Jenže jak to změnit a nikoho neurazit? Je snad povinností trávit vánoce tam, kde bydlím? Zkrátka bych trvala na střídání se. Jeden rok u jedněch, druhý rok u druhých. Ale také bych trvala na tom, že tchýni to vysvětlí její syn. A manžel bude muset přejít z „je mi to jedno“ na „takto je to prostě fér“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
4.12.16 17:20

@Dolby
Já navrhuju dvě řešení - že by ses domluvila se švagrovou, aby je letos pozvala k sobě a nebo bys tchyni oznámila, že letos štědrovečerní večeři přichystáš ty a bude to u vás nahoře.
Tak jsme to loni zavedli u nás. Do té doby byly celé svátky v režii tchyně, ale obě jsme se švagrovou dospělé ženské, které by chtěly chystat večeři a stromeček s dětmi a prožít večer doma u sebe. Takže jeden rok zve tchány ona, druhý rok my (nechceme, aby byli sami). Ale štědrý večer je od loni plně v naší režii, tchyně a naše mamky mají v režii svátek 25 a 26.
Měla s tím velký problém, ale nezbylo jí, než to akceptovat. Navíc mi manžel říkal, že ona též chystala štědrý večer, když byli kluci malí a jedlo se u nich, ne u babičky a dědy (stejný dům, stejná vícegenerační situace).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
4.12.16 17:36
@Dolby píše:
@me2dova
Manžel říkal, že mu je to jedno. Že ví, že vánoce dole trávíme povinně.

Tak to bych prostě tchyni oznámila, ze letos jedeme k mým rodičům A hotovo. Ať si tchyne představí, jak by bylo ji, kdyby musela být každý rok sama. Jestli se ji to nelíbí, tak ať jde k dceři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
4.12.16 17:39

Raději bych vánoce trávila prostě s manželem a dětma.
Dětem koupí dárky a nám dá peníze do obálky.
Prý neví co má vymýšlet. A já si můžu lámat hlavu s tím co by se jí hodilo a nebo o čem mluvila.
Pak u rozbalování řeší jestli koupila dobře, že jsme neměli nic kupovat. Před synem který stále věří na Ježíška. Už jsem jí to několikrát řekla, ať tohle nekomentuje.
Několik dárku necháváme u nás pod stromečkem ať jsou pro mě, manžela a nebo děti. A to jsou takové dárky, které nechceme komentovat. 3 roky zpátky jsme si koupili s manželem telefony. Po rozbalení si neodpustila komentáře. Jako že to jsou nějaké až moc pěkné telefony a jestli ty naše už nejdou že potřebujeme nové.
Jako schovávat před nima dárky aby nebyl člověk vytočený ještě víc než je mi jde proti srsti.
Po tomhle jsem řekla že tedy budeme dávat jen dárky dětem a né nic extra, aby to bylo v pořádku a nemusel to nikdo komentovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
4.12.16 18:02
@terien píše:
A co jako udělá když pojedete k vašim? Lehne si před auto? Ať se třeba nafoukne, ono ji to zase přejde. Jestli něco chceš, tak se taky musíš naučit si to prosadit, nebo nebudeš mít nikdy nic.

Nedočetla jsem si celou diskuzi, ale s tímto naprosto souhlasím! No a co, že tchýně prostě chce. No a? Co vám udělá, když se s MANŽELEM dohodnete, že budete slavit svátky s vašima? Jestli na to řekne, ať přijedou oni k vám, tak prostě řekněte, že si chcete užít i s vašima takové Vánoce, jaké jste dopřáli tolik let jim (tchýni a tchánovi), aby si i vaši užili ty děti u stromečku! Ať si tam letos pozvou dceru. Prostě ji postavte vy před hotovou věc. Jinak jak píše @terien nikdy nic mít nebudete a budete nešťastná. Jednu nafouklou tchýni přežijete. ;) A ještě něco, je to matka vašeho manžela a vy jste jeho žena. Tudíž i on by měl být schopný říct své matce, že ty Vánoce chcete slavit jinak - vy jako rodina ne že je to jen z vaší hlavy. A opravdu mi příjde správné střídat to. Jedny Vánoce u vašich, jedny u tchánovců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
4.12.16 18:07
@Kakika píše:
@Taao @Bábrdl bohužel to nejde praktikovat nikde, kde jedna strana to tak nechce. Po pravdě, pokud by mě někdo stavil před hotovou věc, tak se asi postavím na zadní a tuplem to dělám podle sebe. Není to ale návod na udržení dobrých vztahů :zed: Naopak. Jenže jak to změnit a nikoho neurazit? Je snad povinností trávit vánoce tam, kde bydlím? Zkrátka bych trvala na střídání se. Jeden rok u jedněch, druhý rok u druhých. Ale také bych trvala na tom, že tchýni to vysvětlí její syn. A manžel bude muset přejít z „je mi to jedno“ na „takto je to prostě fér“ :nevim:

přesně souhlas, tady musí změnit přístup i manžel, je to přece jen jeho matka. A mluví za svoji rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
4.12.16 18:12

Tak myslím, že se mnohem lépe vysvětlí a obhájí, že chcete letos vánoce trávit u vašich, než že chceš být zavřená nahoře a tchyni u stromku nechcete. To první tchyně nějak časem pochopí, i když bude asi prskat (měl by jí to vysvětlit její syn, mluvit o tom, kolikrát už jste slavili s ní a že by to mělo být fér) to druhé asi nepochopí nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
4.12.16 18:21
@Bábrdl píše:
Vánoce jsou svátek, který se běžně slaví v kruhu rodiny.
Pokud by dole bydleli tvoji rodiče, taky bys je u štědrovečerního stolu nechtěla? Ale upřímně…

Tak, tak, no je vidět, že první příspěvek, co mi mluví z duše je zaas od vyspělé paní :hug: :hug: tak, tak, čím víc rodiny pospolu, tím krásnější vánoce, mě by bylo smutno, nebýt s rodinou, když bych je měla pod sebou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
4.12.16 18:24
@Kelsey píše:
Na oživení bych letos pozvala i druhé prarodiče i ty co u nich bydlite k vám.
Zas když tam bydlite sice každý v jiném patře nedovedu si predstavit, že by vy jste si slavili sami, rodice o patro níž taky sami.
Jo kdyby jste bydleli každý jinde, ale v jednom dome no nevím :nevim: asi by to bylo takové studene, nerodinne.

tak, tak, taky bych pozvala i moje rodiče :pankac: velká rodinná pohoda, kdy jindy by se mohli zbližovat, než o vánocích :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
4.12.16 18:33
@me2dova píše:
Tak myslím, že se mnohem lépe vysvětlí a obhájí, že chcete letos vánoce trávit u vašich, než že chceš být zavřená nahoře a tchyni u stromku nechcete. To první tchyně nějak časem pochopí, i když bude asi prskat (měl by jí to vysvětlit její syn, mluvit o tom, kolikrát už jste slavili s ní a že by to mělo být fér) to druhé asi nepochopí nikdy.

taky si myslím, že zavírat se nahoře by asi nepochopila a nepřijde mi to úplně správné. Rodina by prostě nějak spolu na ty Vánoce být měla. A rozhodně bych do toho vtáhla i její dceru. Pokud chce mermomoci tchýně slavit s váma, tak tam může být i její dcera. Nebo to i se švagrovou domluvit, že se budete ve slavení štědrého dne střídat u tchánovců. A vašim to musí být taky neskutečně líto, že jsou sami a vy jste u tchánovců, kteří mají druhou dceru taky hned u sebe a oni nemají nikoho… Tohle by měl domluvit ale s tchýní tvůj manžel. S ním se domluv, jak to chcete mít a ať jí to prostě řekne on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
4.12.16 18:56

My budeme na Štědrý večer pohromadě jak s mojí mamkou, tak s tchánovci, plus se sourozencem manžela a jeho ženou a mými sourozenci a jejich partnery a dětmi, ještě moje babička a děda a manželův děda :mrgreen: jsme tak spokojeni, každý udělá své jídlo, všichni ochutnají všechno, nikdo nic nediriguje a jsme šťastní, že jsme pohromadě. Já nevim, mně je líto, nechat rodiče na štědrý večer samotné, celý život u sebe měli děti (ať už jako malé nebo jako dospělé, dokud neměli vlastní rodinu) a na stará kolena mají být sami? Přijde mi to smutné a budu ráda, pokud jednou moje děti vezmou k sobě mě.

Nicméně byste se měli dohodnout a především by to měl řešit manžel, jako jejich syn.
@Bábrdl píše:
Všichni jedí u stejného stolu, všichni jdou ke stejnému stromku… To mi fakt přijde normální.
Na záchod za tebou nikdo nechodí, ne?

Přesně tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
4.12.16 20:13

@radkka naše rodina taky večeří společně, neumím si představit, že bych rodiče nechala samotné. Jsem ale z početné rodiny. Takže snad v nejhorším, až budeme mít se sourozenci všichni svoji rodinu, vezmeme naše vždycky někdo k nám.
A právě proto nechápu, že zakladatelka si nedokáže s manželem stanovit hranice před tchýní. Chápu, že nechtějí být na Vánoce sami, ale pisatelčini rodiče sami na Vánoce jsou již 11let! Proč tedy nejezdí na Vánoce i k jejich rodičům, že je tchýně nepustí? Co to znamená? Tchýně může slavit Vánoce i s rodinou její dcery, která bydlí 5minut od nich. Takže nechápu, proč prostě nedokáží s manželem vysvětlit tchýni situaci? Ona sama být nechce, ale má možnost být i se svojí dcerou, ale rodiče zakladatelky, kteří asi nemají možnost být s nikým jiným než s ní, být sami na tento svátek můžou.
Nejsem zastáncem, že bych byla zavřená sama doma se svou rodinou a nechala své rodiče nebo rodiče partnera samotné. Jenže právě ta tchýně být sama nemusí, má ještě dceru, která bydlí kousek. Kdežto pisatelčini rodiče jsou již několik let na Vánoce sami. Pokud by chtěla slavit Vánoce u sebe doma, tak fajn, ale prostě bych pozvala jedny nebo druhé rodiče s tím, že pokud nechtějí být z nějakého důvodu oni spolu, tak to fakt budu střídat jeden rok jedni rodiče, druhý rok druzí rodiče.
Prostě ať je to fér, na to tchýně nemůže říct ani popel a rozhodně nemá šanci to nijak vyargumentovat. Má dvě děti, tak ať pozve dceru na štědrý den, pokud se nechce jinak přizpůsobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová